More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΤα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ, του Πάνου Χριστοδούλου (και τι θα...

    Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ, του Πάνου Χριστοδούλου (και τι θα συμβεί τα επόμενα Χριστούγεννα; Δραστηριότητες και κατασκευές)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το άρθρο περιέχει δραστηριότητες εφαρμοσμένες σε τάξη νηπιαγωγείου. Είναι η πολλοστή φορά που τιμάμε ένα βιβλίο στην πράξη και την τάξη.

    Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία, χωρίς κανένα ίχνος διδακτισμού με μόνο στόχο την αναγνωστική απόλαυση και διασκέδαση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Τζιμ, Τζίμης για τους πολύ φίλους, είναι ένας γάτος που μοιάζει με πειρατή. Έχει μια μεγάλη μαύρη βούλα στο μάτι και… κοιμάται πολύ.

    Μια μέρα ανακαλύπτει ένα μεγάλο δέντρο στο σαλόνι. Τι παράξενο… Για ρίζες έχει 4 μεταλλικά πόδια! Μα, πότε πρόλαβε και φύτρωσε και έγινε τόσο μεγάλο; Τόσο πολύ κοιμήθηκε; Και γιατί του κρεμάνε μπιχλιμπίδια; Και όλα αυτά τα φώτα που μια ανάβουν μια σβήνουν… Πόσο τον εκνευρίζουν;

    Τι θα κάνει ο γάτος αντικρίζοντας τη νέα πραγματικότητα; Πού θα τον οδηγήσει η περιέργειά του; Πόσο θα πειραματιστεί με το δέντρο και πώς θα αντιδράσουν οι μεγαλύτεροι συγκάτοικοί του;

    Εστιάζοντας

    Τα Χριστούγεννα, μέσα από τα μάτια του γάτου πειρατή, παίρνουν άλλο χρώμα. Νέες γεύσεις, θελκτικές εικόνες, άλλη οπτική. Είναι τα πρώτα του Χριστούγεννα, όπως μας μαρτυράει ο τίτλος. Είναι μια πρωτόγνωρη κι αξέχαστη εμπειρία τόσο γι’ αυτόν όσο και για τους συγκατοίκους του. Στο μυαλό μιας γάτας εξάλλου, το δέντρο δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από μέρος εξερεύνησης∙ σκαρφαλώνει στον κορμό του, κουρνιάζει στα κλαδιά του, ψάχνει για πουλιά… Σε αυτό εδώ το δέντρο όμως, όλα είναι διαφορετικά∙ και οι γάτες είναι ανήσυχες, περίεργες. Θέλουν όλα να τα δοκιμάσουν, όλα να τα γνωρίσουν.

    Ο Πάνος Χριστόδουλου δημιουργεί μια απολαυστική περιπέτεια, μια αστεία ιστορία ενός αξιαγάπητου χαρακτήρα. Με απλό, λιτό λόγο μας περιγράφει πόσο διαφορετικό, πολύπλοκο και ανατρεπτικό μπορεί να γίνει το στόλισμα ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου με ένα γάτο στο σπίτι, προκαλώντας το γέλιο των παιδιών που καταλαβαίνουν όσα ο ήρωας μας δεν μπορεί. Μέσα από την ιστορία και το γνωστό έθιμο μας γνωρίζει τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας του ζώου σκιαγραφώντας με επιτυχία το ψυχογράφημα του μικρού Κάπτεν Τζιμ, που είναι ένας γάτος φυσικά παιχνιδιάρης, περίεργος, ζημιάρης, υπναράς και λατρεύει τις περιπέτειες.
    Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, δίνει παλμό και ζωντάνια στην ιστορία, ενώ αφηγητής είναι ο ίδιος ο ήρωας, ο Κάπτεν Τζιμ, που παρουσιάζει τις πράξεις και τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του, τις επιθυμίες του, αλλά και τις παράδοξες για εκείνον αντιδράσεις των άλλων αυξάνοντας το χιούμορ.

    Η Ντανιέλα Σταματιάδη έρχεται με τις υπέροχες εικόνες της να συμπληρώσει το κείμενο, να αφηγηθεί σημεία της ιστορίας και να συγκεντρώσει το βλέμμα μας στον γλυκύτατο ήρωα, στις κινήσεις του, στις εκφράσεις του, στις σκέψεις του. Ταυτόχρονα, αποδίδει πολύ όμορφα τις υφές των διαφορετικών υλικών, στο ξύλινο παρκέ, στα υφάσματα των ρούχων, στο μαξιλάρι, στο χαλί, ενώ οι λεπτομέρειες και τα μοτίβα είναι κυρίαρχα και εντυπωσιακά αντίστοιχα. Το δέντρο με τα φωτάκια και τα στολίδια του, τα αποσπασματικά μέρη από τα ρούχα των συγκατοίκων, το κάλυμμα του καναπέ, τα χαλάκια, πλούσια σε λεπτομέρειες με ζεστές κυρίως αποχρώσεις εκπέμπουν μια ζωντάνια που ερεθίζει την αίσθηση της αφής. Εκφραστικότατος ο μικρός πρωταγωνιστής είναι πραγματικά ένα αιλουροειδές με ιδιαίτερη πλαστικότητα στην κίνηση του που συχνά δίνει την εντύπωση ότι ακούς ζωντανά το νιαούρισμά του.

    Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία, χωρίς κανένα ίχνος διδακτισμού με μόνο στόχο την αναγνωστική απόλαυση και διασκέδαση, που συμπληρώνει την ζέστη ατμόσφαιρα και θαλπωρή των γιορτών. Ιδανική για καληνύχτα ή για χαλάρωση μαζί με μια ζεστή αγκαλιά, αλλά γιατί όχι και για επινόηση χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, όπως έγινε στην τάξη μας.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις  Ίκαρος.

    Στο νηπιαγωγείο

    • Μιλήσαμε για τον γάτο της ιστορίας μας. Από πού πήρε το όνομά του; Ποιο ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του; Πώς ήταν ο χαρακτήρας του; Και ζωγραφίσαμε τον δικό μας Κάπτεν Τζιμ σε ανοιχτό φύλλο εργασίας με κάδρο ελεύθερης επιλογής κι έκφρασης.

    «Ο γάτος της ιστορίας μας έχει κάτι που τον κάνει να μοιάζει σαν πειρατής, γι’ αυτό τον ονόμασαν Τζιμ. Θες να ζωγραφίσεις κι εσύ ένα γάτο σαν τον Κάπτεν τζιμ;»

    Η Αμαρυλλίς και ο Χρήστος, νήπια, ζωγράφισαν τον καλύτερο τους φίλο ως Κάπτεν Τζιμ.
    Η Λούνα, νήπιο και η Λυδία, προνήπιο, τον εαυτό τους.

    • Παρατηρήσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της ιστορίας. Πώς ήταν; Τι στολίδια είχε; Τι χρώματα; Και φτιάξαμε το δικό μας δέντρο.

    Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική με λαδοπαστέλ και υδατοχρώματα και ολοκληρώσαμε με λίγη χρυσόσκονη.

    Στη μία πλευρά του δέντρου συνεχίσαμε το στόλισμα, σαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κάπτεν Τζιμ, ενώ στην άλλη ζωγραφήσαμε χωρίς θέμα, τελείως ελεύθερα.

    Το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας

    Διπλής όψης

    • Ο τίτλος και το τέλος του βιβλίου, μας έκανε να αναρωτηθούμε και να φανταστούμε τη συνέχεια της ιστορίας.

    Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ ήταν όμορφα κι αστεία. Όμως,…
    «Τι θα γίνει την επόμενη χρονιά; Πώς θα είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ;»

    «Στον Κάπτεν Τζιμ αρέσουν πολύ τα Χριστούγεννα. Κατάλαβε όμως ότι οι συγκάτοικοί του για κάποιο λόγο δεν θα στολίσουν δέντρο την επόμενη χρονιά. Σκεφτόταν τι να κάνει και του ήρθε η ιδέα να  γίνει ο ίδιος Άγιος Βασίλης. Πήρε τον κόκκινο σκούφο από το αγαπημένο του κουκλάκι που κρέμονταν στο δέντρο και το έκρυψε σε ένα μέρος που μόνο εκείνος ήξερε. Θα περίμενει έναν ολόκληρο χρόνο για να γίνει… ο Τζίμης -ο Άγιος Βασίλης! Θα φόρεσει το σκουφί του και θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη! Τα δεύτερα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ θα είναι συναρπαστικά!»

    Φτιάξαμε τον τον Κάπτεν Τζιμ

    Ζωγραφίσαμε, κόψαμε, συνθέσαμε, βάλαμε φτιογκάκια και κουδουνάκια,
    πασπαλίσαμε με αστραφτερές σκόνες και τον μεταμορφώσαμε σε…

    «Κάπτεν Τζιμ – Άγιο Βασίλη»

    που έγινε στολίδι

    για το δέντρο μας

    χριστουγεννιάτικο δέντρο στο ταμπλό της τάξης μας,


    Και τελικά, βρήκε τη θέση του στο διπλής όψης τρισδιάστατο δεντράκι μας!

    • Πολύ χαρούμενοι που πήραμε τον αγαπημένο μας γάτο και το δέντρο του στο σπίτι μας, κλείσαμε την ενότητα του Κάπτεν τζιμ, μα με τι άλλο… με ένα χορό!

    Γίναμε γάτες και χορέψαμε το «Χορό του Κάπτεν Τζιμ»!

    Οι κινήσεις της γάτας αποτελούν μεγάλη έμπνευση για τη δημιουργία χορευτικού. Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τις κινήσεις τους, φτιάξαμε κινησιολογικά μοτίβα και δημιουργήσαμε τον δικό μας χορό της γάτας: Περπάτα σαν γάτα, ξύσε τα νύχια σου, πήδα ψηλά, πέσε, κουλουριάσου και κοιμήσου, τεντώσου, σκαρφάλωσε, και πάλι από την αρχή!

    Και ακόμα, στη συνέχεια…

    • Παίξτε τους ρόλους Κάπτεν Τζιμ και φωτεινό αστέρι, και αρχίστε το κυνηγητό… Καθότι ως γνωστόν οι γάτες θέλουν να πιάσουν ό,τι λάμπει!
    • Φτιάξτε εικόνες με τον Κάπτεν Τζιμ κρυμμένο σε διάφορα σημεία του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ζητήστε από τα παιδιά να τον εντοπίσουν μέσα στην εικόνα, εξασκώντας την παρατηρητικότητα τους.
    • Και φυσικά μην παραλείψετε να δείξετε τον πίνακα του Paul Klee “Chat et oiseau, τη γάτα που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι ένα πουλί. «Ο Κάπτεν Τζιμ τι έχει στο μυαλό του;»

    Το Soundtrack του βιβλίου

     The Pink Panther Theme – Henry Mancini

    «Cats» Medley (Musical) – Andrew Lloyd webber

    Cats – Répétition du ballet “Jellicle Songs for Jellicle Cats”

    CATS – Vienna – The Jellicle Ball

    Ev’rybody Wants to Be a Cat (Instrumental)

    Searching Part 1 · Rene Aubry

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ
    Συγγραφέας: Πάνος Χριστοδούλου
    Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Νοέμβριος 2022
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 20 X 25
    ISBN: 978-960-572-522-8

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular