Το μαγικό φίλτρο της φιλίας

0
1930

Γράφουν η Σοφία Πάχτα & η Μαίρη Μπιρμπίλη

Εσείς πως κάνετε καινούριους φίλους; Εμείς πάντως στις τάξεις μας φτιάξαμε ένα μαγικό φίλτρο με τα όλα του γι αυτό το σκοπό! Θα αναρωτιέστε τώρα πως φτιάξαμε το φίλτρο. Κι εμείς αναρωτηθήκαμε, γι αυτό συζητήσαμε, διαβάσαμε, σκεφτήκαμε κι αισθανθήκαμε. Κατόπιν στο διάφανο μπουκάλι μας βάλαμε πρώτα από όλα τους φίλους μας… όχι ολόκληρους, ως εκεί δεν φτάνουν τα μαγικά μας, μόνο τα ονόματά τους. Το μπουκάλι μας γέμισε ονόματα, σε πολύχρωμα χρωματιστά χαρτάκια. Στη συνέχεια βάλαμε τις σκέψεις μας. Τι κάνουν οι φίλοι, τι αισθάνονται, τι τους ενώνει; Τα παιδιά είχαν πολλά να πουν! Οι λέξεις έπεσαν σχεδόν μαγικά στο μπουκάλι: Παιχνίδι, χαρά, αγάπη, εμπιστοσύνη, όνειρα, αλληλοβοήθεια, τσακωμοί και συγνώμη, αγκαλιές…
Στο τέλος, για λίγη παραπάνω μαγεία, προσθέσαμε χρυσόσκονη, αστεράκια και τα μαγικά λόγια. Κι ευχηθήκαμε να αποκτήσουμε πολλούς-πολλούς φίλους!
Το θέμα της φιλίας είναι μαγικό από μόνο του, αλλά και μαγικά δεν παίρνει. Με την δραστηριότητα που σας περιγράφουμε θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κοινωνικοσυναισθηματικό κλίμα και να βοηθήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να είναι πιο «ανοιχτά» στο να γνωρίσουν τους συμμαθητές τους και να κάνουν νέους φίλους. Το τέχνασμα αυτό κέντρισε τι ενδιαφέρον των παιδιών. Δημιουργήθηκαν νέες ομάδες παιχνιδιού και οι νέοι φίλοι έφτιαξαν και παρουσίασαν κατασκευές αλλά και ζωγραφιές που δημιουργήθηκαν συλλογικά καθώς κάθε μέλος πρόσθετε και κάτι στη ζωγραφιά των προηγούμενων.

Στη διαδικασία μας βοήθησαν και τα εξής βιβλία:
Ο Μικρός Κάστορας και Η Ηχώ, Amy MacDonald & Sarah Fox-Davies, Εκδόσεις Ε. Ρώσση
Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, Λίνα Μουσιώνη, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Η κατσούφα πασχαλίτσα, Eric Carle, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Οι φίλοι είναι για πάντα, Sally Grindley & Penny Dann, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ένας για όλους και όλοι για έναν, Brigitte Weninger & Eve Tharlet, Εκδόσεις Πατάκης

Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν και με αφορμή την Ελληνική παροιμία η οποία δόθηκε ημιτελής στα παιδιά:
«Η ζωή χωρίς φιλία είναι σαν τον ουρανό δίχως…»
Τα παιδιά έδωσαν διάφορες απαντήσεις: ήλιο, φεγγάρι, αστέρια. Κάποια προχώρησαν κι άλλο τη συζήτηση λέγοντας ότι η ζωή χωρίς φιλία είναι σαν θάλασσα δίχως ψάρια και φαγητό χωρίς αλάτι.
Κι επειδή και οι γονείς εκπαιδεύονται, δόθηκε κι ένα σημείωμα στους γονείς.
Και να ξέρετε, το πώμα από το μπουκάλι μας δεν το βιδώσαμε σφιχτά… ανοίγει εύκολα για να προσθέτουμε καινούριους φίλους, εμπειρίες και βιώματα.

filtrogiagoneis

filtro_paroimia

filtro1

filtro2

filtro3

filtro4