More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕικονογράφοιΧρύσω Χαραλάμπους: "Ένιωσα αμέσως να σχετίζομαι με το Πουλόβερ και τον ήρωά...

    Χρύσω Χαραλάμπους: “Ένιωσα αμέσως να σχετίζομαι με το Πουλόβερ και τον ήρωά του”

    Ο Δημήτρης Μπασλάμ και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας αιφνιδίασαν ευχάριστα στο τέλος του 2019 με το πολύ εκφραστικό και πολυεπίπεδο Το Πουλόβερ του συγγραφέα, αλλά και συστήνοντάς μας μια νέα εικονογράφο, η οποία κέρδισε με την πρώτη της δουλειά τις εντυπώσεις, μεταφέροντας υπέροχα στις εικόνες την ομορφιά των λέξεων και την ανασφάλεια του ήρωα.
    Η Χρύσω Χαραλάμπους γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και σήμερα ζει και εργάζεται στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε εικονογράφηση στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην εικονογράφηση στην Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα περιοδικά και βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορες τοπικές εκθέσεις τέχνης και δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.
    Συνέντευξη στο ELNIPLEX

    Κυρία Χαραλάμπους, σας ευχαριστώ για την τιμή της συζήτησης. Όταν ήσασταν μικρό κορίτσι και διαβάζατε εικονογραφημένα βιβλία, σκεφτήκατε ποτέ ότι κάποια μέρα θα γινόσασταν εικονογράφος;

    Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα γινόμουν εικονογράφος καθώς μεγάλωνα. Είχα πολύ μεγάλη φαντασία ως παιδί και μου άρεσαν τα εικονογραφημένα βιβλία, απ’ όσο θυμάμαι. Η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί με την αδερφή μου στην τοπική βιβλιοθήκη από όταν ήμουν πολύ μικρή και εκεί μπορούσα να δανείζομαι εικονογραφημένα βιβλία. Είχα μάλιστα κάποια αγαπημένα τα οποία δανειζόμουν ξανά και ξανά.

    Πότε είναι η μαγική στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση επαγγελματικά;

    Μακάρι να μπορούσα να πω ότι υπήρξε κάποια μαγική στιγμή αλλά νομίζω ότι συνέβη σταδιακά. Υπήρξαν πολλές μικρές στιγμές, σαν ένα παζλ που χτίζεται κομμάτι κομμάτι.

    Υπήρχε κάποιος που παρακινεί ή εμπνέει την απόφασή σας;

    Η αδελφή μου ήταν πάντα πολύ εμψυχωτική. Είναι συγγραφέας και μοιραζόμαστε έναν παρόμοιο τρόπο σκέψης. Πάντα σώζει σχέδια που κάνω. Οι καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο ήταν επίσης πολύ ενθαρρυντικοί. Είχαν πολύ θετικές αντιδράσεις απέναντι στη δουλειά μου.

    Το πουλόβερ” του Δημήτρη Μπασλάμ είναι το πρώτο βιβλίο που εικονογραφείτε. Τι νιώσατε όταν το διαβάσατε;

    Ένιωσα αμέσως να σχετίζομαι με την ιστορία και πολύ κοντά με τον κύριο χαρακτήρα. Σίγουρα φοράω το δικό μου πουλόβερ! Μου άρεσε επίσης ότι η ιστορία ήταν διασκεδαστική και γεμάτη φαντασία. Ασχολήθηκε με ένα σοβαρό θέμα αλλά με έναν τρόπο που δεν βαραίνει τον αναγνώστη. Ήταν αστείο και γλυκό ταυτόχρονα.

    Υπάρχουν καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές τάσεις που νομίζετε ότι επηρέασαν τον τρόπο που απεικονίζετε τον κόσμο;

    Ο σίγουρα! Πάντα μου άρεσε η ποπ κουλτούρα και η Americana. Είχα εμμονή με ταινίες και περιοδικά όταν ήμουν νεότερη. Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, πάντα αγαπούσα τον Ανρί Ματίς, τον Μίλτον Άβερι, τον Άλεξ Κατς, την Μάιρα Κάλμαν και τις ταινίες του Γουές Άντερσον. Νομίζω επίσης πως το γεγονός ότι μεγάλωσα στην Αφρική ήταν μια ισχυρή επιρροή στο πώς βλέπω τον κόσμο.

    Κοιτάζοντας τις εικόνες σας, αισθάνθηκα μια πολύ ιδιαίτερη ισορροπία μεταξύ του παιδιού και του ενήλικα. Σκοπεύατε αυτό ή είναι μόνο η ερμηνεία μου;

    Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν ήταν η πρόθεσή μου. Μου αρέσει ότι αυτά τα δύο υπάρχουν μαζί. Όλα τα παιδιά γίνονται ενήλικες και όλοι οι ενήλικες κάποτε ήταν παιδιά, άρα εκεί όπου υπάρχει το ένα, υπάρχει και το άλλο.

    Απολαύσατε την πρώτη σας δουλειά; Θα συνεχίσετε;

    Ναι, πάρα πολύ. Ελπίζω να συνεχίσω, θα ήθελα πολύ να εικονογραφήσω τα πάντα!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular