More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΑυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ, της Τσουσίτα (μετ.: Ελένη...

    Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ, της Τσουσίτα (μετ.: Ελένη Τουλούπη)

    Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου και η αλήθεια είναι ότι κύλησε πολύ νερό μέσα στο μύλο της χειραφέτησης και των δικαιωμάτων. Σίγουρα η θέση της γυναίκας στον δυτικό ή ευρύτερα αναπτυγμένο τουλάχιστον κόσμο άλλαξε ή βελτιώθηκε αισθητά, ενώ ασφαλώς υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, κυρίως σε Ασία και Αφρική.

    Και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο θεμελιώδες, πιο κεφαλαιώδες, πιο καθοριστικό της αυτοδιάθεσης δικαίωμα από αυτό στο σεξ, στον έρωτα και ό,τι συνοδεύει αυτούς τους κόσμους. Γιατί αυτοί οι κόσμοι, το σεξ ή ο έρωτας ευρύτερα αν προτιμάτε, είναι αυτοί που υποδέχτηκαν στα σπλάχνα τους όλον τον αναχρονισμό, την μαυρίλα των ηθικών λαιμητόμων που κατακρεουργούσαν με διαταγές και εγχειρίδια απαγορεύσεων και συμπεριφοράς τις γυναίκες πρωτίστως.

    Φτάνει με τον πρόλογο όμως. Το βιβλίο της Τσουσίτα, αυτής της νεαρής Ισπανίδας vlogger (μην ταράζεστε, blogger με φουλ βίντεο είναι) “Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ” έχει σχεδόν τα πάντα μέσα. Και δεν είναι μόνο για κορίτσια αλλά ισότιμα και για αγόρια. Αυτό βέβαια δεν λέει τίποτα από μόνο του, το έχουν πετύχει και άλλες εκδόσεις και ίσως πιο επιστημονικές. Αυτό που κάνει τούτο το βιβλίο όμως να έχει έναν αναμμένο δυναμίτη στις σελίδες του είναι ότι δεν μασάει τα λόγια του, δεν καταφεύγει σε σεμνοτυφίες και καθωσπρεπισμούς αλλά μιλάει τη γλώσσα των σημερινών και μπορώ να σας πω και των χθεσινών και των προχθεσινών νέων. Γιατί εκτός από τα “Τι συμβαίνει την πρώτη φορά; Αν φτάσω σε οργασμό, θα το καταλάβω; Τα κορίτσια εκσπερματώνουν; Πώς θα καταλάβω ότι είμαι γκέι; Τι είναι η αιδοιολειξία; Και το 69; Και αν σπάσει το προφυλακτικό;” και όλα αυτά τα χαριτωμένα που όλοι τα αναρωτηθήκαμε στα 11 και στα 14 και στα όποτέ μας, η Τσουσίτα διαλύει μύθους, εκφράζεται ελεύθερα καθώς το αιδοίο μπορεί να λέγεται πιπί, γατάκι, βρυσούλα ή και μουνί, απαντά σε πάγιες απορίες των κοριτσιών και των αγοριών (όταν χάνεις την παρθενιά σου, αυνανισμός, πρώτο ραντεβού, περιστασιακές σχέσεις, αδυναμία οργασμού/εκσπερμάτωσης κτλ) και αντιμετωπίζει με ίσες αποστάσεις και σεβασμό ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους και άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς (αμφισεξουαλικός, τρανς τζέντερ, ασέξουαλ κτλ). Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στα κόμικ καρέ που αποτελούν την εικονογράφηση ουσιαστικά του βιβλίου όπου μέσα από σύντομες ιστορίες δίνεται έμφαση σε κάποιες εκφάνσεις του σεξ. Οι χαρακτήρες που έχουν επιλεγεί δεν είναι αγόρι-κορίτσι αλλά όλων των συνδυασμών, γεγονός που πιστοποιεί και οπτικά τις ίσες αποστάσεις του κειμένου.

    Η Τσουσίτα μιλά για χάδια, για προκαταρκτικά, για στοματικό έρωτα, για κολπικό ή πρωκτικό σεξ (μιλά ακόμα και για πρωκτικό σεξ των κοριτσιών στα αγόρια τους), για διάφορες στάσεις, για φαντασιώσεις, ομαδικά παιχνίδια και γενικώς το ρεπερτόριό που αναλύεται είναι πλήρες. Δεν είναι σεξολόγος και δεν αναφέρει πουθενά ότι είχε κάποιο επιτελείο γιατρών ή κάποιον σεξολόγο-σύμβουλο που την βοήθησε στην συγγραφή του βιβλίου της. Ωστόσο, δεν βρήκα από όσο μπορώ να ξέρω ο άνθρωπος καμία ανακρίβεια, ιατρική ή άλλη ή εσφαλμένη αντίληψη απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω ασφαλώς ο άνθρωπος. Μου άρεσε η ελευθερία με την οποία συμπεριφέρθηκε σε κείμενο και εικονογράφηση, μου άρεσε το μοντέρνο design της έκδοσης, τα κειμενικά πλαίσια με πληροφορίες και άλλες ενημερωτικές ενότητες, μου άρεσε πάνω απ’ όλα η διάθεσή της να απελευθερώσει, να ξεαγχώσει, να διαλύσει μύθους, προκαταλήψεις, ανοησίες, άγχη και αγωνίες που όλοι μας βιώσαμε και καθορίζουν ίσως μέχρι και το τέλος της ζωής μας όχι μόνο την σεξουαλική μας αλλά και την ευρύτερη συμπεριφορά μας.

    Το κομμάτι της βίας στο σεξ ή της συναίνεσης που παίζει πολύ τελευταία απουσιάζει και αυτό ίσως ήταν η μόνο παράλειψη που βρήκα, αλλά προσωπικά το θεωρώ μάλλον δευτερεύον.

    Άνθρωποι που κάνουν σεξ, άνθρωποι που δεν καταπιέζουν τα θέλω και το σώμα τους, άνθρωποι χαρούμενοι που φτιάχνουν ομορφότερους κόσμους.

    Η μετάφραση της Ελένης Τουλούπη οπωσδήποτε ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο με τόσους όρους, αργκό και ιδιωματισμούς. Το έφερε με επιτυχία σε πέρας.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    ΥΓ: Ένα πρόβλημα με τους/τις μπλόγκερ, βλόγκερ, γιουτιούμπερ, ινφλουένσερ, ινσταγκράμερ και τα τοιαύτα το έχω. Δεν μου αρέσει το 99% αυτών των περσόνων, το βρίσκω προσποιητό, επιτηδευμένο, ένα συνεχές like fishing σε ένα αδιέξοδο κυνήγι αναγνωρισιμότητας. Χαίρομαι όταν από αυτούς τος ανθρώπους βγαίνει κάτι αξιόλογο που βοηθά άλλους ανθρώπους και διασπά την παραπάνω προκατάληψή μου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ
    Τίτλος: Esto non es un libro de sexo
    Συγγραφέας: Chusita
    Εικονογράφηση: Maria Liovet
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιανουάριος 2020
    Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-960-03-6649-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular