More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΈνωσε και πες - Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Ένωσε και πες – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Με λίγο κέφι και διάθεση για πειραματισμό, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη γλώσσα και να ανακαλύπτουν τη μαγεία της. Στη σελίδα του βιβλίου 17 από Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους "τέτρις" συλλαβών, επιλέγοντας τα ίδια τα γράμματα που θα ενώσουν, σε ένα φύλλο εργασίας με δυνατότητες πολλαπλών επιλογών.

    Αλλά πριν φτάσουμε στο φύλλο, τα παιδιά μπορούν να παίξουν πολλά ωραία παιχνίδια στην τάξη με αφορμή πάντα τα ονομάτά τους. Με μερικά χαρτάκια κομμένα όπως βλέπετε στη φωτογραφία στα οποία θα γράψουμε τα αρχικά των ονομάτων μας και μια γρήγορη μουσική είμαστε πανέτοιμοι. Χωριζόμαστε λοιπόν, σε δύο ομάδες, την ομάδα των παιδιών που το όνομά τους αρχίζει από φωνήεν και σε εκείνη των παιδιών που το όνομά τους αρχίζει από σύμφωνο. Κινούμαστε στο χώρο αναζητώντας ένα ταίρι για να γίνουμε ζευγάρι. Στο σταμάτημα της μουσικής καταλήγουμε με ένα ταίρι. Όλη η ομάδα προσπαθεί να φωνάξει το νέο ζευγάρι με το όνομά του, τη συλλαβή που δημιουργείται από την ένωση δηλαδή. Στην αρχή ίσως δυσκολευτούμε αλλά δεν μας πειράζει. Μας αρέσει που βρίσκουμε κάθε φορά ένα καινούριο ταίρι. Ο Γίωργος συνάντησε την Αναστασία κι έφτιαξαν το γα, όταν όμως ενώθηκε με τον Ηλία έφτιαξαν ολόκληρη ΓΗ! 

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικέιμενα:

    Γράφοντας στον αντίχειρά μας ένα σύμφωνο της επιλογής μας και στα υπόλοιπα δάχτυλά μας φωνήεντα, μπορούμε να παίξουμε μια παραλλαγή του παιχνιδιού. Κάθε φορά που ενώνεται ο αντίχειρας με ένα από τα υπόλοιπα δάχτυλα, βρίσκουμε τη συλλαβή και προσπαθούμε να βρούμε όσες περισσότερες λέξεις μπορούμε οι οποίες να αρχίζουν από αυτή τη συλλαβή. Μπορούμε ακόμα και να συλλέγουμε φωτογραφίες ή αντικείμενα με τα οποία στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε μια δική μας ιστορία. Μην ξεχάσετε οταν φτάσετε στο ΜΗ να διαβάσετε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Ο μικρός Ερμής από τις Εκδόσεις Μίνωας (2001), να ακούσετε το τραγούδι και να παίξετε με τη ΜΗ και τα ΑΣ.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular