More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΣιωπηρή ευωχία, φωτεινή στιγμή

    Σιωπηρή ευωχία, φωτεινή στιγμή

    foteini eyoxia

    ευωχία < αρχαία ελληνική εὐωχία < εὖ + ἔχω= το πλούσιο φαγοπότι, η ευθυμία ενός γλεντιού.

    Εγκαινιάστηκε χθες, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 8:00 μ.μ. στη Zivasart Gallery η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Στεφανίδη με τίτλο “Σιωπηρή ευωχία”

    Τον τίτλο της έκθεσης φέρει και το κεντρικό έκθεμα, ένα έργο δουλεμένο με αβγοτέμπερα σε βαμβακερό χαρτί, μήκους έντεκα μέτρων και αποτέλεσμα ισάριθμων χρόνων εργασίας. Η συνάντηση του επισκέπτη με τη Σιωπηρή Ευωχία είναι μια πραγματική μυσταγωγία. Το φωτισμένο, ήπια κυρτό έργο δημιουργεί αμέσως μια απροσδιόριστη αγκαλιά προς τον επισκέπτη, ο οποίος μαγνητικά έλκεται να πλησιάσει και να σταθεί σε διάφορα σημεία του, παρατηρώντας αντικείμενα, μορφές, διατάξεις, αλλά και πιο εικαστικά, την τεχνοτροπία, τα χρώματα, τους τρόπους επεξεργασίας και αποτύπωσης.

    Η ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδη, αυτή η μεταξωτή παρουσία της ελληνικής τέχνης, συναντιόταν με το έργο της «χωρίς κόπο», δίχως πίεση χρόνου ή ορατό πλαίσιο εξωστρέφειας. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. foteini eyoxia2«Το τραπέζι απείρως εκτατό, λευκό τραπεζομάντιλο, δεν έχει αρχή και τέλος, διατρέχει τόπους και καιρούς από Ανατολή σε Δύση, αν και το στίγμα του έκδηλα ελληνικό, γιατί ελληνικός ο παλλόμενος χρωστήρας που το ιστόρησε βήμα βήμα ως την ανοιχτή ολότητά του – απόσπασμα και ολοκλήρωμα μαζί», σημειώνει ο Χρήστος Μπουλώτης στην εισαγωγή της τρίγλωσσης συλλεκτικής έκδοσης με αριθμημένα αντίτυπα που συνοδεύει την έκθεση. foteini evoxia3«Αυτό που έχει χαθεί το γνωρίζει πολύ καλά η Φωτεινή και μας το προσφέρει με τη βαθιά γνώση των χρωματικών κλιμάκων του Αιγαίου και της Μεσογείου, παρουσιάζοντάς μας μια αέναη τοιχογραφία που διαπερνά τη Σαντορίνη και την Πομπήια. Είμαι ευτυχής που η Φωτεινή μου έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσω το πανόραμα που πιστεύω ότι αρμόζει ακριβώς στο αέναο της δουλειάς της“, σημείωσε στα εγκαίνια ο Νίκος Ζήβας.

    Στην αίθουσα πίσω από τη Σιωπηρή Ευωχία, εκτίθενται καθηλωτικοί σε ζεύγη άνω και κάτω, οι δώδεκα μήνες της δημιουργού, με το λευκό, τις επιβλητικές μορφές, τους καρπούς και τα άνθη τους να δεσπόζουν σε κάθε έναν. Μια θαυμάσια, νέα σύνδεση με τους μήνες του χρόνου, καθώς αυτοί συνομιλούν με τις βασικές εκφάνσεις τους στη φύση.

    foteini ioulios augoustos
    Ιούλιος-Αύγουστος

    Η τέχνη της Φωτεινής Στεφανίδη στέκει βαθιά ελληνική, την ίδια στιγμή που εκτείνεται αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο αρχικά της Μεσογείου και κατόπιν όλους εκείνους τους συγκοινωνούντες κόσμους με αυτή τη μεγάλη θαλάσσια λίμνη. Το Αιγαίο, η Πομπηία, ορεινοί όγκοι και θάλασσες που εξερράγησαν εκκωφαντικά εκσφενδονίζοντας ζωή και θάνατο, δημιουργία, χαρά και οδύνη, θλίψη και αναγέννηση, μεταμορφώσεις και μια φωλιά για ζώα, πουλιά, φυτά, θάμνους, μυρωδιές, χρώματα, ανθρώπους, ορατές και λιγότερο δημοφιλείς υπάρξεις.

    Μια σπάνια περιφορά μιας αναγέννησης που ζωογονεί στην ολότητά της τη δική μας ημι-ύπαρξη και της χαρίζει φως και εκείνη την ομορφιά της τέχνης που υψώνει πάνω από το εδώ και το τώρα.

    Η 22η έκθεση της Φωτεινής Στεφανίδη θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2024.

    Info

    Επιμέλεια: Νίκος Ζήβας
    Zivasart Gallery
    Παντανάσσης 1, Μαρούσι 151 25
    Τηλ.: 2106830648, 6936531703
    Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00 όλες τις μέρες της εβδομάδας

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular