Γκράχαμ Γκριν, ένας δικηγόρος του διαβόλου αφηγείται

0
833

Στις 2 Οκτωβρίου γεννήθηκε στο Μπέρχαμστεντ της Αγγλίας ο διακεκριμένος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, Χένρι Γκράχαμ Γκριν. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1926 προσλήφθηκε στους Times, όμως μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, παραιτήθηκε για να αφιερωθεί στη συγγραφή.

Το 1929 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα The Man Within (Ο προδότης, εκδ. Ζαχαρόπουλος, 1990), θα ακολουθήσει το The Name of Action, το Rumour at Nightfall, το The Confidential Agent και το The Basement Room.

Η θητεία του ως πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι περιπλανήσεις του σε Λιβερία, Μεξικό, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Μαλαισία, Ινδοκίνα, Κούβα, Κονγκό, Αϊτή, Ελβετία, Άγιος Δομίνικος, Γερμανία, Αυστρία, επηρέασαν όπως ήταν φυσικό και αποτέλεσαν το σκηνικό πολλών βιβλίων του.

Ο Γκριν είχε σχολιάσει τον τρόπο που παρουσιάζει τις ιστορίες του:”Έργο του αφηγητή ιστοριών είναι να λειτουργεί ως δικηγόρος του διαβόλου”.

Η καταξίωση και η επιτυχία που αποζητούσε έρχεται το 1940 με το “Η δύναμις και η δόξα” (εκδ. Πόλις, 2015) που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο. Κοινό και κριτικοί υποκλίνονται στην ευφυΐα και την ρεαλιστική γραφή του Γκριν, με αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο “Hawthornden Prize” αλλά και τη θέση του στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το “ότι Σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα” (από την Κυριακή προσευχή). Ο ίδιος ο Γκριν έγραψε για το βιβλίο αυτό: “Αυτό το βιβλίο μου έδωσε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από όλα όσα έχω γράψει”.

Αμέσως μετά την επιτυχία του, ο Γκριν γράφει αρκετά μυθιστορήματα, ανάμεσά τους “Το υπουργείο του φόβου“, το “Ουσία και βάθος“, “Ο τρίτος άνθρωπος” -το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και τιμήθηκε με τον “Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών” το 1949, Το τέλος μιας σχέσης, Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα.

Το 1966 και το 1967 ήταν υποψήφιος, για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και την Αντίμπ. Πέθανε το 1991 στο Vevey της Ελβετίας, σε ηλικία 86 ετών.