More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα αλλιώτικο αδελφάκι, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ένα αλλιώτικο αδελφάκι, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ο Λέλο ήταν ένα μοναχοπαίδι και οι γονείς του τον φρόντιζαν και τον προστάτευαν όπως συνηθίζεται με τα μοναχοπαίδια, μέχρι που εμφανίστηκε στη ζωή τους η Στρούθ. Τότε όλα άλλαξαν. Ο Λέλο δεν ήταν πια το μοναχοπαίδι με του κόσμου τα παιχνίδια απλωμένα παντού και την αποκλειστική αγκαλιά των γονιών του. Όλα συνέβησαν μια μέρα σ’ ένα πάρκο που οι γονείς του Λέλο βρήκαν ένα μικρό στρουθοκαμηλάκι, τη Στρούθ, με το κεφάλι χωμένο μέσα σ’ ένα φούξια κουβαδάκι. Ποιος ξέρει ποιοι το εγκατέλειψαν εκεί μονάχο! Θα πρέπει να φοβόταν πολύ. Ένα τόσο μικρό στρουθοκαμηλάκι, πως θα τα καταφέρει να μεγαλώσει δίχως αγάπη και φροντίδα;

    Η μαμά και ο μπαμπάς του Λέλο το τάισαν, το χάιδεψαν και του έδειξαν μεγάλη προσοχή, σα να μην ήταν ο Λέλο εκεί. Την ίδια νύχτα ακούστηκαν φωνές και τραγούδια από το πάρκο. Ήταν η Στρούθ που τραγουδούσε γιατί ήταν μόνη στο σκοτάδι και φοβόταν πολύ. Τότε ήταν που οι γονείς του Λέλο πήραν την απόφαση να την κρατήσουν στο σπίτι τους, δηλαδή να την υιοθετήσουν. Ο Λέλο δεν τη βρήκε και πολύ καλή ιδέα, για την ακρίβεια δεν του άρεσε καθόλου να μοιράζεται τα πράγματα του με ένα κορίτσι. Όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς μιας και οι γονείς του διάλεξαν τη Στρούθ για αδελφάκι του, ένα τόσο διαφορετικό αδελφάκι. Έτσι αποφάσισε να της κάνει ότι κάνουν τα μεγαλύτερα αδέλφια, όταν εμφανιστεί στη ζωή τους ένα δεύτερο αδελφάκι και χάσουν την αποκλειστικότητα της μαμάς και του μπαμπά. Της χαλούσε τα παιχνίδια, την τσιμπούσε, έκανε ζημιές, την κατηγορούσε  και ένα σωρό άλλες ζαβολιές. Τα βράδια ρωτούσε τους γονείς του αν τον αγαπούσαν ακόμη.

    Με τον καιρό όμως, ο Λέλο παρατηρούσε τη Στρούθ, πάντα από μακριά και έβλεπε ότι ήταν καλή στο ποδόσφαιρο και η ζήλια του μεγάλωνε. Όμως, μια μέρα που η ομάδα έπαιζε μπάλα με τα τσακάλια, κάποιο τόλμησε να ρίξει κάτω τη Στρούθ και να χτυπήσει….Δε θα σας αποκαλύψω τη συνέχεια γιατί η ζωή κρύβει εκπλήξεις και η ζήλια γίνεται θυμός, μα κι ο θυμός όταν καταλαγιάσει, γίνεται σκέψη και αποδοχή της διαφορετικότητας.

    “Πριν γνωρίσω τη Στρούθ ζούσα μόνος μου στο σπίτι.
    Μέσα δεν άφηνα να μπει, ούτε σπουργίτι!
    Τα παιχνίδια μου παντού είχα απλωμένα,
    στο σαλόνι, στην κουζίνα τα’ χα ξεχασμένα.
    Τη μαμά και τον μπαμπά μόνο εγώ είχα αγκαλιά,
    με πρόσεχαν, με φρόντιζαν όπως ένα βασιλιά!’

    Μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστές το Λέλο και τη Στρούθ, υπογράφει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φίλιππος Μανδηλαράς και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών, με σκοπό να προσεγγίσει την ζήλια και το θυμό που νοιώθουν τα μεγάλα αδέλφια για τα μικρότερα καθώς και την υιοθεσία. Μια ευφάνταστη ιστορία με πρωταγωνιστές ζώα, σκοπίμως τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Λέλο δεν μοιάζει με τους γονείς του αλλά ούτε και με τα υπόλοιπα παιδιά που παίζουν στο πάρκο. Αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική κοινωνία του σήμερα και καλλιεργεί μια ελπιδοφόρα αντίληψη για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Κάθε λαός έχει τις δικές του συνήθειες και παραξενιές. Η μικρή Στρούθ κρύβει το κεφάλι της στο κουβαδάκι, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι στρουθοκάμηλοι όταν νιώθουν πως κινδυνεύουν, γιατί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο τον εχθρό μπερδεύουν.

    Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια με έντονα χρώματα και τους ήρωες της ιστορίας να ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες κερδίζει τις εντυπώσεις και συμπληρώνει με εξαιρετικό τρόπο το κείμενο. Σε κάποιες σελίδες υπάρχουν οι διάλογοι σε μικρά συννεφάκια με τη μορφή κόμικ και παρουσιάζονται να μιλούν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

    Μπορεί να γίνει ένα μικρό θεατρικό δρώμενο μέσα στη τάξη με πρωταγωνιστές τα παιδιά και να γίνει ανταλλαγή ρόλων σε ζευγάρια. Είναι σημαντικό να μπουν τα παιδιά στη θέση του άλλου και να καταλάβουν πως αισθάνεται αυτός που είναι διαφορετικός αλλά και αυτός που στέκεται με επιφύλαξη και απόσταση απέναντι στο διαφορετικό. Σκεφτείτε μια ιστορία για το πως βρέθηκε η μικρή Στρούθ μόνη στο πάρκο, τι της συνέβη και περιγράψτε τα συναισθήματα της πριν που ήταν μόνη και μετά που βρήκε μια οικογένεια για να την μεγαλώσει. Μια ιστορία για ένα αλλιώτικο αδελφάκι, που όμως δεν διαφέρει τόσο πολύ από εσένα και ψάχνει την αγάπη, την φροντίδα και την προσοχή των άλλων.

    Η Ομάδα Μαρμελάδα διασκεύασε το παραμύθι του Φίλιππου Μανδηλαρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και δημιούργησε μια συμμετοχική παράσταση με τρεις ερμηνευτές, κούκλες, μάσκες και ζωντανή μουσική που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2,5 έως 8 χρονών τα οποία παίζουν ενεργό ρόλο στο έργο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ένα αλλιώτικο αδελφάκι
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2014
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-5499-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular