More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑυξημένη η κίνηση στην Έκθεση της Φρανκφούρτης: μια πρώτη αποτίμηση

    Αυξημένη η κίνηση στην Έκθεση της Φρανκφούρτης: μια πρώτη αποτίμηση

    Frankfurter Buchmesse 2023, Frankfurt Book Fair 2023
    © Copyright: Marc Jacquemin / Frankfurter Buchmesse

    Η 75η επετειακή έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης – Frankfurter Buchmesse που ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου, έσπασε τα κοντέρ επισκεψιμότητας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τους διοργανωτές.

    Αναφέρεται λοιπόν ότι υπήρχαν 4.000 εκθέτες από 95 χώρες οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους εκθεσιακούς χώρους, προσήλθαν 105.000 επαγγελματίες του βιβλίου (κάπου 94.000 το 2022) κατά τις τρεις πρώτες ημέρες των συναλλαγών από περισσότερες από 130 χώρες, ενώ τα 584 τραπέζια της έκθεσης πωλήθηκαν από επαγγελματίες δικαιωμάτων σε 324 πρακτορεία.

    Αλλά και το Σαββατοκύριακο του κοινού είχε πολύ υψηλή συμμετοχή, καθώς τα στοιχεία αναφέρουν 215 χιλιάδες περίπου επισκέπτες, μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2022.

    Σημαντική είναι και η προσέλευση των δημοσιογράφων από προσήλθαν περίπου 7.000 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του διεθνούς και γερμανικού Τύπου καλύπτοντας περίπου 2.600 προγραμματισμένες εκδηλώσεις τις πέντε ημέρες της έκθεσης (18-22 Οκτωβρίου).

    Ο Juergen Boos, Διευθυντής της Frankfurter Buchmesse, ανέφερε: «Η φόρμουλα μας για επιτυχία είναι ότι το ενδιαφέρον ακολουθεί τη συνάφεια. Άνθρωποι έρχονται εδώ από όλο τον κόσμο γιατί γνωρίζουν ότι η παρουσία στη Φρανκφούρτη είναι απαραίτητη για την επιχείρησή τους. Σε αυτό προστίθεται η αυξανόμενη πολιτική σημασία της Frankfurter Buchmesse σε περιόδους πολέμου και κρίσης, όταν η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Ο Salman Rushdie, ο φετινός μας νικητής του Βραβείου Ειρήνης, το είπε σθεναρά σήμερα στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου της Φρανκφούρτης: η ελευθερία της έκφρασης δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές παγκοσμίως. Γι’ αυτό η έκθεση βιβλίου χρειάζεται πιο επειγόντως από ποτέ ως διεθνής πλατφόρμα για την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Και όχι λιγότερο σημαντικό, οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Για να διευκολύνουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις, δημιουργήσαμε πολυάριθμες προσφορές στην επετειακή μας χρονιά που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους επισκέπτες μας. Η μεγάλη επιτυχία του TikTok Stage δείχνει ότι –όπως υποσχέθηκε το επετειακό μας μότο «Και η ιστορία συνεχίζεται» – η αφήγηση της έκθεσης βιβλίου συνεχίζει πράγματι σε νέα αλλά και δοκιμασμένα μονοπάτια».

    Τα ζητήματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις στην Έκθεση ήταν η κλιματική αλλαγή, οι κρίσεις στις δημοκρατίες, ο πόλεμος, οι διεθνείς συγκρούσεις. Το περίπτερο της Φρανκφούρτης ήταν πολύ δημοφιλές ως η πολιτιστική και πολιτική σκηνή της έκθεσης με συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή. 

    Γνωστοί συγγραφείς έδωσαν το παρόν στην έκθεση όπως η Deborah Feldman, ο αγαπημένος των παιδιών εικονογράφος Axel Scheffler, ενώ στο Frankfurt Kids Festival, οι μικροί λάτρεις του βιβλίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να παρακολουθήσουν εμπνευσμένες αναγνώσεις και να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους δημιουργικά ταλέντα σε εργαστήρια και συναρπαστικές πρακτικές εκδηλώσεις. Οι Tijen Onaran και Cornelia Funke εμφανίστηκαν στο στούντιο της Φρανκφούρτης, όπως και οι αποδέκτες του Γερμανικού Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας 2023. Ως μέρος των εκδηλώσεων που παρουσιάζουν τις τάσεις του ήχου, οι επισκέπτες θα μπορούσαν να γνωρίσουν ζωντανά τον αφηγητή του Χάρι Πότερ, Ρούφους Μπεκ, την podcaster Sophie Passmann και τον Helge Schneider. Στο πλαίσιο των πρώτων γερμανικών βραβείων βιβλίου TikTok, τιμήθηκαν οι αγαπημένοι δημιουργοί, συγγραφείς, βιβλία και εκδότες της κοινότητας #BookTok.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular