More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΟ φυσητής των ονείρων, του Μπερνάρ Βιλιό (εικ.: Τιμπό Προυνιέ)

    Ο φυσητής των ονείρων, του Μπερνάρ Βιλιό (εικ.: Τιμπό Προυνιέ)

    Ένα μίλι περίπου από την πόλη της Βενετίας, της πόλης που χτίστηκε πάνω σε 118 μικρά νησάκια, βρίσκεται μια συστάδα μικρών νησίδων, γνωστές με το όνομα Μουράνο. Το Μουράνο με τα μέτρητα παλάτια, με τους κήπους με τα γιασεμιά, με την τρανή φήμη της τέχνης της υαλουργίας και του φυσητού γυαλιού να το ακολουθεί παντού. Λέγεται μάλιστα πως οι υαλουργοί μετέφεραν όλοι μαζί τα εργαστήριά τους από τη Βενετία στο γειτονικό Μουράνο για να τα προστατεύσουν από τις πυρκαγιές που κάθε τρεις και λίγο συνέβαιναν απέναντι, στην πόλη.

    Από όλον τον κόσμο ερχόταν κόσμος να θαυμάσει τα κομψοτεχνήματα που έφτιαχναν οι μάστορες με τα φυσοκάλαμά τους, τις ράβδους του ανέμου. Κι ο συναγωνισμός καλά κρατούσε μεταξύ τους.

    Ο Πιέτρο Σπαλάτο ήταν ίσως ο πιο πετυχημένος μάστορας στο Μουράνο. Στο πλάι του μαθήτευε ο Ζορζί Μπαλαρί. ένας ορφανός νεαρός που δούλευε σκληρά κι ονειρευόταν να γίνει κι αυτός κάποτε μεγάλος φυσητής. Μα, μόλις στα 15 του χρόνια, το όνειρό του σακατεύτηκε καθώς ένα γυαλί του διέλυσε το πόδι. “Ανίκανε… φύγε από δω και μην ξαναγυρίσεις ποτέ”, τον αποτέλειωσε το αφεντικό του. Κανείς μάστορας δε δέχτηκε να πάρει έναν σακάτη στο εργαστήριό του. Έγινε πια γνωστός σε όλο το νησί με το όνομα Ο Χορευτής, τον περιφρονούσαν, τον περιγελούσαν, κυκλοφορούσε μόνο νύχτα για να μην τον βλέπουν.

    Ώσπου κάποιος διέδωσε ότι ο Ζορζί έφυγε για τη Νότια Ιταλία. Ο Ζορζί ξεχάστηκε, κανείς δε μιλούσε πια γι’ αυτόν. Μα ο Ζορζί δεν είχε φύγει ποτέ. Τρύπωνε μέσα στα έρημα εργαστήρια και πάλευε να μάθει να χειρίζεται το φυσοκάλαμο. Κι ένα βράδυ, ένα δεκάχρονο ζητιανάκι, ο Τζάκομο, τρύπωσε, πεινασμένο και παγωμένο, κοντά του. “Κρυώνω πολύ για να καταφέρω να ονειρευτώ”, είπε ο μικρός στον Ζορζί.

    “Τι όνειρο σου αρέσει να βλέπεις;” τον ρώτησε ο Ζορζί. Μα ο Τζάκομο δεν ήξερε τι σημαίνει αυτό. Τότε ο Ζορζί, διάλεξε ένα γαλάζιο γυαλί, φύσηξε με το φυσοκάλαμο μέσα του και έφτιαξε μια μπάλα εύθραστη σαν παιδικό όνειρο. Άφωνος έμεινε ο Τζάκομο. Κι αποκοιμήθηκε.

    Η φήμη του περάξενου φυσητή των ονείρων εξαπλώθηκε γοργά στο νησί. Ένας μυστηριώδης φυσητής που δεν τον είχε δει κανείς, εκτός από τον Τζάκομο που τον συναντούσε κάθε βράδυ, μπορούσε να δημιουργεί φανταστικά όνειρα με το φυσοκάλαμό του.

    Ο Ζορζί και ο Τζάκομο, κάθε νύχτα, έπαιρναν και σκόρπιζαν στα δωμάτια των παιδιών υπέροχα όνειρα, μπλε, ροζ, ασημένια, κάθε λογής. Οι επισκέπτες σταμάτησαν να αγοράζουν από τα μαγαζιά των μαστόρων, ζητούσαν μόνο φυσητά όνειρα για τα παιδιά τους. Η φημισμένη πραμάτεια των μαστόρων απειλούνται. Κάτι έπρεπε να κάνουν. “Θα καταστραφούμε”, έλεγαν μεταξύ τους.

    Η λύση τους ήταν να συλληφθεί ο Τζάκομο και να τους οδηγήσει στον μυστηριώδη φυσητή των ονείρων. Αλλά ο Τζάκομο αρνήθηκε να πει το ομτιδήποτε. Το τι συνέβη τελικά, θα το ανακαλύψετε στο βιβλίο…

    Μια ιστορία-κανονική λογοτεχνία για παιδιά, μια αφήγηση που γοητεύει με την ομορφιά και την απλότητά της, με τις λέξεις και την ροή της, με την κινηματογραφικότητά της. Συνεπικορούμενη από την ολοζώντανη, καρτουνίστικη εικονογράφηση του Τιμπό Προυνιέ, ο Φυσητής των Ονείρων του Μπερνάρ Βιλιό θαρρώ θα σας γοητεύσει, φέρνοντας σας κοντά στη μαγεία των φυσητών του Μουράνο, τα φημισμένα εργαστήρια υαλουργίας και τα κανάλια της Βενετίας, την απόρριψη και την επανάκαμψη ενός αληθινού ονείρου, το ρεαλισμό της ίδιας της ζωής αλλά και την εκδίκηση των ονείρων.

    Πολύ όμορφο βιβλίο. Για παιδιά που έχουν αρχίσει να διαβάζουν μα και -με τη βοήθειά σας- και λίγο πριν αρχίσουν. Στην περίπτωση αυτή, θα έχετε τη χαρά να το διαβάσετε κι εσείς, οι μεγάλοι.

    Αν σας φέρει η βόλτα στη βόρεια Ιταλία, περάστε από τη Βενετία στο Μουράνο και επισκεφθείτε το Μουσείο Γυαλιού (Museo del Vetro) όπου θα θαυμάσετε όλες τις τεχνοτροπίες και την εξέλιξη της τέχνης που έφερε ο συναγωνισμός των τεχνιτών στην προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν μα και να… πλουτίσουν. Τα κατάφεραν και τα δυο. Βάζοντας νήματα χρυσού στο γυαλί σε κρύσταλλα υψηλής ποιότητας, (aventurine), δημιουργώντας πολύχρωμα γυαλικά (millefiori-χίλια λουλούδια) και γυάλινες δημιουργίες με γαλακτόχρωμο γυαλί (lattimo) καθώς και πολλά ακόμα όμορφα.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο φυσητής των ονείρων
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le Souffleur de Reves, 2015
    Συγγραφέας: Μπερνάρ Βιλιό
    Εικονογράφηση: Τιμπό Προυνιέ
    Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη, 2017
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-14-3126-0
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular