More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑπαγορεύεται το παιχνίδι, της Μαρίας Φωτακέλη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Απαγορεύεται το παιχνίδι, της Μαρίας Φωτακέλη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    apagorevetaicover

    Μια δίχως προηγούμενο ανακοίνωση ταράζει την ήρεμη πόλη: “Απαγορεύεται το παιχνίδι”. Παιδιά και γονείς τα έχασαν. Κι όταν είδαν τους ανθρώπους του βασιλιά να ξηλώνουν παιχνίδια από παιδικές χαρές και μάλλον να εννοούν μέχρι κεραίας το απαγορεύεται, ζάρωσαν στα σπίτια τους. Μα η διαταγή ήθελε καταστροφή όλων των παιχνιδιών στην κεντρική πλατεία. Ήταν ο παραλογισμός και πόνος του βασιλιά της πόλης για το ατύχημα του μοναχογιού του από έναν βόλο που κατά λάθος πάτησε και βρέθηκε σε κώμα. Αδύναμος ο βασιλιάς που δε σκέφτεται αλλά δρα αποσπασματικά, σχεδόν εκδικητικά. Οι γονείς μάλωναν τα παιδιά ακόμα και όταν έπαιζαν αυτοσχεδιαστικά με το φαγητό τους στο τραπέζι.

    Ύστερα απαγορεύτηκαν και τα παραμύθια. Και τότε η τραγωδία για παιδιά ολοκληρώθηκε. Όλα τα παιδιά άρχισαν να μεγαλώνουν γρήγορα, να γίνονται ενήλικες μέσα σε κοντά παντελονάκια, να βγάζουν μουστάκια στα πρόσωπά τους. Η παιδική ηλικία είχε εξεγερθεί και τους εγκατέλειπε. Δίχως παιχνίδια και παραμύθια, για ποια παιδική ηλικία να μιλήσεις; Μα ευτυχώς υπήρχε κάποιος που και θάρρος είχε να μιλήσει στο βασιλιά και γνώση για το τι θα του πει. Κι αυτός ο κάποιος θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση για να φέρει τα παιδιά ξανά στα σώματα και τις ψυχές τους.

    Για όλα τα απαγορεύεται που θα αναδυθούν στη σχολική και οικογενειακή ζωή ενός παιδιού, για όλα τα άλογα κι όλα τα έλλογα απαγορεύεται, για εκείνα που έχουν νόημα κι εκείνα που απλά παραλογίζεται κάποιος “βασιλιάς”. Για όλα εκείνα που συνθέτουν τα παιδικά χρόνια, που αν τα συνόψιζες πραγματικά θα έλεγες “παιχνίδια” και “ιστορίες”. Για τους κανόνες, εκείνους που θα ψηφίσουμε και θα τηρήσουμε όλοι μαζί κι εκείνους που θα είναι πραγματικά για την ασφάλεια και την προστασία μας. Όλα τα άλλα απαγορεύεται ας πάνε στο παλάτι του βασιλιά.

    Κείμενο της Μαρίας Φωτακέλη και εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια σε ένα παραμύθι του 2005. Κατάλληλο για δραματοποίηση και σωματικό θέατρο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Απαγορεύεται το παιχνίδι
    Συγγραφέας: Μαρία Φωτακέλη
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2005
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 24
    ISBN: 978-960-04-2822-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular