More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣτη Σουηδή εικονογράφο και συγγραφέα Eva Lindström το βραβείο Astrid Lindrgren 2022

    Στη Σουηδή εικονογράφο και συγγραφέα Eva Lindström το βραβείο Astrid Lindrgren 2022

    Photo: https://alma.se/en/- Jonas Adner/Alfabeta

    Στην 70χρονη Σουηδή εικονογράφο και συγγραφέα Eva Lindström απονεμήθηκε το βραβείο Astrid Lindrgren 2022 (#ALMA).

    Η Eva Lindström γεννήθηκε στο Västerås (είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης) το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στο Västerås Konstskola (τη Σχολή Τέχνης του Västerås) και στο Konstfack (το Πανεπιστήμιο Τεχνών, Χειροτεχνίας και Σχεδίου) στη Στοκχόλμη. Το ριζοσπαστικό και χαρακτηριστικό σκοτεινό, στα όρια του πολεμικού, στυλ της αποδίδεται σε εκείνη την περίοδο. Εκεί, μαζί με αρκετούς άλλους συμφοιτητές της σχημάτισε τη ριζοσπαστική ομάδα «Svarta häm- narna’ (Οι Μαύροι Εκδικητές).

    Ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1980 ως σκιτσογράφος. Οι εικονογραφήσεις του Lindström δημιουργούνται συνήθως με ακουαρέλα, γκουάς ή μολύβι. Το κείμενο της υποψηφιότητάς της για το Βραβείο Λογοτεχνίας για τα παιδιά και τους νέους προς το Σκανδιναβικό Συμβούλιο περιέγραψε τη δουλειά της ως «συχνά αστεία και έξυπνη, καθώς και με υπαρξιακό βάθος». Εκτός από τη συγγραφή των δικών της βιβλίων, έχει επίσης εικονογραφήσει βιβλία για άλλους συγγραφείς και έχει κάνει τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

    Η παρουσίαση του έργου της στη σελίδα του Astrid Lindgren αναφέρει: “Τόσο με λέξεις όσο και με εικόνες, απεικονίζει διαθέσεις και συναισθήματα που μπορεί να σχετίζονται εξίσου με μεγάλα ερωτήματα της ζωής και με τα καθημερινά γεγονότα γύρω από τα οποία περιστρέφεται η ζωή ενός παιδιού… Σε πολλά βιβλία, αποτυπώνει τα είδη των συναρπαστικών δραμάτων που παίζονται μεταξύ των παιδιών. Οι ασυνήθιστοι αφηγηματικοί της κόσμοι, μέσα στους οποίους περιπλανώνται περίεργοι, χαμένοι χαρακτήρες, διαθέτουν τεράστια πρωτοτυπία. Το οξυδερκές χιούμορ υπάρχει δίπλα-δίπλα με το παράλογο μυστήριο. Οι γραμμές που χωρίζουν τα παιδιά από τους ενήλικες είναι συχνά εξαιρετικά λεπτές. Το ίδιο ισχύει και για τις γραμμές μεταξύ ανθρώπων και ζώων”.

    Έχει λάβει πολλά βραβεία. Ήταν επίσης στη Βραχεία Λίστα για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2014.

    Το Astrid Lindgren Memorial Award το οποίο κατέκτησε φέτος (2022) είναι ασφαλώς η κορυφαία διάκριση για κάθε δημιουργό βιβλίων.

    Το βραβείο Astrid Lindgren (ALMA) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια καθώς θεσμοθετήθηκε το 2002 από τη Σουηδική Κυβέρνηση ως φόρος τιμής στον θάνατο της 94χρονης τότε Άστριντ Λίντγκρεν. Συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο αξίας 464 χιλιάδων ευρώ (5 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες/513 χιλιάδες δολάρια).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular