More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΑλλαγή στο ωράριο των νηπιαγωγείων και επιτέλους οι δείκτες ικανοποιούνται

    Αλλαγή στο ωράριο των νηπιαγωγείων και επιτέλους οι δείκτες ικανοποιούνται

    Γράψαμε πριν μέρες, όχι τυχαία, ένα εκτενές άρθρο για τις διακοπές των Ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και το διδακτικό ωράριο (σταθήκαμε σε αυτό των νηπιαγωγών). Στο άρθρο με τίτλο Οι καλοκαιρινές διακοπές στα σχολεία της Ευρώπης και οι τεμπέληδες Έλληνες του ΟΑΣΑ γράφαμε χαρακτηριστικά: "Η εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρέπει να κρίνεται με βάση όσα δημιουργούν μέσα και γύρω από το χώρο του σχολείου και όχι με δείκτες τύπου "δουλεύουμε μία ώρα λιγότερο από τη Σουαζιλάνδη άρα πρέπει να αυξήσουμε το ωράριο για να πιάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της συμπαθούς Σουαζιλάνδης". Τι θα επιτευχθεί αν αυξηθεί απλώς το ωράριο ενός εργαζομένου ενώ η επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων παραμείνει μηδενική;"

    Προς το τέλος του άρθρου συμπληρώναμε: "Αν δηλαδή αύριο, αυξηθεί το ωράριο των νηπιαγωγών ή των δασκάλων κατά 150 ώρες το χρόνο, πιστεύει κανείς ότι θα έχουμε υψηλότερα επίπεδα παιδείας; Σίγουρα όμως θα πιστεύουν κάποιοι ότι θα γίνει εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών αφού η μισθολογική δαπάνη θα είναι μικρότερη. Συμφωνώ. Θα είναι μικρότερη. Τελικά, υψηλού επιπέδου Παιδεία θέλουμε ή να εξοικονομήσουμε κανά εκατομμυριάκι; Γιατί αν με αυτό το εκατομμυριάκι θα βοηθήσουμε την πατρίδα να συνέλει, να τη βοηθήσουμε, αγαπητοί φίλοι. Αλλά αν αυτό το εκατομμυριάκι δε φτάνει ούτε για ζήτω, και είναι ας πούμε όσο τα χαρτικά δυο δημοσίων οργανισμών, τότε μάλλον στραβά εξακολουθούμε να αρμενίζουμε."

    Αυτό το αύριο που θα αυξηθεί το ωράριο των νηπιαγωγών φαίνεται ότι είναι πια πολύ κοντά. Σύμφωνα με ενημερώσεις αιρετών αλλά και διευθυντών εκπαίδευσης στα κατά τόπους σεμινάρια των τελευταίων ημερών, έχει μπει στην τελική ευθεία η αλλαγή του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών αλλά και του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

    Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες λοιπόν (τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα αυτή τη στιγμή), από τη νέα σχολική χρονιά, υπάρχει η πρόθεση τα νηπιαγωγεία:

    -να ανοίγουν στις 8:30 (αντί στις 8:00)

    -τα κλασικά τμήματα να ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους στις 13:00 ενώ τα ολοήμερα στις 15:45-16:00 (αυτό φαίνεται να μην αλλάζει ή να αλλάζει κατά ένα τέταρτο, δηλαδή 16:00-16:15)

    -το διδακτικό ωράριο ενός νηπιαγωγού σε κλασικό τμήμα διαμορφώνεται σε 8:30-13:00 (;)

    -το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών σε ολοήμερο τμήμα θα είναι 8:30-13:00 και της δεύτερης βάρδιας 11:00-16:00. Κοινώς διαφαίνεται κοινή δίωρη παραμονή των δύο εκπαιδευτικών (;)

    Το πιο απρόσμενο και "παράξενο" όμως μοιάζει το παρακάτω:

    -η πρωινή ζώνη μεταφέρεται από τις 07:00, όπως ίσχυε όπου γινόταν μέχρι σήμερα, στις 07:45. Κοινώς, αν αυτό ισχύσει με τους ίδιους όρους με σήμερα, δηλαδή αίτημα από 5 γονείς νηπίων πρώτης ηλικίας, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι στις 7:45 θα γίνεται πλέον η έναρξη του διδακτικού ωραρίου στο 90% των ελληνικών νηπιαγωγείων. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι η προσέλευση 7:00-7:15 δεν εξυπηρετούσε πολλούς, ενώ το 7:45 που θα γίνει και 7:50 και 7:55 θα διευκολύνει πολλούς πολίτες. Ως εκ τούτο είναι βέβαιον ότι το ωράριο δεν θα εκκινεί στις 8:30 αλλά στις 7:45. Οπότε η μετακίνησή του ωραρίου στις 8:30 είναι ένα υπέροχο, λαμπερό, χρυσό χάπι.

    Πρόκειται για μια αύξηση διδακτικού ωραρίου 60-75 λεπτών ημερησίως, δηλαδή περίπου 5-6 ωρων την εβδομάδα, ήτοι περίπου 20-25 ωρών το μήνα ή κάπου 180-215 ωρών το χρόνο.

    Ο ΟΟΣΑ λοιπόν τώρα δικαιώνεται. Με +215 διδακτικές ώρες το χρόνο, η Ελλάδα παύει να είναι ουραγός της ζώνης του ΟΟΣΑ. Επιτέλους, οι δείκτες και οι αριθμοί ικανοποιούνται. Έχει κανείς αντίρρηση ως προς αυτό; Ίσως πολλοί, ίσως όλοι, ίσως λίγοι, τι σημασία έχει;

    Εκεί που σίγουρα θα συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι με αύξηση ωραρίων, δίχως ουσιαστικές αλλαγές στα μεγάλα ζητήματα των σχολείων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Μοιάζει σαν το αποτέλεσμα που θα έχει η υπεροφορολόγηση: όλο και περισσότεροι, μέχρι πρότινος συνεπείς πολίτες, καταφεύγουν στην αποφυγή φόρων για να αντέξουν. Κάπως έτσι και η αύξηση ωραρίου δίχως ουσιαστική επίλυση προβλημάτων μοιάζει με προτροπή "δουλέψτε λιγότερο και πιο επιφανειακά για να αντέξετε, μας αρκεί που ικανοποιούμε τους δείκτες".

    Το επόμενο βήμα θα είναι μια ακόμα μικρή αύξηση ωραρίου ως τη 1:15-1:30, η απασχόληση των παιδιών με 2 ωρομίσθιους ειδικοτήτων (γυμναστή, θεατρολόγο κτλ) και ουσιαστικά οι μισοί νηπιαγωγοί των ολοημέρων θα μετακινηθούν καλύπτοντας κενά άλλων σχολείων μειώνοντας έτσι τη δαπάνη των αναμενόμενων διορισμών του 2017. Να θυμήσουμε ότι οι διορισμοί του 2017 είναι οι διορισμοί του 2013 που βγαίναμε από το μνημόνιο, που έγιναν διορισμοί του 2014 που βγαίναμε ξανά από το μνημόνιο γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας μας έσκιζαν, που έγιναν διορισμοί του 2015 που η οικονομία μας α αντέχει διορισμούς, που έγιναν διορισμοί του 2016 που θα διώξουμε τους άπληστους ευρωπαίους που… που… που…

    Καλύτερα να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας με αλλαγές ωραρίων το καλοκαίρι για να αποφύγουμε τις διαμαρτυρίες και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην παρούσα φάση, ως χώρα, δε μας ενδιαφέρει τίποτα επί της ουσίας παρά μόνο η περικοπή των δημοσίων δαπανών. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε με καλή διάθεση. Αλλά επιτέλους… χρειάζεται λίγη ειλικρίνεια.

    ΥΓ: Ξέχασα να σας πω: ειπώθηκε επίσης ότι το μισάωρο διάλειμμα στα νηπιαγωγεία εξαιρείται από το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών. Κοινώς, αφήστε τα παιδιά να σκοτωθούν στην αυλή και ξεκουραστείτε. Σας έχω νέα, φίλοι μου: στο νηπιαγωγείο το διάλειμμα των παιδιών δεν αποτελεί και διάλειμμα των εκπαιδευτικών αφού παραμένουν παρόντες, πλάι στα παιδιά. Τι σας έμαθα πάλι, ε;

    Ελπίζω να είναι πληροφορίες που δε θα επιβεβαιωθούν. Όχι για την αύξηση του ωραρίου. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν κοιτάει το δάχτυλο. Το φεγγάρι κοίτα βρε.

    Άντε, καλό καλοκαίρι…

    RELATED ARTICLES

    Most Popular