More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠαιδί της φύσης. Ένα ταξίδι στον κόσμο γύρω μας, του Ντάρα ΜακΑνάλτι

    Παιδί της φύσης. Ένα ταξίδι στον κόσμο γύρω μας, του Ντάρα ΜακΑνάλτι

    paidi ths fyshs cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Βλέπω τα μάτια σου ν’ αστράφτουν όταν βλέπεις σχήματα, όταν κοιτάς φώτα να τρεμοπαίζουν, βουητά και πεταρίσματα. Σε βλέπω όταν θες να μαζέψεις αυτό το φτερό. Αυτό το χαλικάκι. Αυτό το φύλλο. Λαχταράς να σκαρφαλώσεις σε μια βελανιδιά… Μπορώ να σε πάρω από το χέρι; […] Μπορώ να σε πάω ταξίδι;
    Ντάρα

    Ο βραβευμένος Ιρλανδός συγγραφέας και φυσιοδίφης Dara McAnulty μετατρέπει τον αυτισμό του σε πηγή μιας αξιοθαύμαστης δημιουργίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Άσε με να σε πάω ένα ταξίδι. Μια άγρια περιπλάνηση. Μας περιμένει ένα κόσμος συναρπαστικός”, μας λέει ο Dara και η αλήθεια είναι ότι νιώθεις από το προλογικό του σημείωμα τον ενθουσιασμό του, την ποίηση που τρέχει μέσα στις λέξεις του, καθώς μαγεμένος ο ίδιος, θέλει να μας μεταφέρει αυτή τη μαγεία.

    Και ξεκινά… μας παίρνει από το χέρι και μας πηγαίνει να μας συστήσει όσα ο ίδιος είδε, παρατήρησε, αγάπησε. Την Ελατοπαπαδίτσα, ένα πουλί-ακροβάτη με ευλύγιστα πόδια που αιωρείται ανάποδα, τον τρυποφράχτη, με το μελωδικό τραγούδι και την καρδερίνα που τους αρέσουν οι σπόροι γουιζοτίας. Διάλειμμα. Πάμε να φτιάξουμε μια ταΐστρα πουλιών με απλό τρόπο, μόνοι μας.

    Πάμε κήπο. Μέλισσες, γεωσκώληκες, ονίσκοι, δανδελίωνες, κάρδαμο. Πάμε να φτιάξουμε ένα τεράριο πριν πάμε στο δάσος για να δούμε κίσσες, μπλε καμπανούλες, χρυσοβαλίσκους, αγριοκάστανο, να δούμε πώς είναι να ζεις σε μια βελανιδιά; Και τέλος, θα πάμε σε ποτάμια, λίμνες και υψίπεδα, για να ανταμώσουμε με σπάνιες μορφές ζωής εκεί, ολοκληρώνοντας έτσι έναν πλήρη περίπατο, μια πλήρη πτήση.

    Εστιάζοντας

    Πολλά τα βιβλία του είδους και πλέον αυτό που μετράει είναι να ξεκρίνουμε, να ξεδιαλέξουμε τα πιο ξεχωριστά πρότζεκτ. Εδώ έχουμε μια περιήγηση στη φύση, όπου όμως το αντάμωμα δεν έχει τη λογική εγκυκλοπαίδειας, καταγραφής και περιήγησης σε μια συνολική κατάσταση, αλλά μοιάζει με το περπάτημα ενός παιδιού μέσα στη φύση και την άντληση μαγείας από αυτήν, επιλεκτικής, σπάνιας. Γιατί δεν το λες και πολύ συνηθισμένο να σου μιλάει κάποιος με απλότητα και γνώση για τον βαλτόκιρκο, τη σιταρήθρα, τη Βανέσα του Κάρδου και το λευκό ρείκι.

    Μοιάζει σαν ο συγγραφέας να έχει περάσει πραγματικά πολύ χρόνο μέσα σε δάση, πλάι σε λίμνες και ποτάμια, ακίνητος παρατηρώντας πουλιά και πτήσεις τους, σκάβοντας στο χώμα και κοιτάζοντας επί ώρες τη συμπεριφορά πολλών μορφών ζωής. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει αυτό το βιβλίο. Είναι σαν ένα πραγματικό ημερολόγιο, σαν την καταγραφή των βιωμάτων κάποιου που πρώτα έζησε και μετά έκανε όλη τη γνώση του βιβλίου και όχι κάποιου που αποφάσισε να κάνει ένα βιβλίο και σκέφτηκε να πάει να δει τι γίνεται εκεί στη φύση. Δίχως να υποτιμούμε καθόλου το δεύτερο, το πρότζεκτ του Dara McAnulty αυτό το μεγάλο αβαντάζ που κερδίζει τον αναγνώστη, τον μικρό και τον μεγαλύτερο.

    Και έπειτα έχει και άλλες προσεγμένες παραμέτρους και λεπτομέρειες. Τα κείμενα είναι μεστά, δίχως υπερβολή στην πληροφορία, οι γραμματοσειρές και οι γραφιστικές διατάξεις φανερώνουν μια μελετημένη άποψη και αισθητική, ενώ η εικονογράφηση κινείται από μεγάλες εικόνες και κυριαρχικά στη σελίδα σχέδια μέχρι μίνιμαλ αποτυπώσεις. Άλλοτε πιο ρεαλιστικά, πιο κοντά δηλαδή στην πραγματική όψη, άλλοτε πιο αφαιρετικά, πιο εικαστικά, ο Barry Falls στέκεται αληθινός συνδημιουργός στο έργο του συγγραφέα.

    Για ακόμα μια φορά συγχαίρουμε τη γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου, καθώς δημιουργούν μια άκρως ενδιαφέρουσα και αναβαθμισμένη αναγνωστική εμπειρία που διαφεύγει των τετριμμένων.

    Το βιβλίο του φυσιοδίφη Dara McAnulty σου φανερώνει πόσο όμορφος είναι ο κόσμος που ζούμε, πόσο θαυμάσιο είναι που βρεθήκαμε εδώ και πόση τρυφερότητα μπορεί να γεννήσει μέσα σου η επαφή με τη φύση.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Παιδί της φύσης. Ένα ταξίδι στον κόσμο γύρω μας
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Wild Child: A Journey Through Nature

    Συγγραφέας:

    Dara McAnulty

    Εικονογράφος:

    Barry Falls

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Σεπτέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Γιάννης Δούκας

    Επιστ. επιμέλεια μετάφρ:

    Δρ. Λάμπρος Τσούνης

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    25 Χ 30

    ISBN:

    978-618-07-0510-2

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular