More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΈνα ζήτημα ζωής και θανάτου – Τα χρονικά του Μπίλι Βαν Ντερ...

    Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου – Τα χρονικά του Μπίλι Βαν Ντερ Μπιχλ, της Δέσποινας Μάντζαρη

    Η Δέσποινα Μάντζαρη που μας συστήθηκε με το μυθιστόρημα φαντασίας «Μια το αόρατο κορίτσι», συνεχίζει την πορεία της στον κόσμο του φανταστικού, του μη υπαρκτού με το πρώτο βιβλίο της σειράς «Τα χρονικά του Μπίλι Βαν Ντερ Μπιχλ -Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

    Σε έναν πλανήτη σε σχήμα δακτυλιοειδούς τόρου, ομοιομορφικού προς το καρτεσιανό γινόμενο δύο κύκλων, εξαιρετικά ασταθούς βάσει υποθετικών υπολογισμών σε ιδανικές συνθήκες και ιδανικών υπολογισμών σε υποθετικές συνθήκες…. κοινώς σε ‘έναν πλανήτη σχήματος ντόνατ ή σαμπρέλας  μας ταξιδεύει αυτή τη φορά.

    Πρωταγωνιστής, ο Μπίλι. Ένα αγόρι, ένας έφηβος, ένα παιδί που είναι γεμάτο απορίες και προβληματισμούς, ένα παιδί που βαριέται τα πάντα, ένα παιδί που σκουντουφλάει παντού, ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, ένα αγόρι που ανακάλυψε την ύπαρξη των κοριτσιών, ένα παιδί που ισορροπεί μεταξύ της άχαρης και αντιδραστικής εφηβείας και της καλλιτεχνικής του φύσης, ένα παιδί που μεγάλωσε απότομα όχι γιατί ψήλωσε αλλά γιατί είχε κάτι διαφορετικό. Ένα χάρισμα μοναδικό. Αν κλείσει ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά του ένα αντικείμενο που βλέπει από μακριά, τότε μπορεί να το συρρικνώσει  και να το κινήσει όπως επιθυμεί. Ένα χάρισμα που θα του δημιουργήσει προβλήματα αλλά και θα τον βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις.

    Ένας σκληρός αγώνας ποδοσφαίρου διαδραματίζεται σ’αυτόν τον παράξενο, πολύ διαφορετικό από τον δικό μας πλανήτη.  Στο κατάμεστο στάδιο Σαντιάγκο Μπερνανιάου με πρωταγωνιστές παράξενα πλάσματα, λιλιπούτειους πειρατές, ληστές μισθοφόρους, τρολ. Με περίεργα ονόματα- Μπανανίνιο, Ντιέγκο Μαρανάνο, Ντέιβιντ Μπέκραμ, Ανδρέας Νανανιάδης, Ρομπέρτο Κάφρος……

    Διοργανωτής του αγώνα ο Μπίλι που ζει στο στοιχειωμένο και απομονωμένο Κάστρο του Μπλούχερβαλ παρέα με τα φαντάσματα ενός αριστοκράτη Βαρόνου, της στρουμπουλής και περιποιητικής Ρίτας και του μάγειρα Αντουάν, μια μονότονη και βαρετή ζωή. Το μόνο του ενδιαφέρον – το ποδόσφαιρο, τα χρώματα και τα πινέλα του. Ώσπου τρεις παράξενοι επισκέπτες θα χτυπήσουν την πόρτα του πύργου. Δύο τρολ, ο Γκρον και η Μιμίλα, και ένα ξανθό ξωτικό θα παρασύρουν τον Μπίλι σε μια περιπέτεια αναζήτησης, γιατί κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει.

    Η Μιμίλα δεν φαίνεται καλά. Είναι άρρωστη, ζωντανή, νεκρή ή νεκροζώντανη; Ή μήπως δεν είναι μόνο η Μιμίλα; Μήπως κανείς δεν πεθαίνει πλέον φυσιολογικά;

    Χωρίς να το καταλάβει, ο Μπίλι θα παρασυρθεί σε μια περιπέτεια με ζόμπι, μάγους, μεθυσμένους δράκους, αλχημιστές, χρυσοπράσινους εφιάλτες, γοητευτικές μαθητευόμενες μάγισσες, απεργούς βαρκάρηδες, τροπικές παραλίες, ιπτάμενα κατσίκια, αρχαία ξόρκια, κύκλωπες μπάτλερ, ζωηρούς συνταξιούχους του Κάτω Κόσμου, ένα σκύλο με πενήντα κεφάλια… και φυσικά τον ίδιο τον Μακάβριο Θεριστή, τον κύριο με το δρεπάνι, τον ίδιο τον Χάρο…

    Η σατυρική, παιγνιώδης διάθεση, το χιούμορ και οι εύστοχοι παραλληλισμοί της Δέσποινας Μάντζαρη γίνονται αντιληπτοί από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο του βιβλίου και σε βάζουν σε σκέψεις. Συνθέτει δεξιοτεχνικά έναν τόσο παράλογο αλλά και τόσο καθημερινό, τόσο διαφορετικό αλλά και τόσο οικείο, τόσο αδύνατα φανταστικό αλλά και τόσο πειστικά υπαρκτό κόσμο. Εκεί που το αδύνατο γίνεται αδιαμφισβήτητα δυνατό, εκεί που απελευθερώνεται η φαντασία, εκεί που κυριαρχεί η απουσία της λογικής, που στο τέλος σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο παραμυθένιος κόσμος της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η σουρεαλιστική αντανάκλαση του δικού μας.

    Ένα ταξίδι στο κόσμο της φαντασίας, του παράλογου, του αδύνατου αλλά παράλληλα ένα ταξίδι ενηλικίωσης, αποδοχής, συνεργασίας, κατανόησης της ίδιας της διαφορετικότητας της ζωής.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εικονογράφηση του βιβλίου, που ανήκει στην ίδια την συγγραφέα, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή της καλλιτεχνικής της φύσης. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της αποπνέουν μια δυναμική και λειτουργούν συμπληρωματικά στην ζωηρή και ευφάνταστη γραφή της.

    Ένα όμορφο βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος και την πολλά υποσχόμενη Δέσποινα Μάντζαρη που ξεκίνησε  με τρόπο ενθουσιώδη και συνεχίζει.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου
    Σειρά : Τα χρονικά του Μπίλι Βαν Ντερ Μπιχλ – Βιβλίο 1
    Συγγραφέας: Δέσποινα Μάντζαρη
    Συγγραφέας: Δέσποινα Μάντζαρη
    Επιμέλεια: Μαρία Συμεωνίδου
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
    Ηλεκτρ. σελιδ.- διόρθωση: Γεωργία Καραγεωργίου
    Γραφιστική επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 13,50 Χ 18,50
    ISBN: 978-960-04-4771-2

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular