More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΆννα Ρούε: "Οι μύτες μας αποτελούν ένα πολύ άμεσο λιμάνι για τα...

    Άννα Ρούε: “Οι μύτες μας αποτελούν ένα πολύ άμεσο λιμάνι για τα συναισθήματά μας”

    Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1977. Πέρασε ένα διάστημα στην αγγλική ακτή κατά την εφηβεία της, αλλά επέστρεψε στη Γερμανία όπου σπούδασε επικοινωνία και εικονογράφηση και δούλεψε για μερικά χρόνια σε μικρά και μεγάλα στούντιο ως σχεδιάστρια. Μέσα στο μυαλό της υπήρχαν πάντοτε συναρπαστικές ιστορίες, ωστόσο θα άρχιζε να τις γράφει μόνο μετά τη γέννηση των δύο παιδιών της. Διδάσκει δημιουργική γραφή, καλπάζει σε νέες ιστορίες και μας έμαθε πόσο σπουδαία είναι η όσφρησή μας.

    Πώς; Με τα έξι βιβλία της σειράς Το Μαγικό Αρωματοπωλείο, μια συναρπαστική περιπέτεια μυστηρίου και δύναμης, εξουσίας και θέλησης, που ανέδειξε την τεράστια δύναμη της όσφρησης. Μια σειρά που ξεχωρίσαμε και αγαπήσαμε από το πρώτο βιβλίο ως μια από τις αρτιότερες αναγνωστικές εμπειρίες για παιδιά 8+.

    Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Μαρίας Μαντή και με αυτά τα έξι καταπληκτικά σκληρόδετα εξώφυλλα της Κλαούντια Καρλς που σε κερδίζουν αμέσως.

    Ζει στο Βερολίνο με την οικογένειά της. Αλλά σήμερα…

    … η συγγραφέας του Μαγικού Αρωματοπωλείου Άννα Ρούε είναι σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Foto: © Andrea Katheder, 2018

    ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

    Γεννηθήκατε στο Βερολίνο. Μιλήστε μας για την πόλη σας. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο τόπος;

    Ενώ μου άρεσε να ζω στο εξωτερικό, το Βερολίνο είναι το κέντρο της προηγούμενης και της τρέχουσας ζωής μου. Όπως κανένα άλλο μέρος, επηρεάζει τις σκέψεις και τον τρόπο ζωής μου. Το αγαπώ για την ελευθερία που μου δίνει και το μέγεθος της έμπνευσης που παρουσιάζει.

    Ήσασταν δώδεκα χρονών όταν έπεσε το Τείχος. Τι θυμάστε; Έχει επηρεάσει αυτή η ιστορία αυτό που είστε σήμερα;

    Την ημέρα που έπεσε το Τείχος, ο δάσκαλός μου μας πήγε αμέσως στην «Brandenburger Tor» (Πύλη του Βρανδεμβούργου) για να μας αφήσει να ζήσουμε ζωντανά την ιστορία. Αυτή ήταν μια πολύ εντυπωσιακή εμπειρία για μένα. Η μαμά μου είναι από το Ανατολικό Βερολίνο αλλά πέταξε στο Δυτικό Βερολίνο για να είναι με τον πρώτο της έρωτα. Για αυτό το ταξίδι χρειαζόταν όχι μόνο μια ψεύτικη ταυτότητα και πολύ κουράγιο, αλλά έπρεπε να αφήσει ολόκληρη την οικογένειά της. Δεν μπορούσε να επιστρέψει για να δει κανέναν για σχεδόν 10 χρόνια.

    Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για εκείνη. Μόνο όταν γεννήθηκα, μπόρεσε να επισκεφτεί ξανά τους γονείς και τα αδέρφια της στην Ανατολική Γερμανία. Ήμουν πάντα μαζί της σε αυτά τα ταξίδια ώστε να γνωρίσω και αυτό το κομμάτι της οικογένειάς μου. Έτσι, όταν έπεσε το Τείχος ήταν μια πολύ έντονη συναισθηματικά στιγμή, τόσο για εμένα όσο και για τη μαμά μου. Δεν είμαι σίγουρη πώς αυτό το γεγονός, διαμόρφωσε ακριβώς το άτομο που είμαι, αλλά σίγουρα επηρέασε το πώς σκέφτομαι και γράφω σήμερα.

    Τι ρόλο έπαιζαν τα αρώματα, οι μυρωδιές στην παιδική σας ηλικία;

    Δεν ήταν τόσο τα αρώματα όσο οι συνηθισμένες, καθημερινές μυρωδιές που με επηρέαζαν ως παιδί. Για παράδειγμα, νομίζω ότι θα μπορούσα ακόμα να αναγνωρίσω τα σπίτια των περισσότερων φίλων μου από το άρωμά τους. Ή το πώς θα μύριζε το ξύλινο κρεβάτι μου αφού το είχα καθαρίσει με σαπούνι και νερό από τα παιδικά μου σχέδια. Ή τις μυστηριώδεις μυρωδιές που αναδύονταν από τα αραβικά καταστήματα στη γειτονιά μου, όπου η μαμά μου λάτρευε να αγοράζει τσαγιέρες.

    Πότε άρχισαν να θέλουν να γίνουν βιβλία οι συναρπαστικές ιστορίες που ζούσαν στο κεφάλι σας;

    Άρχισα να γράφω μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θυμήθηκα κάπως μια ιστορία που ήθελα απεγνωσμένα να διαβάσω ως παιδί, αλλά δεν μπορούσα να την βρω πουθενά. Ο λόγος για αυτό ήταν φυσικά ότι κανείς δεν την είχε γράψει ποτέ, οπότε ένιωσα την υποχρέωση να το κάνω μόνη μου. Αυτή την περίοδο άρχισα να γράφω για πλάκα και δεν σταμάτησα να το κάνω μέχρι σήμερα.

     

    ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο (DIE DUFTAPOTHEKE) μετέφερε το κέντρο ενδιαφέροντος των σημερινών παιδιών από την κυρίαρχη όραση και την συγκυβερνήτρια αφή, στην όσφρηση. Ήταν συνειδητή επιλογή ή προέκυψε με τον καλπασμό της φαντασίας σας;

    Όταν ξεκίνησα αυτή τη σειρά βιβλίων, σίγουρα σχεδίαζα να δώσω στην όσφρηση τόσο χώρο στις ιστορίες όσο θα είχε ένας κεντρικός ήρωας. Οπότε ναι, ήταν συνειδητή απόφαση να βάλω την αίσθηση της όσφρησης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    Πόσο υποτιμημένη είναι η όσφρηση ως μία από τις βασικές αισθήσεις; Έχουν αντιληφθεί οι άνθρωποι τι θα έχαναν αν δεν είχαν όσφρηση;

    Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Πριν επικεντρωθώ στα αρώματα, δεν ήξερα πόσο έντονα μας καθοδηγεί η μύτη μας στη ζωή. Η όσφρηση λειτουργεί κυρίως ασυνείδητα. Τα περισσότερα αρώματα τα νιώθουμε αμέσως αντί να τα σκεφτόμαστε λογικά. Έτσι, οι μύτες μας αποτελούν ένα πολύ άμεσο «λιμάνι» για τα συναισθήματά μας, πολύ πιο διακριτικό από τα μάτια ή τα αυτιά μας.

    Έχετε ζήσει κάτι από όσα περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μαγικού Αρωματοπωλείου ή είναι μια πλήρης μυθοπλασία;

    Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Πιθανότατα δεν θα σας εκπλήξει αν ακούσετε ότι δεν έχω ταξιδέψει στο χρόνο ή δεν έχω καλέσει-δημιουργήσει προσωπικά μια καταιγίδα. Αλλά ακόμα και αυτό το είδος μυθοπλασίας έχει συχνά αλληγορικό νόημα το οποίο μπορεί να προβληθεί στον πραγματικό κόσμο. Τέλος πάντων, είμαι πεπεισμένη ότι όλα τα βιβλία μας λένε κάτι για τις εμπειρίες του συγγραφέα. Αλλά αφήνω στη φαντασία σας ποια μέρη των βιβλίων μου είναι εμπνευσμένα από τη δική μου ζωή.

    Το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς μόλις κυκλοφόρησε!

    Γιατί ολοκληρώσατε στα έξι βιβλία το DIE DUFTAPOTHEKE; Το τέλος του έκτου βιβλίου σας είναι ανοιχτό και για ένα επόμενο. Θα υπάρξει;

    Όλα τα καλά πράγματα πρέπει να τελειώσουν. Αλλά μπορεί να καλλιεργήσουν-προετοιμάσουν το έδαφος από το οποίο θα γεννηθεί μια νέα φαντασία. Τουλάχιστον έτσι λειτουργεί η προσωπική μου έμπνευση.

    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο ολοκληρώθηκε για τα καλά με το έκτο βιβλίο, αλλά το φθινόπωρο του 2022 έρχεται μια νέα σειρά για αρώματα.

    Μιλήστε μας για το Die Duftapotheke. Das geheime Buch der Düfte… (Το Μαγικό Αρωματοπωλείο- Το μυστικό βιβλίο των αρωμάτων)

    Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί έμαθα τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τα αρώματα που ήθελα να τα μοιραστώ. Μια άλλη πτυχή ήταν ότι μου ζητούσαν συχνά να γράψω περισσότερα για το Μαγικό Αρωματοπωλείο. Υπήρχε μια απαίτηση για γνώση και παρασκηνιακές ιστορίες που πραγματικά ήθελα να ικανοποιήσω. Στο Das geheime Buch der Düfte, η Luzie Alvenstein και οι φίλοι της θα σας πουν τα πάντα για όσα έμαθαν στο μαγικό φαρμακείο. Θα βρείτε συνταγές, στοιχεία για φυτά και άλλα συστατικά ή πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα αρώματα. Και πολλά άλλα φυσικά.

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

    Ποιο είναι το καινούριο σας πρότζεκτ που θα κυκλοφορήσει το 2023;

    Υπάρχουν δύο νέες επερχόμενες σειρές. Και η μία από αυτές θα είναι πάλι για τα αρώματα, το υπόσχομαι! Αλλά αυτό είναι ακόμα μυστικό, οπότε δεν μπορώ να σας πω περισσότερα αυτή τη στιγμή.

    Πότε θα έρθετε στην Ελλάδα;

    Έχω έρθει πολλές φορές και σίγουρα θα ξαναέρθω. Ελπίζω σύντομα!

    Άννα Ρούε
    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο (1): Ένα μυστικό πλανιέται στον αέρα –)

    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 2: Το αίνιγμα του Μαύρου Λουλουδιού –)
    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 3: Το σατανικό σχέδιο των Αιωνίων –)
    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 4: Το τουρνουά των χιλίων εκλεκτών –)
    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 5: Η πόλη του χαμένου χρόνου –)
    Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 6: Η κληρονομιά της Βίλας Εύα –)
    Εκδόσεις Μεταίχμιο

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular