More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ αληθινή ιστορία ενός θαλασσόγατου, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Η αληθινή ιστορία ενός θαλασσόγατου, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όταν η ζωή σε δοκιμάζει, η τύχη μπορεί να γίνει σύμμαχός σου. Μην ξεχνάς πως η τύχη βοηθά τους τολμηρούς κι αυτό ακριβώς ήταν ο θαλασσόγατος της ιστορίας μας.

    Η Μαρία Ανδρικοπούλου γράφει για τον αβύθιστο γάτο Σαμ που επιβίωσε τριών πλοίων που τορπιλίστηκαν και βυθίστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τι γυρεύει ένας γάτος στο Ναυτικό Μουσείο, ανάμεσα σε χάρτες, πλοία και όργανα ναυτιλίας; Φαίνεται παράξενο να είναι εκεί αλλά τον συνοδεύει μια ξεχωριστή ιστορία, ξεχωριστός γάτος κι αυτός γαρ, που αγαπούσε τους ανθρώπους και είχε γενναία καρδιά αλλά και την τύχη με το μέρος του.

    Μάιος 1941. Ο Β’ Παγκόσμιος μαίνεται. Ναυαρχίδα γερμανικού στόλου: θωρηκτό μάχης Μπίσμαρκ. Πλήρωμα πάνω από δυο χιλιάδες ναύτες και ένας ασπρόμαυρος γάτος. Σε μια από τις ναυμαχίες στις οποίες ενεπλάκη, το Μπίσμαρκ βυθίστηκε, με τους ναύτες του αντίπαλου βρετανικού πλοίου, του Κόζαν, να προσπαθούν επί ώρες να σώσουν τους ναυαγούς. Και ανάμεσά τους και ο ασπρόμαυρος γάτος που επέπλεε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Ο γάτος βρήκε στέγη σε νέο πλεούμενο, τον βάφτισαν Όσκαρ και περνούσε ζωή και κότα ή ποντικό καλύτερα. Αλλά λίγο καιρό μετά, μια γερμανική τορπίλη έπληξε το Κόζακ και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες ήταν ο… Όσκαρ! Αυτή είναι η ιστορία του θαλασσόγατου που έμεινε στην ιστορία ως ο “Σαμ ο αβύθιστος” (ναι, Σαμ, όχι Όσκαρ) και κάτι παραπάνω από εφτάψυχος.

    Εστιάζοντας

    Η Μαρία Ανδρικοπούλου γράφει την πραγματικά αληθινή ιστορία του Όσκαρ, του αβύθιστου γάτου του Β’ παγκοσμίου που έμεινε στην ιστορία γνωστός με το παρατσούκλι Unsinkable Sam (ο αβύθιστος Σαμ) ο οποίος κατά τη διάρκεια του Πολέμου επέζησε από τη βύθιση τριών πλοίων. Το πρώτο όνομα με το οποίο έγινε γνωστός ήταν το Όσκαρ και του δόθηκε από τους άντρες του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Cossack στο οποίο βρέθηκε μετά τη βύθιση του γερμανικού θωρηκτού Bismarck.

    Ο “Όσκαρ” βρέθηκε στο Μπίσμαρκ στις 18 Μαΐου 1941 όταν αυτό απέπλευσε για την επιχείρηση Rheinübung, την περίφημη άσκηση του Ρήνου. Μετά από μόλις 9 μέρες, το Μπίσμαρκ βυθίστηκε και διασώθηκαν μόνο 115 από τους 2.200 περίπου άντρες του πληρώματός του. Αλλά και το Κόζακ υπέστη σοβαρές ζημιές στις 24 Οκτωβρίου 1941, από τορπίλη του γερμανικού υποβρυχίου U-563. Αλλά ο Όσκαρ είχε επιβιώσει και πάλι. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ακτές του Γιβραλτάρ, οι οποίες όμως εγκαταλήφθηκαν και ο Όσκαρ που στο μεταξύ έγινε Σαμ, βρέθηκε στο αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal, το οποίο όμως τορπιλίστηκε καθώς επέστρεφε από τη Μάλτα στις 14 Νοεμβρίου 1941 και ανατράπηκε. Αλλά ο Σαμ ήταν και πάλι εκεί, γαντζωμένος σε μια σανίδα, ατσαλάκωτος! Ήταν το τέλος της ναυτικής καριέρας του Σαμ που εστάλη στη Μεγάλη Βρετανία όπου έζησε ως το 1955. 

    Κάποιοι λένε ότι είναι μια ιστορία που έπλασαν οι ναύτες κατά τη διάρκεια του πολέμου, από εκείνες που λένε μεταξύ τους στα διαλείμματα, μεταξύ ποτού και πειραγμάτων. Αλλά αυτή η δυσπιστία θα συνοδεύει πάντα τα μικρά και μεγάλα θαύματα του κόσμου, ακριβώς γιατί οι άνθρωποι δύσκολα θα αποδεχθούν εύκολα τέτοιες υπερβάσεις.

    Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια άκρως γοητευτική ιστορία την οποία η Μαρία Ανδρικοπούλου (Καλύτερο Βιβλίο στη Χρυσή Λίστα 2024 με Το χρώμα του καλοκαιριού) την οποία η συγγραφέας χειρίζεται με ισορροπία και διάθεση να πει ένα σύγχρονο παραμύθι θαυμάτων, κατορθώνοντας να το αφηγηθεί με αλήθεια και τρυφερότητα στο σκληρό ιστορικό φόντο και οι αναγνώστες να το απολαύσουν. Η εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη συνοδεύει την ιστορία στις βασικές της γραμμές.

    Ο πίνακας Portrait of Unsinkable Sam της Georgina Shaw-Baker (1860-1951) εκτίθεται στο National Maritime Museum του Λονδίνου και αποτελεί μία πρώιμη συμπόρευση της τέχνης με την ιστορία του Σαμ. Ο πίνακας υπάρχει στην πρώτη εικόνα της ιστορίας της Μαρίας Ανδρικοπούλου, δημιουργώντας αυτή τη διασύνδεση της ιστορίας με το καλλιτεχνικό δημιούργημα, ενώ η προτομή και το απόφθεγμα του ποιητή Ντέρεκ Γουόλκοτ “η θάλασσα είναι ιστορία” δημιουργεί έναν ακόμα διακειμενικό και διακαλλιτεχνικό διάλογο.

    Για αναγνώστες από 5  περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η αληθινή ιστορία ενός θαλασσόγατου
    Συγγραφέας:

    Μαρία Ανδρικοπούλου

    Εικονογράφος:

    Ελίζα Βαβούρη

    Εκδόσεις:

    Καλέντης, Ιανουάριος 2024

    Σχεδιασμός έκδοσης:

    Βασιλική Τζόκα

    Επιμέλεια:

    Βασιλική Τζόκα

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    21,5 Χ 29,5

    ISBN:

    978-960-59-4113-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular