More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Χριστίνα Φραγκεσκάκη

    “Αύγουστος είναι…”- Χριστίνα Φραγκεσκάκη

    Η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.

    fragkeskaki augoustos

    Το καλοκαίρι. Στο κέντρο του καλοκαιριού  περιμένει πάντα  το Περιβόλι. Εντός του αγέρωχη και θριαμβική στέκεται εκείνη. Γιγάντια, υπεραιωνόβια, στοργική. Η Αγραμυθιά. Της παιδικής ζωής και όλων των χρόνων. Εποπτεύει από το ύψος της τον κοντινό κόσμο. Τον καλοχτισμένο πέτρινο μαντρότοιχο, τις βαριές από τους γινωμένους καρπούς συκιές, τις φραγκοσυκιές. Εποπτεύει και τον πιο μακρινό κόσμο. Το μικρό λιμάνι, τα καΐκια και τα σπίτια, τους χαμηλούς λόφους. Το Ηφαίστειο. Τα γύρω νησιά που δεν χάνουν το όνομά τους. Τα απέναντι βουνά. Πυκνή σκιά, κούνιες κρεμασμένες από τα χοντρά κλαδιά, δροσερά υφαντά στη γη που πατά.  Εκεί, στο σημείο αυτό της Άγονης Γραμμής, σ’ αυτή τη Νήσο των θησαυρών, συναντιέστε κάθε Αύγουστο. Μυθικά πλοία, δίαυλοι αλησμόνητοι: Μιαούλης, Πανορμίτης.

    Αρχαίο δέντρο, μέσα στο θρόισμα των φύλλων, στις μυστικές σιωπές σου, μιλάμε, γελάμε, παίζουμε και μεγαλώνουμε, ενώ πηγαινοέρχονται δροσερές μα.πο.λε λεμονάδες, κατακόκκινες φέτες καρπούζι, γλυκό του ψυγείου μωσαϊκό. Υπάρχει ευτυχία; Είναι γαντζωμένη στο εδεμικό περιβόλι της παιδικής ζωής, στην άκρη ενός κλαριού της αγραμυθιάς, όπως τόσες φορές την ονειρεύτηκες.

    Τι είναι τα δέντρα;  Τι σημαίνει καίγεται ένα δέντρο;  Καίγεται -ξανά και ξανά- η παιδική μας ηλικία….

    Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη

    Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και εξειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό στην εκπαίδευση. Στην Αθήνα ζει.

    Γράφει βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου και με το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

    Το «Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι» εισήλθε στη Βραχεία Λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017 και στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου της ίδιας χρονιάς.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular