Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, της Αγγελικής Δαρλάση

0
955

Τίτλος: Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Δεκέμβριος 2012 (Τρίτη έκδοση)
Εκδόσεις: Πατάκης
ISBN: 978-960-16-3338-1

Αγόρασέ το

totepoukrypsame_coverΜεγάλες αλήθειες κλεισμένες σε ένα παραμύθι μοιάζει αυτό το μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση. Η αγάπη, η φιλία, η φτώχεια, ο πόλεμος, η παιδική κακοποίηση, τα όνειρα βρίσκουν το χώρο τους κάτω από τα φτερά ενός πληγωμένου αγγέλου και υφαίνουν μια ιστορία που ξεπερνά τα όρια ενός χωριού ή μιας χώρας. Πλέκουν μια ιστορία που ξεκινά σε ένα σχολείο στη μέση του πουθενά ανάμεσα σε τέσσερα χωριά της Ανατολής, της Δύσης, του Βορρά και του Νότου. Τρία παιδιά με πληγές στις ψυχές τους, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, βρίσκουν έναν πληγωμένο άγγελο. Θέλουν να τον βοηθήσουν να ξαναγυρίσει στον ουρανό και καταστρώνουν ένα σχέδιο για να συγκεντρώσουν χρήματα γι αυτόν τον σκοπό. Μα θα συναντήσουν ανθρώπους που έχουν χάσει όχι μόνο την παιδικότητα και την αθωότητα, αλλά και την ανθρωπιά τους. Ο άγγελος θα ταλαιπωρηθεί, θα φυλακιστεί, θα αποτελέσει νούμερο σε τσίρκο. Μα τα παιδιά θα βάλουν σκοπό της ζωής τους να τον σώσουν. Κι ο άγγελος με τη σειρά του θα σώσει αυτά.

Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, με δυνατή πλοκή που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, το συγγραφικό τέχνασμα της εναλλαγής του αφηγητή, το οποίο δηλώνεται και με την διαφορετική γραμματοσειρά, και δίνει την άλλη «οπτική» των γεγονότων.

Πραγματικά γεγονότα όπως αυτό της βιβλιοθηκονόμου της Βασόρας που προσπάθησε να σώσει πολύτιμα βιβλία από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς, βρίσκουν τη θέση τους ανάμεσα στα παραμυθένια. Τρία παιδιά, ο Σέργιος, η Ραλλού και ο Τότο, μάλλον όχι τυχαία διαλεγμένα, κι ένας πληγωμένος άγγελος βγαλμένος από τον πίνακα του Hugo Simberg “The wounded angel” συνθέτουν μια ιστορία χωρίς όρια τόπου και χρόνου, ικανή να αιχμαλωτίσει και τον ενήλικα αναγνώστη, για να μην πούμε κυρίως αυτόν.

Το βιβλίο έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο είναι επίσης και η θεατρική διασκευή του. Πολύ σημαντικό βιβλίο. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

darlasiaggeliki_feat2Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 σε ένα γκραν καλοκαίρι όπου έξω ο τζίτζικας έσκαγε και ο μέρμηγκας δούλευε ακάματος. Στη διασταύρωση αυτή λοιπόν του έξω καρδιά καλλιτέχνη της ζωής και του εργατικού, προνοητικού αχθοφόρου ήρθε στον κόσμο μαζί με την πένα της που πορϊόντος του χρόνου μεταλλάχθηκε σε πληκτρολόγιο. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειάς της. Μετά έγινε η πρώτη μαθήτρια στην τάξη, μετά η πρώτη που διόρθωνε εκθέσεις των συμμαθητών της και ακολούθως η πρώτη που έγινε σταρ διορθώνοντας εκθέσεις που οι καθηγητές τις βλέπουν και βγάζουν εξανθήματα ολούθε. Τα σημάδια, οι πρώιμες βραβεύσεις, οι μάντεις της εποχής αλλά κυρίως ο νους της την έταξαν στην πεζογραφία. Διάβαζε πολύ είναι η αλήθεια από αυτή, αλλά οι καθηγητές της είχαν άλλη άποψη: “κόψε βρε παιδί μου να διαβάζεις εξωσχολικά βιβλία. Και προς θεού μη διαβάζεις ποίηση. Όχι ποίηση”. Τους έκανε το χατήρι για λίγους μήνες για να μπει στο πανεπιστήμιο. Αλλά ως εκεί ήταν. Ξανακύλησε με ισχυρότερες δόσεις, με ισχυρότερες θεάτρου και σκηνοθεσίας και άλλα τέτοια.

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ παράλληλα δούλεψε ως μπαργούμαν, ενδύτρια, βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια προγραμμάτων σε θέατρα και δειλά δειλά ξεκίνησε να σκηνοθετεί και να μεταφράζει θεατρικά έργα. Ακολούθως, μεταπτυχιακές σπουδές στις παραστατικές τέχνες στο Λονδίνο, στο The Central School of speech and drama και ακόμα πιο ακολούθως η νόστος του Οδυσσέα στο αίμα και επιστροφή στην πατρίδα. Εργάστηκε ως θεατρολόγος σε σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) κι αργότερα σε ΙΕΚ και ΚΕΕ, ως βοηθός σκηνοθέτη σε θέατρο και κινηματογράφο, ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε δικές της παραστάσεις. Κατά καιρούς εργάστηκε ως υπεύθυνη οργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσικών-θεατρικών θεαμάτων και παράλληλα σε μετάφραση, προσαρμογή διαλόγων, σε επιμέλεια ή/και σύνθεση κειμένων (θέατρο, φεστιβάλ, τηλεόραση).

To 1999 συνίδρυσε την Oμάδα θεάματος “Η Άλλη πλευρά” και το 2006 με τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik.

Στο θέατρο, το πρώτο της έργο “Η μυστική συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ” βραβεύτηκε στον 1ο διαγωνισμό συγγραφής για νέους θεατρικούς συγγραφείς (2001).

Το 2004 πήρε την επίσημη βούλα της συγγραφικής τέχνης όταν και εκδόθηκαν οι Ονειροφύλακες (εκδόσεις Πατάκη) που αγαπήθηκε και τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο με πρόεδρο της επιτροπής τότε τον Ευγένιο Τριβιζά. Το 2009 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το “Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο” (Βραβείο παιδικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους 2010 – Κρατικό βραβείο για τη θεατρική εκδοχή του) ενώ ακολούθησαν το μαγικό “Δέντρο που είχε φτερά” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, τα μυθιστορήματα “Με λένε Σύννεφο” και “Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων” από τις εκδόσεις Πατάκη ενώ πριν λίγους μήνες ήρθε το υπέροχο “Παλιόπαιδο” που κάτι μας λέει ότι θα το δούμε στα υποψήφια στα φετινά βραβεία.

Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της τελευταίας 10ετίας. Και συνεχίζει θέλοντας να αφήσει το δικό της χνάρι στην ελληνική πεζογραφία. Ήταν το όνειρό της από μικρή άλλωστε. Τότε που ο τζίτζικας έσκαγε αλλά τραγουδούσε όπως κι ο σύζυγος της και ο μέρμηγκας δούλευε ακατάπαυστα. Εκείνος τα ψίχουλά του κι η Α. Δαρλάση τις λέξεις της.

Βιβλία
Ονειροφύλακες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Με λένε… Σύννεφο, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Όταν έφυγαν τ' αγάλματα, Μεταίχμιο (2015)     
Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Η ξύπνια βασιλοπούλα, Μεταίχμιο (2016)