More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΒράδυ στη γη, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Βράδυ στη γη, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    vradistigi2

    Το βιβλίο «Βράδυ στη γη» είναι μια ιστορία για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με θέμα το Βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και την επίσκεψη του Άι Βασίλη στη γη. Η ιστορία γνωστή στα παιδιά με προσθήκη κάποιες λεπτομέρειες που δίνουν στον Άι Βασίλη μια ανθρώπινη υπόσταση καθώς έχει και…ατυχίες. Στην αρχή προσγειώνεται κάπως ανώμαλα στη στέγη ενός σπιτιού και μαλώνει τους οδηγούς ταράνδους του (“όπως οι γονείς μαλώνουν τα παιδιά”, μας είπε χαρακτηριστικά ένας μαθητής νηπιαγωγείου). Έπειτα, λόγω σωματικού βάρους  στριμώχνεται λίγο στην καμινάδα αλλά τελικά τα καταφέρνει, καθώς ρουφάει την κοιλιά για να γίνει λεπτός (για λίγο μόνο). Μπερδεύεται στα καλώδια και πέφτει κάτω. Δεν απογοητεύεται όμως: ανάβει το φως και αφήνει το δώρο.
    Πριν φύγει, δε μπορεί ν’αντισταθεί στον πειρασμό και δοκιμάζει έναν κουραμπιέ από την πιατέλα. Άλλωστε δικαιούται ένα κέρασμα αν και είναι σε δίαιτα. Όμως η αποστολή του είναι σημαντική και το συνειδητοποιεί καθώς αντικρίζει σ’ ένα ανοιχτό βιβλίο τις εικόνες από τα παιδιά του κόσμου που τον περιμένουν με τόση χαρά. Τη στιγμή που ο μπαμπάς του σπιτιού ξυπνά, μόλις έχει κατορθώσει να πηδήξει απ’ το παράθυρο και να κρυφτεί. Ο μπαμπάς αναρωτιέται αν το δώρο το άφησε ο Άι Βασίλης ή μήπως η μαμά; Ρίχνει μια τελευταία ματιά εναγύρω. Το παράθυρο είναι ανοιχτό! Λες να ήταν ο Άι Βασίλης τελικά;
    Οι μεγάλοι ακόμη δεν έχουν πειστεί για την ύπαρξή του. Ίσως και να μην πειστούν ποτέ. Ας είναι! Στόχος επετεύχθη: αυτοί που πρέπει να πιστεύουν ότι υπάρχει, το κάνουν με την καρδιά τους.
    Βράδυ στη γη. Ένα βιβλίο για παιδιά 3-6 ετών, για μεγαλύτερα παιδιά που αγαπούν το συμπαθή γεράκο με τα κόκκινα, για μεγάλους που δυσκολεύτηκαν να αποχωριστούν την ιδέα ότι ο Άι Βασίλης “δεν υπάρχει”, για όλους όσοι κάθε τέτοιο Βράδυ στη γη περιμένουν ενδόμυχα κάποιον, έστω κι αν φοράει άλλα από κόκκινα, να τους αφήσει κρυφά ένα κάτι, ένα δώρο που θα τους υπενθυμίσει την αγάπη. Γιατί η ιστορία του Άι Βασίλη είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Τα συναισθήματα όμως που νιώθει κανείς…μοναδικά!

    Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου με ζωηρά χρώματα συμπληρώνει το γλυκό κείμενο του Βασίλη Κουτσιαρή και καταφέρνει ταυτόχρονα να ξετυλίγει ολόκληρη την ιστορία περιγραφικά με εικόνες. Το πάντρεμα εικόνας και κειμένου στο βιβλίο είναι απόλυτο.

    Το βιβλίο μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε στοιχεία της προσωπικότητας του Άι Βασίλη που ταυτίζονται με την ανθρώπινη υπόσταση, καθώς θυμώνει, αγχώνεται αν θα τα καταφέρει να είναι στην ώρα του,σκοντάφτει και πέφτει κάτω και αν και άγιος αναρωτιέται για τη γνώμη των άλλων.

    Στο εξώφυλλο του βιβλίου κρατά ένα ρολόι τσέπης που δείχνει 11.00 ακριβώς, άρα έχει μόνο μια ώρα στη διάθεσή του μέχρι να παραδώσει τα δώρα σ’ όλα τα παιδιά της γης πριν αλλάξει ο χρόνος. Ο Άι Βασίλης είναι τεράστιος γιατί είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά και λίγο πιο κάτω μικρά σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια ακριβώς όπως φαίνονται από ψηλά.

    Και αφού το διαβάσαμε μόνοι, πήραμε χρώμα και δύναμη και το διαβάσαμε με τα παιδιά. Κι επειδή καθόλου του στυλ μας δεν είναι να πετάμε ένα βιβλίο μόνο στην ανάγνωση και να ξεμπερδεύουμε μαζί του, κινήσαμε για δραστηριότητες με ένα ποιηματάκι που σκαρώσαμε.

    Μ’ ένα έλκηθρο που τάρανδοι σέρνουν
    χιλιάδες δώρα, απόψε φέρνουν
    πάνω στη στέγη μου θα κατεβεί
    νύχτωσε κιόλας, είναι βράδυ στη γη. 

    Είναι ένα βράδυ μοναδικό,
    συνέχεια σ’ έχω στο μυαλό!
    Ήμουν στ’ αλήθεια καλό παιδί
    πόσα βράδια σ’ έχω ονειρευτεί. 

    Είναι η μορφή σου τόσο γνωστή,
    το άγιο το πνεύμα σου μ’ ακολουθεί.
    Μου φτάνει που ξέρω πως θα ‘ρθεις ξανά
    για ένα βράδυ μόνο κι ας φύγεις μετά. 

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βράδυ στη γη 
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (Οκτώβριος 2013)

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular