More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑντέλ η τρομερή- Τόμος 2: Ποιους συμπαθώ; Κανέναν! του Κύριου Ταν (εικ.:...

    Αντέλ η τρομερή- Τόμος 2: Ποιους συμπαθώ; Κανέναν! του Κύριου Ταν (εικ.: Κυρία Πρίκλι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-9) – Comics για παιδιά

    Επικ

    Το εκδοτικό φαινόμενο της Αντέλ της τρομερής επιστρέφει με τον δεύτερο τόμο της σειράς μετά την εκπληκτική εκκίνηση Αντέλ η τρομερή: Όλα πάνε στραβά. Ο Mr Tan, κατά κόσμον Antoine Dole, δημιούργησε τη μορφή της Αντέλ ήδη από τα δεκατέσσερά του χρόνια.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δεν έχει νόημα να πούμε τι θα διαβάσετε στο βιβλίο αυτό. Θα διαβάσετε Αντέλ. Την Αντέλ την τρομερή. Την οποία τη θεωρώ όντως τρομερή. Και για αυτό θα γράψω.

    Η Αντέλ είναι μια σθεναρή υπενθύμιση ότι είμαστε στην Τρίτη Επανάσταση της comic/graphic novel αναγνωστικής κουλτούρας. Έχουμε φύγει από το μεταπολεμικό big bang. Έχουμε φύγει από την ποπ διάσταση του κόμικ που βρέθηκε στο περίπτερο κάθε γειτονιάς. Περνάμε στη φάση όπου τα comic/graphic novel φεύγουν από την κεντρική σκηνή του κινηματογράφου όπου βρέθηκαν με μεγάλες παραγωγές στις προηγούμενες δεκαετίες και εκτινάσσονται ως βασικό όχημα μιας νέας αναγνωστικής πραγματικότητας. Οι λόγοι νομίζω είναι προφανείς. Η επικράτηση της οθόνης ως βασική “συσκευή” απασχόλησης και ψυχαγωγίας, μετατοπίζει τις ηλικίες μεταξύ δημοτικού και λυκείου από το πολυσέλιδο βιβλίο και την κλασική μορφή της λογοτεχνίας στο εικονογραφημένο ή ολιγοσέλιδο βιβλίο.

    Η ίδια η φύση των κόμικς, με την πυκνή, διαδοχικών καρέ εικονογράφηση, το μικρό, κοφτό κείμενο, την κίνηση που παραπέμπει στους κώδικες του κινηματογράφου, την οικονομία πλοκής και εξέλιξης, την απουσία βασικών λογοτεχνικών σχημάτων που κουράζουν τα παιδιά τα οποία δεν έχουν τρανή σχέση με την ανάγνωση, ευνοεί την ανάγνωσή τους από όλο και περισσότερα παιδιά. Τα comics/graphic novels γίνονται πλέον μια κοντινή με την κινούμενη εικόνα των κάθε λογής οθονών (mobile παιχνίδια, κονσόλες, tv πλατφόρμες) επιλογή, καθώς κινούνται παραπλήσια της λογικής τους.

    Ταυτόχρονα, η αυτοτέλεια που έχει κάθε σελίδα στην Αντέλ, αλλά και το μοναδικό χιούμορ της που διαπερνά κάθετα πολλές ηλικίες, καθιστώντας την ιδανική για παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων μετά το νηπιαγωγείο, βοηθούν ακόμα περισσότερο στη δυναμική της μικρής ηρωίδας, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν με το προφίλ του σύγχρονου μέσου προεφήβου και εφήβου: πυκνωμένη διάσπαση προσοχής, μισό λεπτό να δω ένα στόρι στο ίνσταγκραμ, συνεχίζω την ανάγνωση, η Αντέλ μου δίνει τη δυνατότητα μέσω των μικρών ιστοριών της να επανασυνδέομαι άμεσα και εύκολα με τη ροή του βιβλίου.

    Η μικρή ηρωίδα αρχίζει να διεκδικεί θέση δίπλα στις μεγάλες μορφές των κόμικς, καθώς ήδη οπτικά σε κερδίζει με την καρτουνοκομίστικη παιχνιδόφατσά της, με τα φωτεινά κόκκινα μαλλιά της να δεσπόζουν παντού, ενώ η αποφόρτιση των εικόνων από υπερβολές στις απεικονίσεις και τα οπτικά ερεθίσματα, δίνουν τη δυνατότητα να εστιάζεις στο κεντρικό γεγονός και τους ήρωες, με κυρίαρχη ασφαλώς την Αντέλ.

    Από πλευράς χαρακτήρα, η Αντέλ αποτυπώνεται εξαίσια, με πληρότητα, ως ολότητα, απενοχοποιημένα, όπως συνηθίζουν οι Γάλλοι και βορειοδυτικοευρωπαίοι ευρύτερα δημιουργοί, οι οποίοι δεν φοβούνται τις λακκούβες, δεν μασάνε μανταλάκια καθώς μιλούν, δεν δειλιάζουν να τσαλακώσουν τους ήρωές τους με πρώτη την Αντέλ, να φανερώσουν ελαττώματα, συμπεριφορές που η πολιτική ορθότητα θα κατέκρινε εύκολα σε ένα παιδί, ωστόσο αυτά όλα είναι που την κάνουν αξιαγάπητη, ξεχωριστή, δυνατή στο βλέμμα τόσων εκατομμυρίων αναγνωστών. Γιατί μόνο όταν διασπάς και διαθλάς τους κανόνες, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό.

    Πολύς λόγος γίνεται για τον διδακτισμό ή νεοδιδακτισμό στα βιβλία για παιδιά. Η διδαχή είναι μέσα στη ζωή την ίδια. Ζεις, παθαίνεις, μαθαίνεις, διορθώνεις, επαναλαμβάνεις, πέφτεις, ξαναπέφτεις, σηκώνεσαι. Το θέμα είναι πώς αναπτύσσεις το δίδαγμά σου: σε κομμάτια, σε νύξεις, με χιούμορ, με αποφθεγματικό τρόπο, με λυρισμό, με κατήχηση, με έτοιμη διατύπωση, με επιμύθιο. Ένα καλό βιβλίο δεν τον αφήνει ποτέ να κυριαρχήσει στην ιστορία, τον παραμερίζει, του δίνει έναν δεύτερο υπόγειο ρόλο που πρέπει σκεφτείς για να εξάγεις συμπεράσματα. Στην Αντέλ συμβαίνει ακριβώς αυτό: ένα διαρκές σατιρικό, χιουμοριστικό γρονθοκόπημα, πλήρως εναρμονισμένο με την πραγματικότητα, όπου όλα όσα εξάγονται είναι μπουρμπουλήθρες σε μια κατσαρόλα που στέκεται πάνω από το κεφάλι σου.

    Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια σειρά που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε παιδιά δημοτικού κατά βάση, σε παιδιά με κακή ή ασταθή σχέση με την ανάγνωση, αλλά και κάθε έναν που αναζητά ευχάριστες, αντιδιδακτικές, σύγχρονες, καθημερινές στιγμές που θυμίζουν τον μεγάλο Αρκά (στα καλά του) για μικρές ηλικίες.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αντέλ η τρομερή- Τόμος 2: Ποιους συμπαθώ; Κανέναν!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mortelle Adèle, Tome 02: L’enfer, c’est les autres
    Συγγραφέας: Mr. Tan
    Εικονογράφος: Miss Prickly
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, 9 Φεβρουαρίου 2023
    Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 19,5 Χ 19,5
    ISBN: 978-960-645-408-0
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular