More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣυναίνεση (για παιδιά!)- Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου, της Ρέιτσελ...

    Συναίνεση (για παιδιά!)- Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου, της Ρέιτσελ Μπράιαν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Το μεν σώμα εστίν ημίν σήμα.
    Πυθαγόρας

    Κινήματα διεθνή που έχουν ανακινήσει το ζήτημα των δικαιωμάτων, της ισότητας, του σεβασμού και αυτοσεβασμού, της αυτοδιάθεσης, ολοένα και αναπτύσσονται και φουντώνουν, δίνοντας φωνή και θάρρος σε γυναίκες, παιδιά, άλλες ομάδες που καταπιέζονται και καταδυναστεύονται.

    Το ζήτημα της συναίνεσης, του “ναι” και του “όχι” μου, πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά από την προνηπιακή ηλικία τουλάχιστον. Να γνωρίζει το παιδί να οριοθετεί το σώμα και τον εαυτό του, να αυτο-οριοθετείται, να βάζει τους δικούς του κανόνες οι οποίοι μπορούν να διαφοροποιούνται αναλόγως του προσώπου που έχει απέναντί του.

    Η θεμελιώδης έννοια “συναίνεση” θέλει εξάσκηση, θέλει δουλειά, θέλει καταστάσεις μέσα από τις οποίες θα ζυμωθεί, θα γίνει δέρμα στον χαρακτήρα των παιδιών. Μέσα από την εξάσκηση και την εγκαθίδρυση αυτής της σύγχρονης δεξιότητας και αξίας, τα παιδιά θα μπορέσουν να τοποθετήσουν καλύτερα τον εαυτό τους στον κόσμο, να δομήσουν φιλίες και σχέσεις, να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το βιβλίο της Ρέιτσελ Μπράιαν δίνει στα παιδιά εναύσματα και ισχυρά επιχειρήματα να χτίσουν αυτή τη δεξιότητα της αυτοκυριαρχίας, να βάλουν τα δικά τους όρια, εκείνα που τα κάνουν να νιώθουν άνετα, να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους δίχως να παραχωρούν ολοκληρωτικά τον εαυτό τους σε κανέναν. Να αγαπούν το σώμα τους και να επιλέγουν τα ίδια τι θέλουν να το κάνουν και όχι να χάνουν το ισχυρό και αναφαίρετο δικαίωμα της απόφασης να αυτοδιατεθούν.

    Η Μπράιαν συμβουλεύει τα παιδιά να εμπιστεύονται το ένστικτό τους για κάποιον (νιώθω ωραία, δεν νιώθω ωραία), να ακούν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, να αρνούνται την κατάχρηση εξουσίας από κάποιον, να αρνούνται, να δίνουν ή και να αποσύρουν τη συναίνεσή τους, να σέβονται την αλλαγή γνώμης των άλλων αλλά και του εαυτού τους.

    Εστιάζοντας

    Με graphic novel αισθητική και αντίληψη και τη δυναμική που αυτό το είδος προσφέρει, η συγγραφέας και εικονογράφος Rachel Brian επιτίθεται με ακρίβεια και εμφατικά στην άγνοια επιδιώκοντας ακριβώς να κυκλώσει το θέμα “συναίνεση” από όλες οπτικές γωνίες και ρο προσαρμόζει σε προσέγγιση που μπορεί να γίνει κατανοητή από παιδιά από 5 ετών, δηλαδή τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας. Από την απλή χειραψία, την άρνηση, την αγκαλιά, μέχρι τα όρια, την αυτοδιάθεση, την αυτοπεποίθηση, τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

    Τα πολλά εικονογραφικά καρέ και η παιγνιώδης εικονογράφηση στο σύνολό της βοηθούν να επικοινωνηθεί αρτιότερα το μήνυμα και να ευοδωθούν οι επιδιώξεις της συγγραφέα/εικονογράφου.

    Είναι ένα πολύτιμο βιβλίο το οποίο δεν πρέπει να αφήσετε να διαβαστεί απλώς από ένα παιδί, αλλά να συζητηθεί, να αναλυθεί, να δοθεί έκταση στην πραγματικότητα.

    Για αναγνώστες περίπου 5-10 ετών.

    Εκδόσεις Κάκτος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Συναίνεση (για παιδιά!)- Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Consent (for kids!)
    Συγγραφέας: Rachel Brian
    Εικονογράφος: Rachel Brian
    Εκδόσεις: Κάκτος, Δεκέμβριος 2021
    Μετάφραση: Μαριαλένα Κατσούρα
    Επιμέλεια: Λήδα Βεϊκου
    Διορθώσεις: Συλβί Ρηγοπούλου
    Σελίδες: 68
    Μέγεθος: 16 Χ 21,5
    ISBN: 978-960-382-121-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular