More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜυρρίνη η μικρή Αθηναία, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Μυρρίνη η μικρή Αθηναία, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Η Μυρρίνη βλέπει τους αδερφούς της να ακολουθούν τους παιδαγωγούς, να μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν. Τον πατέρα της να πηγαίνει στην Πνύκα και την Αγορά, να συζητά με τους φίλους του, να ψηφίζει, να μαθαίνει νέα. Βλέπει τους δούλους να τρέχουν για θελήματα, να κάνουν ένα σωρό δουλειές δω κι εκεί. Εκείνη βλέπει τον κόσμο από την πόρτα του σπιτιού της. Με τη μαμά, στον γυναικωνίτη, να γνέθει, να υφαίνει, να ποτίζει, να είναι μια καθώς πρέπει Αθηναία κόρη. Μα ένα πρωί όλα άλλαξαν. Ο πατέρας της είπε ότι ήρθε η ώρα να ανέβει στην Ακρόπολη να γίνει αρρηφόρος. Η Μυρρίνη εκεί θα δει τον απίστευτου κάλλους ναό που είχε μόλις φτιαχτεί για τη θεά Αθηνά. Όσα θα δει θα της προκαλέσουν δέος και θαυμασμό. Και η ζωή της θα αποκτήσει μια προοπτική και ένα όνειρο…

    Μετά την Αλεξάνδρα, η μικρή Μυκηναία (Μυκηναϊκός πολιτισμός, στην Ακρόπολη των Μυκηνών), και το Γλαύκος, ο μικρός Μινωίτης (Μινωϊκός πολιτισμός, Κνωσός, βασιλιάς Μίνωας), η Κατερίνα Σέρβη επιστρέφει με το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» η οποία αξιοποιεί τα τεράστια αποθέματα ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας, στρέφοντας αυτή τη φορά το φως της προσοχής στην Αθήνα. Με έναν ιδιαιτέρως αξιόλογο και ισορροπημένο συνδυασμό μυθοπλασίας και ιστορικής γνώσης σε ψηφίδες, παραπομπές και νύξεις και όχι σε αγχώδες σώριασμα πληροφοριών, η συγγραφέας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην κοινωνική διαστρωμάτωση της κλασικής Αθήνας, στη θέση της γυναίκας, των αντρών, των δούλων και στον περίλαμπρο ναό του Παρθενώνα.

    Σήμερα, παιδιά και μεγαλύτεροι, βλέπουμε την Πλάκα, στέκουμε κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη, περπατάμε στην Αγορά, νιώθουμε το δέος της Πνύκας, αλλά όλα αυτά είναι έρημα από τη ζωή του τότε. Δίχως το χρώμα του. Βιβλία σαν αυτό σηκώνουν την ζωή όπως άνθισε τότε που χτίστηκε η Ακρόπολη, τότε που οι άντρες περπατούσαν στην Αγορά και συζητούσαν, τότε που ψήφιζαν και φωνασκούσαν, τότε που τα κορίτσια γύρευαν μισή ευκαιρία για να ανθίσουν.

    Μεστά, μετρημένα, αξιόπιστα. Το βιβλίο θα σας γοητεύσει με την απλότητα, την απουσία έστω και μιας λέξης φλυαρίας ή παράθεσης περιττής πληροφορίας και τα δρομάκια που ανοίγει στο νου των μικρών αναγνωστών.

    Εικονογραφικά, έχουμε μια από τις καλύτερες δουλειές της Λέλας Στρούτση που έχει μελετήσει και αναπαριστά πολύ εκφραστικά την Αθήνα της εποχής. Όλοι οι περιβάλλοντες χώροι, τα αντικείμενα (ειδικά τα αγγεία) και η αποτύπωση του Παρθενώνα είναι εξαιρετικές. Πολύ αισθαντική επίσης η απόδοση φύλλων, δέντρων και ανθών και η κίνησή τους σε αρκετές σελίδες.

    Προτείνεται.

    Για παιδιά από 4 ετών με αιχμή του δόρατος τις ηλικίες 5-7.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μυρρίνη η μικρή Αθηναία
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Σειρά: Οι αρχαίοι μου φίλοι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2020
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-8024-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular