More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΟργανούληδες: Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και τη δωρεά...

    Οργανούληδες: Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων

    Ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (ηλικίας 7 έως 11 ετών) που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για την υγεία τους και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια.

    Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την υγεία μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

    Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία, και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, ήρθε τώρα και στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

    H νέα παρέα έρχεται για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι «Οργανούληδες» πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς.

    Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

    Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το Ίδρυμα Ωνάση στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία, και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.

    Μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες». Το Ίδρυμα Ωνάση εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

    Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων για το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, το Ίδρυμα Ωνάση εξασφάλισε την ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες» στα σχολεία. Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε στις Δράσεις – Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2020/21, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στον ΙΘ θεματικό άξονα με τίτλο: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους».

    Έτσι, με οδηγό τη βασική παρουσίαση των «Οργανούληδων» και τη συνδρομή του εγχειριδίου για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Επισκέπτες Υγείας, η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται για πρώτη φορά μέρος της Δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα υλικά αυτά, που σήμερα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συμπληρώνουν και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία και παιχνίδια.

    Κατεβάστε

    Παιχνίδι Οργανούληδες

    Παρουσίαση Οργανούληδων για εκπαιδευτικούς

    Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς

    Ενημερωτικό φυλλάδιο για οικογένειες

    Ενημερωτικό φυλλάδιο για γονείς

    Παιχνίδι Οργανούληδες- εργασία για το σπίτι

    Παιχνίδι λέξεων Οργανούληδες

    Κατεβάστε την αφίσα Οργανούληδες

    Το πρόγραμμα διευρύνεται και θα ενισχύεται συνεχώς από ένα διαρκώς αυξανόμενo φάσμα εργαλείων για σχολεία, επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας, αλλά και για τους γονείς που θέλουν να εμφυσήσουν τη φροντίδα της υγείας από νωρίς στα παιδιά τους. Παράλληλα, μέσα από webinars, επισκέψεις και διαδικτυακές συναντήσεις με σχολεία, που θα διοργανωθούν με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση, η εμβάθυνση στο πρόγραμμα γίνεται πιο εύκολη και ουσιαστική.

    Αν εργάζεστε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες» στους μαθητές σας, μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία πανελλαδικώς.

    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, για περιορισμένο αριθμό σχολείων.

    Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ και του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

    Roydon Turner: Ο δημιουργός των Οργανούληδων

    Γεννημένος στη Νότια Αφρική, ο Roydon Turner ζει πλέον μόνιμα και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία θεωρεί δεύτερο σπίτι του. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και Σχεδίου στη Νότια Αφρική, έχει εργαστεί ως Δημιουργικός Διευθυντής σε μεγάλα διαφημιστικά πρακτορεία, ενώ σήμερα σκηνοθετεί από διαφημιστικά spot και ντοκιμαντέρ μέχρι ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Το πάθος του, όμως, είναι τα Orgamites (Οι Οργανούληδες), και για αυτό τον σκοπό ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία All Good Co. (CIC), μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν οι υπέροχοι αυτοί χαρακτήρες, που είναι αφιερωμένοι στον υγιεινό τρόπο ζωής και τη δωρεά οργάνων.

    Ο πρόωρος χαμός του αδερφού του Bradley από εγκεφαλίτιδα σε ηλικία μόλις 12 ετών, έκανε τον Roydon να σκεφτεί από τότε, πως το ενδεχόμενο να δωρίσουν τα όργανα του αδερφού του, εκτός από το αναμενόμενο όφελος μέσα από τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, πιθανόν να είχε απαλύνει τον πόνο τους και να είχε βοηθήσει εκείνον και τους γονείς του να ξεπεράσουν πιο γρήγορα την απώλεια του μικρού Bradley. Κανένας γιατρός, ωστόσο, δεν τους είχε πλησιάσει τότε για να τους μιλήσει για την προοπτική της δωρεάς οργάνων. Και αυτό πάντα τον «έτρωγε» μέσα του. Έτσι δημιούργησε τους Οργανούληδες.

    Με περισσότερους από 7.000 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ληπτών Οργάνων, περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή, και περισσότερους από 470 να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2020, καθώς δεν βρέθηκε για εκείνους το πολυπόθητο μόσχευμα, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη δωρεά οργάνων αποτελεί μια διαχρονική ανάγκη, όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες –δυστυχώς και για την Ελλάδα.

     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular