More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑνακοινώθηκαν οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Άντερσεν!

    Ανακοινώθηκαν οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Άντερσεν!

    Ανακοινώθηκαν σήμερα στη 1 το μεσημέρι τα ονόματα της βραχείας λίστας για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Δυστυχώς, σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται οι δύο διακεκριμένες Ελληνίδες δημιουργοί, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και η εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή που εκπροσώπησαν την Ελλάδα και την δική τους καλλιτεχνική υπόσταση με δύο εξαιρετικούς φακέλους.

    Το βραβείο δεν έχει κερδίσει ποτέ Έλληνας δημιουργός, ενώ έχουν κερδίσει 6 φορές από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, 5 φορές από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 3 από την Ελβετία και την Βραζιλία, 2 από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Δανία και την Τσεχία και μία από μερικές ακόμα χώρες.

    Η βραχεία λίστα των συγγραφέων: María Cristina Ramos (Αργεντινή), Bart Moeyaert (Βέλγιο), Marie-Aude Murail (Γαλλία), Farhad Hassanzadeh (Ιράν), Peter Svetina (Σλοβενία), και Jacqueline Woodson (USA).

    Η βραχεία λίστα των εικονογράφων: Isabelle Arsenault (Καναδάς), Seizo Tashima (Ιαπωνία), Sylvia Weve (Ολλανδία), Iwona Chmielewska (Πολωνία), Elena Odriozola (Ισπανία) και Albertine (Ελβετία).

    Τα κριτήρια επιλογής της επιτροπής, λένε ότι, είναι η αισθητική και λογοτεχνική ποιότητα, η καινοτομία και η φρεσκάδα, η ικανότητα να προσελκύουν παιδιά και να αυξάνουν την περιέργεια και τη δημιουργική τους φαντασία, η ποικιλομορφία αισθητικής έκφρασης και η συνεχής συνάφειας των έργων με τα παιδιά και τους νέους. Το βραβείο βασίζεται σε ολόκληρο το έργο των δημιουργών.

    Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι Junko Yokota (πρόεδρος, ΗΠΑ), Mariella Bertelli (Καναδάς), Denis Beznosov (Ρωσία), Tina Bilban (Σλοβενία), Yasuko Doi (Ιαπωνία), Nadia El Kholy (Αίγυπτος), Viviane Ezratty (Γαλλία), Eva Kaliskami (Ελλάδα), Robin Morrow (Αυστραλία), Cecilia Ana Repetti (Αργεντινή) και Ulla Rhedin (Σουηδία).

    Οι δύο νικητές θα ανακοινωθούν από την IBBY την Δευτέρα 30 Μαρτίου στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια και θα βραβευθούν κατά την διάρκεια της 37ης Συνέλευσης της IBBY στη Μόσχα, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular