More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα τελευταίο γράμμα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ένα τελευταίο γράμμα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ήταν η τελευταία του μέρα στη δουλειά… και είχε ένα τελευταίο γράμμα.
    Ο κύριος Κώστας ήταν ταχυδρόμος για 50 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα ο μοναδικός ταχυδρόμος σε ολόκληρο το νησί. Σε μια εποχή χωρίς τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η δουλειά του δεν ήταν εύκολη. Μετέφερε όλα τα νέα από άκρη σε άκρη του νησιού με τα πόδια. Νέα καλά και ελαφριά, άσχημα και βαριά, γράμματα αλλά και εικόνες, νέα που έτρεχε για να φτάσουν στην ώρα τους, που προστάτευε από τον καιρό, νέα πολύ ευαίσθητα αλλά και τόσο απαραίτητα για τους ανθρώπους. Εκείνη η μέρα ήταν η τελευταία του πριν βγει στη σύνταξη και είχε να μεταφέρει και τα δικά του νέα. Μόνο που δεν ήταν όπως την είχε φανταστεί. Για πρώτη φορά έριξε τα γράμματα κάτω από κλειστές πόρτες. Κανέναν δεν συνάντησε… και του είχε μείνει ένα μόνο τελευταίο γράμμα. Χωρίς παραλήπτη. “Χρυσή Άμμος” έγραφε μόνο. Το όνομα μιας παραλίας όπου κανεις δεν ζούσε εκεί. Φτάνοντας ο κύριος Κώστας διαπίστωσε…

    Ένα picture book το λιγότερο πανέμορφο. Τρυφερό και ευαίσθητο σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μέσα σε λίγες γραμμές διηγείται μια ολόκληρη ιστορία ζωής ενός άλλου τόπου και χρόνου. Σε ταξιδεύει μαζί με τα νέα του και σου μεταφέρει την αξία του μηνύματος, του γράμματος, της είδησης… της επικοινωνίας. Όλων όσων θέλουμε να μοιραστούμε με όποιο τροπο. Κείμενο καθαρό, άμεσο, απέριττο και εύστοχο με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή να το απογειώνει.
    Εικόνες υπέροχες, ιδιαίτερες με αφαιρετικές γραμμές που αφήνουν χώρο στη φαντασία. Σε παλ και γήινες αποχρώσεις, με πολύχρωμα σπιτάκια και ανθρώπινες μορφές με περιγράμματα που θυμίζουν παιδικά σκίτσα. Χαρακτηριστικά τα συννεφάκια που κάθε φορά κατεβαίνουν από τον ουρανό πιασμένα με συνδετήρες και την τεχνική του κολλάζ να δίνει ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια.
    Κείμενο και εικόνα σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία. Πολλές φορές δίνεται η αίσθηση ότι η εικόνα αποτελεί προέκταση του κειμένου, αλληλοσυμπληρώνονται.

    Ένα βιβλίο μικρό έργο τέχνης που σε ταξιδεύει απαλά σαν ελαφρύ αεράκι, αφήνοντας σε κάθε σελίδα του μια γλυκιά γεύση ονείρου και νοσταλγίας μιας άλλης εποχής.

    Απέσπασε το “Διεθνές Βραβείο Compostela 2016 για εικονογραφημένα βιβλία”.
    Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα τελευταίο γράμμα
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
    Πρωτότυπος τίτλος: Una ultima carta
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 25 X 22
    ISBN: 978-960-569-669-6

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular