Απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Φυσικής για το 2019

0
518

Στους James Peebles, Michel Mayor και Didier Queloz απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2019 για το έργο τους γύρω από την κατανόησή μας για το σύμπαν. Στην τελετή, που έλαβε χώρα στην έδρα των Νόμπελ, την Στοκχόλμη, ο Καναδοαμερικανός Τζέιμς Πίμπλς από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ βραβεύτηκε για την ανάπτυξη ενός θεωρητικού πλασιίου εντός του οποίου υπάρχουν οι βασικές αρχές κατανόησης της ιστορίας του σύμπαντος, ενώ οι Ελβετοί Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ από το Παενπιστήμιο της Γενεύης κέρδισαν το Νόμπελ για την ανακάλυψη άγνωστων κόσμων του Γαλαξία μας και το 1995 ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 910.000 δολαρίων. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου από τον βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ Γουσταύο.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής του Νόμπελ Χημείας ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας τόσο για την φετινή όσο και για την περσινή χρονιά, καθώς πέρσι δεν είχε απονεμηθεί λόγω του του περίφημου σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης.