More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΑπο-μόνωση. Παιδιά, ζωγραφίστε τον εαυτό σας: κάλεσμα συμμετοχής σε ψηφιακή έκθεση από...

    Απο-μόνωση. Παιδιά, ζωγραφίστε τον εαυτό σας: κάλεσμα συμμετοχής σε ψηφιακή έκθεση από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου

    Κάλεσμα συμμετοχής σε ψηφιακή έκθεση από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου | Internationale Jugendbibliothek | International Youth Library www.ijb.de

    Μια έκθεση για τα παιδιά όλου του κόσμου!

    Η ιδέα είναι η απόλαυση της ελεύθερης συμμετοχής όλων των παιδιών που θα αποστείλουν τα έργα τους -χωρίς καμία διάκριση και κανένα περιοριστικό όρο επιλογής- σε μια διεθνή ψηφιακή έκθεση, ανοικτή για τα παιδιά κάθε γωνιάς της γης και κάθε ηλικίας!

    Η έκθεση, πέρα από μια διέξοδο απόλυτα προσωπικής έκφρασης, προσφέρει στα παιδιά τη χαρά της άμεσης προσθήκης των έργων τους σε μια online συλλογή η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς και την οποία μπορούν να θαυμάζουν ανανεωμένη κάθε ημέρα, με το δικό τους πορτρέτο ανάμεσα σε αυτοπροσωπογραφίες δεκάδων άλλων παιδιών από όλο τον πλανήτη!

    Το μήνυμα

    Αγαπητοί Όλοι!

    Κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζουν ήδη πως η ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, Jella Lepman διοργάνωσε το 1950 την έκθεση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους». Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν τότε 30 χώρες με 300 συμμετοχές παιδιών με τις αυτοπροσωπογραφίες τους. Οι ζωγραφιές αυτές συνέθεσαν μια εντυπωσιακή περιοδεύουσα έκθεση, που προσέφερε μια βαθιά ματιά στον κόσμο της προσωπικότητας των παιδιών και της εικαστικής έκφρασής της μέσα από έναν εντελώς δικό τους τρόπο.

    Εμπνεόμενοι από την ιδέα της Jella Lepman, απευθυνόμαστε στα παιδιά όλου του πλανήτη και τα καλούμε να εκφραστούν μέσα στις κρίσιμες ημέρες που ζούμε, ζωγραφίζοντας τους εαυτούς τους.

    Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι συναντήσεις με τους καλύτερους φίλους, ακόμα και με τους παππούδες, απαγορεύονται, ενώ σε κάποιες χώρες στα παιδιά δεν επιτρέπεται καν να βγουν έξω στο δρόμο. Η πανδημία μοιάζει να κρατά αιχμάλωτο όλο τον πλανήτη. Στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, το Ιραν ή την Τουρκία, στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Γερμανία ή τη Δανία, στις Η.Π.Α. ή το Μεξικό, στον κόσμο ολόκληρο, οι άνθρωποι βιώνουν τον απότομο εγκλεισμό, την ξαφνική απομόνωση. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Πόλεις που έσφυζαν από ζωή μετατρέπονται σε πόλεις-φαντάσματα, πρόσωπα χάνονται πίσω από μάσκες.

    Πώς βιώνει ένα παιδί τη μεγάλη ανασφάλεια και τη σύγχυση που προκαλεί ανησυχία στους μεγάλους; Πως βλέπει το ίδιο τον εαυτό του σε αυτή την έκτακτη περίσταση; Τρία παιδιά από την Ταιβάν μας έχουν στείλει ζωγραφιές τους, συγκινώντας μας πολύ. Με αφορμή τα έργα των παιδιών αυτών, απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη, ζητώντας τους να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους.

    Ρωτάμε τα παιδιά: Πώς νιώθετε; Πώς είστε; Πώς ζείτε στους καιρούς των περιοριστικών μέτρων; Παρακαλούμε ζωγραφίστε ή ιχνογραφήστε τον εαυτό σας και στείλτε μας τα έργα σας σκαναρισμένα, ώστε να τα συμπεριλάβουμε στην ψηφιακή μας γκαλερί για την έκθεση https://www.ijb.de/en/exhibitions/corona-exhibition.html

    “I-solation. Kinder, malt euch!“   |   „I-solation. Children, draw yourselves!”   |   «Απο-μόνωση. Παιδιά, ζωγραφίστε τον εαυτό σας!».

    Παρακαλούμε να αναφέρετε το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας, καθώς και τη χώρα στην οποία ζείτε.

    Στείλτε μας τα σκαναρισμένα αντίγραφα μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: direktion@ijb.de

    Χαιρόμαστε ήδη για τα καλλιτεχνήματά σας!!!

    Η δική σας Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου | Internationale Jugendbibliothek in München | International Youth Library in Munich

    Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου | Internationale Jugendbibliothek | International Youth Library ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman. Η ιδεαλίστρια Lepman πίστεψε βαθιά στο όραμά της, την άρση των προκαταλήψεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών με σημείο εκκίνησης τον κόσμο των παιδιών, δίνοντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από βιβλία απ όλο τον κόσμο, βιβλία που μιλούσαν τη δική τους παγκόσμια γλώσσα-ανάγκη, που η νωπή ακόμα φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούσε άκρως επιτακτική. «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» ήταν το σύνθημά της, όταν αμέσως μετά τον πόλεμο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του διεθνούς χώρου της παιδικής λογοτεχνίας για αποστολές βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο της πρώτης περιοδεύουσας Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου που εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1946, και μετέπειτα, το 1949 τη βάση για την ίδρυση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Στην πορεία αυτή θα τη συνοδεύσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι όπως ο Erich Kästner και η Eleanor Roosevelt. Η Lepman θα είναι επίσης εκείνη που θα ιδρύσει το 1953 τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα  |  International Board on Books for Young People, τη γνωστή μας IBBY.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular