More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Φωτεινή Στεφανίδη

    “Αύγουστος είναι…”- Φωτεινή Στεφανίδη

    Η  εικαστικός, εικονογράφος και συγγραφέας Φωτεινή Στεφανίδη γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.stefanidi augoustos

    Πέφτει η πρώτη σταγόνα κι η δεύτερη μαζί με την τρίτη. Αφήνουν σημάδια επάνω στην πάνινη καρέκλα που στέκει όλο το καλοκαίρι στην αυλή, φρυγμένη από τον ήλιο – δεν κλείνει ποτέ. Μνήμες αυτές οι σταγόνες που έρχονται ξαφνικά από την μπόρα την Αυγουστιάτικη –δρίμες βλέπεις–  και ανελέητα. Πληθαίνουν. Η καρέκλα γίνεται μούσκεμα.
    Αύγουστος είναι μνήμη. Έρημη πόλη. Μοναχικό ποδήλατο ώς το στάδιο όπως ήταν παλιά για λίγη κάπαρη ή για ένα καπέλο σύκα. Βραδάκια στο παγκάκι στην πίσω αυλή παρέα με την ελπίδα. Νύχτα μπάνιο με το λάστιχο έξω – δε δροσίζει η πόλη με τίποτε. Το τζιτζίκι γεμίζει τους τοίχους, το μυαλό, όλα. Το φούλι ανθίζει, το κοράλλι, το γιασεμί ξεκινά, ο ιβίσκος.
    Ξαφνικές αναχωρήσεις. Γράφουν στο ημερολόγιο, σκορπίζουν σε όλο τον Αύγουστο σε όλα τα χρόνια, ατέλειωτο μνημόσυνο. Λίγο κρασί στο πήλινο κοκοράκι. Ιδρώτας πάλι. Καρπούζι. Τα κουκούτσια κάτι γράφουν. Γέλια, γέλια με όλη την ανοιχτωσιά της καρδιάς σε μια ακρούλα του Αιγαίου. Και τρία κοχύλια στο λαιμό – ζωντανά είναι ακόμα, φωσφορίζουν. Κι έπειτα πάλι αγωνία. Τσιμέντο, γκριζάδα, κλιματισμός, καμμένο πεύκο, σπαρακτικό τζιτζίκι.
    Αύγουστος είναι μήνας που δοκιμάζει αντοχές. Χρυσός μαζί και μαύρος. Κόκκινος, κατακόκκινος και γαλανός. Της θεσπέσιας ευωδιάς ή της αποφοράς. Όποιο πρόσωπό του σου δείξει.

    Η Φωτεινή Στεφανίδη

    Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο, χαράκτη και συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι ετών, αρχικά σχέδιο, στη συνέχεια ζωγραφική και φρέσκο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο, απ΄όπου αποφοίτησε το 1986.

    Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και στη Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου εκατό βιβλία για παιδιά και ενήλικες με σχεδιασμό και εικονογράφηση δική της.

    Από τις είκοσι τρεις ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις που έχει αποσπάσει στον τομέα της εικονογράφησης, ως σημαντικότερες αναφέρονται τα Κρατικά Βραβεία του 2003, του 2007 και του 2010, τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (1995, 2005, 2011 και 2018), τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω (2006, 2008, 2011 και 2012), το βραβείο και ο έπαινος ΕΒΓΕ (2007 και 2013), η Golden Pen και η Plaquette της Διεθνούς Μπιενάλε Βελιγραδίου (2005 και 2009), η ΒΙΒ Plaque Μπρατισλάβας (2001) και οι εκπροσωπήσεις της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς Hans Christian Andersen 2004, Astrid Lindgren 2008 και BNF (Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας) 2009.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular