More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑθανάσιος Διάκος και Μπουμπουλίνα, της Γιολάντας Χατζή (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Αθανάσιος Διάκος και Μπουμπουλίνα, της Γιολάντας Χατζή (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Βιβλίο γνώσεων

    “Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι”
    Αθανάσιος Διάκος ενώ ξεψυχούσε, πηγή: Σπ. Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως.

    Για την Μπουμπουλίνα έχουν γράψει πολλοί, για τον Αθανάσιο Διάκο ελάχιστοι. Φτωχό βοσκόπουλο ο Θανάσης, τον στέλνει ο πατέρας του στο μοναστήρι να μάθει γράμματα και να μεγαλώσει μακριά από τη φτώχεια. Εκεί μαθαίνει να ψέλνει, γίνεται διάκος, δηλαδή παπάς, αλλά μπλέκει σε έναν καυγά με έναν άγριο αγά της περιοχής και το σκάει από το μοναστήρι. Οι άντρες του αγά τον κυνηγούν κι εκείνος γίνεται αντάρτης στα βουνά και κατόπιν ένας από τους σπουδαιότερους αγωνιστές του 1821, συνδέοντας το όνομά του με την αυταπάρνηση και την άμυνα μέχρις εσχάτων.

    Η Μπουμπουλίνα από την άλλη, η γνωστή καπετάνισσα από τις Σπέτσες, με τη μεγάλη περιουσία της οικογένειάς της και των συζύγων της που αύξησε η ίδια με τις δικές της εμπορικές δραστηριότητες, είναι ακράτητη. Οπλίζει καράβι της με δεκαοκτώ κανόνια και το ρίχνει στον αγώνα, δίνει όπλα και πυρομαχικά στους πολεμιστές. Η ζωή της όλη μέσα σε ένα καράβι κι εκείνη ατρόμητη, να μην λυγάει πουθενά. Όταν η Τριπολιτσά πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, η Μπουμπουλίνα φροντίζει ώστε όλες οι γυναίκες των Τούρκων να φύγουν με ασφάλεια και δίχως να τις πειράξουν (ή έστω οι περισσότερες, δεν ελέγχονται όλα σε τέτοιες καταστάσεις).

    Η Γιολάντα Χατζή με την επιστημονική συνδρομή της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη γράφει πάλι μεστά, ξεκούραστα, δίχως υπερφόρτωση πληροφοριών που θα χαθούν μόλις το βιβλίο κλείσει, μεταφέροντας την αύρα των πρωταγωνιστών. Αναδεικνύεται ο ηρωισμός και 1-2 άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσφοράς των προσώπων αυτών στον Αγώνα. Πόσοι ξέρουν ας πούμε τη θητεία του Διάκου στο μοναστήρι και τη διαφυγή του; Πόσοι γνωρίζουν την παράμετρο σωτηρίας των γυναικών του εχθρού από την Μπουμπουλίνα; Απλά, κατανοητά, τα παιδιά 4-7 περίπου ετών μπορούν να κάνουν τη βασική γνωριμία με δύο από τους πλέον εμβληματικούς πρωταγωνιστές.

    Θα υπερασπιστώ ξανά την επιλογή του Πέτρου Χριστούλια να εικονογραφήσει εμφανίζοντας κάποιες μορφές με πρόσωπο ζώων, ποτέ όμως των πρωταγωνιστών, ούτε μειωτικά συνολικά για τον “απέναντι”. Άλλοτε -υποθέτω ταπεινά- για να δείξει στοιχεία του χαρακτήρα τους, άλλοτε για να καταδείξει τη θέση τους στην ιστορία που διαβάζουμε, εκμεταλλεύεται την κομίστικη εμπειρία και αγάπη του, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στις συνηθισμένες εικονογραφήσεις με έντονη κομίστικη διάθεση που λειτουργεί ως απόβαρο της ούτως ή άλλως βαριάς ιστορίας. Μη ξεχνάμε ότι η ζωή των ηρώων αυτών, αν την κοιτάξουμε κατάματα και όχι ως εθνομπαρόκ πανηγυράκι, έχει πόνο και θάνατο, στοιχείο που δεν τα λες και γοητευτικά για τα παιδιά. Είναι μια άλλη εικονογραφική ανάγνωση που εκτίμηση για την πρωτοτυπία της.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Με μια ματιά

    • Η Γιολάντα Χατζή με την επιστημονική συνδρομή της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη γράφει πάλι μεστά, ξεκούραστα, δίχως υπερφόρτωση πληροφοριών που θα χαθούν μόλις το βιβλίο κλείσει, μεταφέροντας την αύρα των πρωταγωνιστών. Αναδεικνύεται ο ηρωισμός και 1-2 άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσφοράς των προσώπων αυτών στον Αγώνα. Πόσοι ξέρουν ας πούμε τη θητεία του Διάκου στο μοναστήρι και τη διαφυγή του; Πόσοι γνωρίζουν την παράμετρο σωτηρίας των γυναικών του εχθρού από την Μπουμπουλίνα; Απλά, κατανοητά, τα παιδιά 4-7 περίπου ετών μπορούν να κάνουν τη βασική γνωριμία με δύο από τους πλέον εμβληματικούς πρωταγωνιστές.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Του Αθανάσιου Διάκου – Μανώλης Ρασούλης

    Πρόλογος για τον Αθανάσιο Διάκο – Γ. Μαρκόπουλος

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Μπουμπουλίνα – Μαντώ Μαυρογένους

    Κώστας Λεοντίδης – Η Μπουμπουλίνα

    Ανθίζουν δένδρα και κλαριά (για τον Αθανάσιο Διάκο)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αθανάσιος Διάκος
    Μπουμπουλίνα
    Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Μάρτιος 2021
    Σειρά: Μικρές ελληνικές ιστορίες
    Ιστορικός σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη
    Σελίδες: 22
    Μέγεθος: 20,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-03-6864-2
    978-960-03-6863-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular