More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈνας υπέροχος κόσμος, των Κάλια Ράιαν & Μπεν Χάντικοτ

    Ένας υπέροχος κόσμος, των Κάλια Ράιαν & Μπεν Χάντικοτ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Η ιστορία πάει από τα ίδια μονοπάτια με τη γεωγραφία.
    Φρανσουά Μιττεράν

    Μια τρανή περιήγηση στον κόσμο μέσα από την επίσκεψη σε σπουδαίες χώρες και πολιτισμούς είναι η μεγάλη εγκυκλοπαίδεια των Ryan & Handicott με τίτλο Ένας υπέροχος κόσμος.

    Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιράν, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαλαισία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Ελλάδα, Βόρεια και Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Καμπότζη, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Αιθιοπία, Νιγηρία, Μαδαγασκάρη, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Κένυα, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Καναδάς, Μεξικό, Σουηδία, Τουρκία, Ινδία, Βιετνάμ, Ταυλάνδη, Η.Π.Α., Κούβα, Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Κίνα Ινδονησία, Ιαπωνία, Νεπάλ, Ισραήλ, Χιλή, Βολιβία, Κολομβία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

    Αυτές είναι οι 58 χώρες αυτού του μεστού και δουλεμένου οδοιπορικού στον κόσμο. Κατά βάση πρόκειται για ένα βιβλίο γεωγραφίας με την ευρεία έννοια, καθώς σε κάθε χώρα αναδεικνύει μνημεία και χώρους πολιτισμού, αξιοθέατα, σημαντικές προσωπικότητες, ξεχωριστές ιστορικές στιγμές και βασικές πληροφορίες. Αυτά τα πράττει σε ένα δισέλιδο.

    Στην Ελλάδα επί παραδείγματι έχουμε Όλυμπο, Μαντείο των Δελφών, Σπήλαιο Μελισσάνης, Μυκήνες, Παραλία Ναυάγιο, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη, Επίδαυρος, Κυκλάδες, Σπηλιά του Πυθαγόρα, Παναθηναϊκό Στάδιο, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μαντείο των Δελφών, Κνωσσός, Όρος Ίδη, Ελιά Βουβών, Κάλυμνος. Είναι μια πολύ καλή επιλογή (όχι τέλεια) δεδομένου ότι οι συγγραφείς δεν είναι Έλληνες. Οπωσδήποτε έκαναν μεγάλη έρευνα, όχι μόνο σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, για να συμπεριλάβουν, ας πούμε το Σπήλαιο της Μελισσάνης ή τις Άνω Βούβες. Στις προσωπικότητες έχουν επιλεγεί η περίφημη κολυμβήτρια Ίδνα της Σκιώνης, η Νανά Μούσχουρη και ο Νίκος Καββαδίας από τραγούδι και ποίηση και ο Γιώργος Καραγκούνης από τον αθλητισμό. Αναμφίβολα, δεν είναι η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της Ελλάδας αυτοί οι τέσσερις, αλλά ένα καρέ, μια αξιοπρεπής αποτύπωση. Λείπει ο Ελύτης, ο Καβάφης και ο Σεφέρης από την ποίηση, ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης ή η Κάλλας με πιο διεθνές πρόσημο, οι μύθοι του ελληνικού αθλητισμού Γκάλης, Χατζηπαναγής, Κούδας, Σιδέρης, Πύρρος Δήμας, Πετρούνιας κτλ από τον αθλητισμό. Ασφαλώς τα κριτήρια έχουν και έναν βαθμό υποκειμενικότητας. Στην επιλογή του Καραγκούνη, ας πούμε, καταλαβαίνω ότι επέλεξαν παίκτη της Ελλάδας που κατέκτησε το EURO 2004. Στην Ισπανία έχει επιλεγεί ο Ράφα Ναδάλ και ο Πικάσσο, αλλά και η Πενέλοπε Κρουζ και η ορειβάτισσα Πασαμπάν, στην Ιταλία ο οδηγός αγώνων Βαλεντίνο Ρόσσι, η Μιούτσια Πράντα από το χώρο της μόδας, η εκ των πρώτων πτυχιούχων γυναικών Έλενα Κορνάρο και ασφαλώς ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Κάποια φαβορί, λοιπόν, παντού και κάποια αουτσάιντερ.

    Η κάλυψη των βασικών ιστορικών στιγμών είναι άριστη, κρίνοντας από χώρες που γνωρίζουμε καλά την ιστορία τους, ενώ λαμβάνουμε βασικές πληροφορίες για κάθε χώρα: σημαία, νόμισμα, γλώσσα, πληθυσμός, λουλούδι, πρωτεύουσα. Πολύ έξυπνα τα κείμενα υποδοχής. Καλώς ήρθατε στη χώρα του Έρωτα και των Κρουασάν η Γαλλία, στη χώρα των ποιητών και των στοχαστών η Γερμανία, στη γη των θεών η Ελλάδα, στη χώρα της πίτσας, των αυτοκρατόρων και των ευφυών εφευρετών η Ιταλία, της μεγαλοπρέπειας και της επιβλητικότητας η Ρωσία, των τάπας η Ισπανία (λίγο φτωχό ήταν αυτό), στη χώρα των χιλίων λόφων για τη Ρουάντα κ.ο.κ.

    Μεγάλο μέγεθος, εντυπωσιακή εικονογράφηση, εικονογραφικές λεπτομέρειες και χρώματα και λεπτομερής δουλειά σε όλα τα αναφερόμενα μνημεία, αξιοθέατα. Ωραία γραφιστική επιμέλεια. Και όλα αυτά πάνω σε 50 χάρτες πάνω στους οποίους αποτυπώνονται τα πάντα.

    Παρά τις μικροδιαφωνίες μου σε κάποιες επιλογές, μου άρεσε πολύ και με εντυπωσίασε στο σύνολό του.

    Για αναγνώστες από 7-7,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Η κάλυψη των βασικών ιστορικών στιγμών είναι άριστη, κρίνοντας από χώρες που γνωρίζουμε καλά την ιστορία τους, ενώ λαμβάνουμε βασικές πληροφορίες για κάθε χώρα: σημαία, νόμισμα, γλώσσα, πληθυσμός, λουλούδι, πρωτεύουσα. Πολύ έξυπνα τα κείμενα υποδοχής. Μεγάλο μέγεθος, εντυπωσιακή εικονογράφηση, εικονογραφικές λεπτομέρειες και χρώματα και λεπτομερής δουλειά σε όλα τα αναφερόμενα μνημεία, αξιοθέατα. Ωραία γραφιστική επιμέλεια. Και όλα αυτά πάνω σε 50 χάρτες πάνω στους οποίους αποτυπώνονται τα πάντα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

     

    Zig Zag- René Aubry

    Αρμένικη Σουίτα – Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

    Ελευσίνια Μυστήρια- Γιάννης Μαρκόπουλος

    Tarantella Napoletana

    Arabia- Hanine

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένας υπέροχος κόσμος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Our Wonderful World
    Συγγραφέας: Kalya Ryan, Ben Handicott
    Εικονογράφος: Sol Linero
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Γεωργία Πελεκάνου
    Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Δεσύλλας Creative Pdt
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 28,5 Χ 35
    ISBN: 978-618-5568-24-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular