More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΑν είναι τόσο επικίνδυνος ο κορονοϊός, κλείστε τα σχολεία πριν γίνουμε Ιταλία

    Αν είναι τόσο επικίνδυνος ο κορονοϊός, κλείστε τα σχολεία πριν γίνουμε Ιταλία

    Αν ο Κορονοϊός είναι πράγματι αρκετά σοβαρότερος από την εποχική γρίπη (γιατί οι απόψεις τελικά διίστανται και οι αριθμοί ακόμα δεν συνηγορούν απόλυτα υπέρ αυτής της άποψης και της τηλεοπτικής υστερίας), τότε ίσως πρέπει να επισπευσθεί το κλείσιμο όλων των σχολείων των νομών που έχουν κρούσμα, ενδεχόμενο που ούτως ή άλλως βρίσκεται εδώ και μέρες στο τραπέζι των λοιμοξιολόγων, του υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας.

    Οι φωνές που ζητούν το κλείσιμο των σχολείων πληθαίνουν. Ξεκίνησε ο καθηγητής πολιτικής υγείας London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος λέγοντας πως «αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού. Αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Η διδασκαλία στα σχολεία μπορεί να αναπληρωθεί με e-learning και να αξιοποιηθεί και η δημόσια τηλεόραση με προγράμματα διδασκαλίας τις πρωινές ώρες».

    Την σκυτάλη πήρε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης λέγοντας ότι “στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού. Για το λόγο αυτό καλούμε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό καθώς και για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα”

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, “ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Ανάμεσα σε άλλα, ο ΙΣΑ ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων”.

    Σήμερα, Σάββατο 7 Μαρτίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ, “Επιλογές”, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Σπούλου είπε ξεκάθαρα ότι “τα παιδιά νοσούν και θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Απλά θα το περάσουν ήπια. Όμως πηγαίνοντας στον παιδικό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο, θα φέρουν τον ιό σπίτι και θα νοσήσουν οι μεγάλοι“.

    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τα παιδιά στα σχολεία, αλλά το ντόμινο μεταφοράς της νόσου σε όλα τα σπίτια όπου μεταξύ άλλων ζουν ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, μωρά, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό κ.α. Κι εκεί το κόστος σε νοσοκομειακή περίθαλψη, φάρμακα, ανθρώπινες ζωές θα είναι ανυπολόγιστο.

    Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Κροάτισσα ομόλογό της και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας ΕΕ, Μπλαζένκα Ντιβιάκ, στην οποία υπέβαλε πρόταση για έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Παιδείας και κανονίστηκε τηλεδιάσκεψη όλων των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις δράσεις του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορονοϊού στις χώρες της Ε.Ε.

    Αν πράγματι ο Κορονοϊός έχει επισημανθεί ως μεγάλης επικινδυνότητας για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών, τότε πρέπει να εξεταστεί επειγόντως το ζήτημα του άμεσου κλεισίματος των σχολείων για ανακοπή της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, τώρα που ακόμα είναι νωρίς. Εκτός κι αν περιμένουμε να γίνουμε Ιταλία και Κίνα.

    Αν είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα με την νόσο, ας μην περιμένουμε να σκάσει η βόμβα στα χέρια μας. Ας δράσουμε τώρα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular