More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑπό τους ανθρώπους στους ήρωες, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Από τους ανθρώπους στους ήρωες, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Έπος. Από το έπω που σημαίνει λέω, αφηγούμαι. Αφηγείται κατορθώματα ηρώων λοιπόν το έπος, το μάθαμε ήδη από τα γυμνασιακά μας χρόνια. Μα όχι μόνο αυτό. Γεμάτη είναι η ελληνική μυθολογία από ήρωες, από ξεχωριστά κατορθώματα, από ανθρώπους που σηκώθηκαν λίγο πιο πάνω από το μπόι του συνηθισμένου ανθρώπου, που ζύγωσαν τις θεϊκές δυνάμεις με τις ιδιαίτερες δικές τους.

    Ο γνωστότερος ίσως είναι ο Ηρακλής με τους περίφημους άθλους του. Τι κάνει όμως έναν άνθρωπο ήρωα; Τι είναι εκείνο που τον ανεβάζει στη σφαίρα του ήρωα; Μια ιδιαίτερη πράξη, μια ασυνήθιστα μεγάλη σωματική ρώμη ή διανοητική πρόκληση στην οποία ανταπεξέρχεται, μια ενέργεια η οποία δεν μοιάζει πιθανή να έχει γίνει από εκπρόσωπο του ανθρώπινου γένους. ;;Ήρωας δεν είναι εκείνος που κάνει το καθήκον του, το χρέος του. Ήρωας είναι εκείνος που προβαίνει σε μία θαυμαστή (ή σειρά τέτοιων) πράξη καίτοι μπορεί να την αποφύγει ή δίχως η μη δράση του να τον ταπεινώνει.

    Το σημαντικό όμως είναι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη, γιατί αγαπούν τους ήρωες. Ίσως για τους ίδιους λόγους που έχουν ανάγκη τους θεούς. Για να υπάρχει κάποιος που στέκει πάνω από το αναμενόμενο, κάποιος που τρανεύει το γένος, κάποιος που κάνει εκείνο που ονειρεύεσαι μα δεν μπορείς εσύ σα γήινος, κάποιος που έχει απαντήσεις εκεί που όλοι σιωπούν, κάποιος που υπερβαίνει τους υπολογισμούς, που ανοίγει μέσα σου τον οίκο του θαυμασμού, αυτής της γνήσιας εκδήλωσης αγάπης προς κάτι περίπου άπιαστο.

    Οι Αργοναύτες, ο Ορφέας, ο Περσέας, ο Θησέας, ο Οδυσσέας και ο Σίσυφος. Τέτοιοι ήταν. Τρωτοί κι αδύναμοι; Μα όλοι οι ξεχωριστοί είχαν τρωτά, θυμηθείτε την φτέρνα του θεογέννητου Αχιλλέα που σημαδεύει το τέλος του.

    Αυτοί είναι οι ήρωες που πρωταγωνιστούν στις έξι νέες ιστορίες της Μαρίας Αγγελίδου με τίτλο “Από τους ανθρώπους στους ήρωες” των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Με την γνωστή αφηγηματική της δεινότητα, η συγγραφέας φέρνει ηρωϊκές στιγμές της ελληνικής μυθολογίας πλάι στο… τζάκι, κάνοντάς την μια πολύ προσωπική υποθεση και απόλαυση, καθώς οι αγαπημένοι ΄πρωταγωνιστές όλων μας από τα γεννοφάσκια μας ορθώνονται στις σελίδες του βιβλίου με τρόπο μοναδικό.

    Λέω μοναδικό, όχι για να επαινέσω ένα βιβλίο και μια συγγραφέα που προφανώς δεν το ‘χει ανάγκη, αλλά γιατί πραγματικά ο λόγος και ο ρυθμός της αφήγησης κυλούν πραγματικά ευχάριστα, εξαγνίζοντας ιστορίες και μυθολογίες που λίγο πολύ τις νιώσαμε σαν μάθημα και ύλη στο πετσί μας κατά τα σχολικά μας. Εδώ η ταξιδιάρικη περιπέτεια του Ιάσονα και ο κακός θείος ο Πελίας που του στρώνει την παγίδα της διάσημης εκστρατείας. Εδώ ο ημίθεος γιος της μουσικής, Ορφέας, η δύναμη της μουσικής και τα μαγεμένα τέρατα που μένουν ασάλευτα μπρος στον δεξιοτέχνη. Εδώ ο Περσέας -κι αυτός θεού παιδί- με το μοναδικό του όπλο, τους καθρέφτες και το κεφάλι της Μέδουσας που ‘χει φίδια για μαλλιά και μάτια πηχτό σκοτάδι μα ο καθρέφτης της ασπίδας του Περσέα τη φανέρωσε στο βλέμμα του. Εδώ ο προνοητικός Θησέας, ο Μινώταυρος με τον λαβύρινθό του, ο μίτος της Αριάδνης και τα μαύρα πανιά στο καράβι. Εδώ ο μέγας πολυμήχανος, ο ήρωας συνώνυμο της ευφυίας και της οξύνοιας, ο αλύγιστος Οδυσσέας, με τον Δούρειο Ίππο του που κούρσεψε τους ξελογιασμένους Τρώες. Εδώ, τέλος, κι ο ήρωας των ηρώων, ο δαμαστής του ανίκητου Άδη, ο Σίσυφος, που τα έβαζε με θεούς και ανθρώπους, με δαίμονες και δαιμονισμένους και σήκωσε το βάρος του θανάτου για πάντα, πάντα με χαμόγελο “στην όψη τη φθαρμένη”.

    Ωραία λόγια. Όμορφες ιστορίες. Για ήρωες παινεμένους κι άντρες που τους λογίζεις σαν το μέτρο που δύσκολα φτάνει κανείς.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Από τους ανθρώπους στους ήρωες
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2017
    Σελίδες: 61
    Μέγεθος: 15 Χ 21
    ISBN: 978-960-569-548-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular