More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΉταν κάποτε το τίποτα..., της Ομάδας Φ (Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος, Χάρις Σαπουντζή)

    Ήταν κάποτε το τίποτα…, της Ομάδας Φ (Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος, Χάρις Σαπουντζή)

    htan kapote to tipota cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Picture book για παιδιά

    Κάθε πράξη δημιουργίας είναι πρώτα μια πράξη καταστροφής.
    Πάμπλο Πικάσο

    Η ομάδα Φ με το καινούργιο της βιβλίο αναζητά το τίποτα, το κάτι, το χάος, τη δημιουργία, το κενό, τη γέννηση, τον χρόνο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ήταν κάποτε το τίποτα που όλο ζητούσε να βρει κάτι. Κι όσο κι αν έψαχνε δεν έβρισκε τίποτα. Σκέφτηκε να φτιάξει κάτι, μα τίποτα δεν φτιάχνεται από το τίποτα. Ώσπου ξάφνου… εμφανίστηκε κάτι. Κι ύστερα άρχισε να μεγαλώνει και να απλώνει. Και το κάτι, έφερε και κάτι άλλο και κάτι άλλο και κάτι ακόμα. Μέχρι που το τίποτα άρχισε να ζορίζεται με όλα αυτά τα κάτι που είχαν μαζευτεί. Στριμωγμένο, έτρεξε μακριά και όταν απομακρύνθηκε, γύρισε το βλέμμα και τα κοίταξε. Όλα ήταν κάπως διαφορετικά πια…

    Εστιάζοντας

    Μια φιλοσοφική στη βάση της ιστορία που παίζει με τις έννοιες του τίποτα και του κάτι, του μηδέν, του χάους και του κάτι, του big bang, της γέννησης, της δημιουργίας, της ύπαρξης. Ένα τίποτα λοιπόν, μαύρο, δίχως κάποια μορφή, δίχως κάποια προφανή υπόσταση, βλέπει ξαφνικά ένα κάτι. Ένα κάτι που έχει χρώμα, που έχει ένα απροσδιόριστο μέγεθος και σχήμα, που στέκει μη απειλητικό, που αιωρείται. Όταν τα κάτι γίνονται πολλά, το τίποτα πλέον νιώθει άβολα, στριμωγμένο, να απειλείται, να πιέζεται, να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Και όταν προστίθεται και ένα κάτι που παραπέμπει σε χρόνο, τότε ο κλοιός γίνεται πιο ασφυκτικός στη σκέψη, στην ύπαρξή του∙ το συνηθίζει άλλωστε ο χρόνος να δημιουργεί πίεση, να δεσμεύει την ελευθερία. Πρέπει να απομακρυνθεί, να δει από πιο μακριά, να αλλάξει οπτικό πεδίο και γωνία. Όταν το κάνει, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η απόσταση του χαρίζει ξανά την ηρεμία που είχε απολέσει.

    Κάπως έτσι, ο συγγραφέας, σε αγαστή συνεργασία με την εικονογράφο, καταθέτει μια ιστορία για το τίποτα, το κάτι, τον χρόνο, τη μεταβλητή εστίαση και απόσταση, την κατάσταση που είναι εκεί, ίδια και απαράλλακτη, και περιμένει από εσένα να την κοιτάξεις διαφορετικά. Με τις λιγοστές λέξεις και την αφαιρετική εικονογράφηση, οι δύο δημιουργοί παίζουν ακριβώς με τις λέξεις, τις παραπάνω έννοιες, τα μικρά οπτικά στοιχεία, την ίδια τη ζωή, καθώς άλλοτε μας πνίγει και άλλοτε κατορθώνουμε να τη δούμε στα μέτρα που πρέπει.

    Μια αιώρηση μεταξύ κενού και δημιουργίας, χάους και γέννησης, τίποτα και κάτι, μηδέν και απείρου.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ήταν κάποτε το τίποτα...
    Συγγραφέας:

    Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος

    Εικονογράφος:

    Χάρις Σαπουντζή

    Εκδόσεις:

    Φουρφούρι, Μάιος 2023

    Διόρθωση:

    Θάνος Καραγιαννόπουλος

    Σελιδοποίηση:

    Λίλα Κούπριζα

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    24,5 X 22,5

    ISBN:

    978-618-5488-69-7

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular