More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Μάνος Κοντολέων

    “Αύγουστος είναι…”- Μάνος Κοντολέων

    Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.manos kontoleon epta lekseis

    Ο Αύγουστος κάποτε… Με τα παιχνίδια στα μποστάνια στο Μπογιάτι και στην παραλία της Βουλιαγμένης – Αύγουστος μια παιδικής ηλικίας.
    Αργότερα ο έφηβος Αύγουστος των.ερωτικών σκιρτημάτων στο Λουτράκι, κάπου στη δεκαετία του 60′. Κι έπειτα ο πολλά υποσχόμενος Αύγουστος ενός άνδρα που σχεδίαζε το μέλλον του και έπαιζε με τη σύντροφό και τα παιδιά του στα χαλικάκια της Αφύσσου την ίδια περίοδο που ξεκινούσε -εν αγνοία του- και η προετοιμασία των μεγάλων αποχωρισμών. Και ο φωτεινός Αύγουστος να μετατρέπεται σε μήνα άλλοτε σκυθρωπό κι άλλοτε σκληρό και άγριο.
    Μα πάντα ηγεμόνας του κύκλου της Φύσης. Και καθρέφτης της πορείας μιας ζωής… Της ζωής μου. Φοβάμαι τον Αύγουστο, ακριβώς όπως φοβάμαι την επέλαση της απουσίας όσων αγάπησα. Με τρομάζει το φως του και οι απρόσμενες μεταπτώσεις του. Προτιμώ-αφήστε με να προτιμώ- τη διακριτικότητα του Νοέμβρη.

    Ο Μάνος Κοντολέων

    Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1969 σε μια ανθολογία νέων Ελλήνων λογοτεχνών. Δέκα χρόνια μετά εκδίδονται τα πρώτα του βιβλία, που είναι παραμύθια. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από εβδομήντα πέντε βιβλία του, που απευθύνονται σε παιδιά και νέους αλλά και σε ενήλικες αναγνώστες.

    Ασχολείται με όλα τα είδη του γραπτού λόγου: μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, θέατρο, δοκίμιο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ταϊλάνδη και στις ΗΠΑ. Έργα του έχουν διασκευαστεί για το θέατρο και την τηλεόραση.Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο, για το εφηβικό μυθιστόρημα Μάσκα στο φεγγάρι (Εκδ. Πατάκη, 1997, Κρατικό Βραβείο λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους), για τα παραμύθια με πολύχρωμη εικονογράφηση Πολύτιμα δώρα (Εκδ. Πατάκη, 2009, Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας) και Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το Η μάσκα του Καπιτάνο, το οποίο αναδείχθηκε και καλύτερο βιβλίο στη Χρυσή Λίστα 2022. Έχει λάβει πολλές ακόμα διακρίσεις και βραβεία. Υπήρξε υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

    Αρκετά βιβλία του έχουν περιληφθεί στις Χρυσές Λίστες από το 2018 έως το 2023.
    Εκτός από την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων, συνεργάζεται με εφημερίδες, ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
    Αναλυτικά το έργο του στο www.kontoleon.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular