More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΓνωρίστε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

    Γνωρίστε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

    Σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο (450τ.μ) στη γειτονιά της Πλάκας επί της οδού Τριπόδων 23 βρίσκεται το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης.Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, ιδρύθηκε το έτος 2013 και αποτελεί ένα χώρο δράσης έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων για την προαγωγή της παιδείας, της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

    "Το σχολικό βιβλίο κουβαλάει μια μαγεία. Πάντα με συγκινούσε. Χρόνια τώρα μάζευα σχολικά βιβλία κάνοντας αρχή από τα αναγνωστικά βιβλία των σχολικών μου χρόνων.
    Σε κάθε ταξίδι, μέσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά μου με πήγαιναν στα παλαιοβιβλιοπωλεία και η χαρά μου αμέτρητη όταν ανακάλυπτα τους δικούς μου θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, ξεσχισμένο, σκονισμένο, μα για μένα πολύτιμο σχολικό βιβλίο. Και σιγά σιγά πλήθαιναν και συνάμα μεγάλωνε η γνώση μου γι’ αυτά. Και οι σπουδές μου, μη συνειδητά πάντα, συνδέονται και αυτές με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων.
    Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, τώρα σκοπός είναι να γίνει πιο ουσιαστική και πιο οργανωμένη. Για να μην χαθούν τα πολύτιμα αυτά αρχεία, για να μπορέσουμε να αναψηλαφήσουμε την ιστορία τους και συνάμα την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και της Ελλάδας.
    Η προσπάθειά μας αποσκοπεί ώστε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, όχι μόνο διάσωσης του σχολικού υλικού αλλά και έρευνας και γόνιμου διαλόγου σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, με τη συμμετοχή και την αρωγή μιας ευρύτερης κοινότητας, από την Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, ερευνητών, φορέων, ιδρυμάτων, ανθρώπων με αντικείμενο, μεράκι και αγάπη τη διάσωση και την έρευνα του σχολικού υλικού.
    "
    Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή
    Πρόεδρος ΕΚΕΔΙΣΥ

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Κέντρο Έρευνας Παιδικών και Σχολικών Βιβλίων του ΕΚΕΔΙΣΥ, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, με σκοπό να παραχωρήσει υλικό αξιοποιήσιμο στην επιστημονική κοινότητα και την έρευνα φοιτητών, ερευνητών, φορέων, Πανεπιστημίων, σχολικών κοινοτήτων, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο/η.

    Διαθέτει στην κατοχή του μια πλούσια συλλογή από σχολικά βιβλία, τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τεσσάρων αιώνων, από τον 17ο αιώνα έως σήμερα. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ αρκετά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.
    Οι κατηγορίες τις οποίες καλύπτει η συλλογή συνοψίζονται στα:
    α) αναγνωστικά δημοτικού και γυμνασίου, β) χρηστομάθειες και χρηστοήθειες, γ) σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις και για όλα τα μαθήματα (αρχαία, λατινικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, φυσική ιστορία, ιστορία, θρησκευτικά, φυτολογία, ζωολογία, πατριδογνωσία, μουσική, ιχνογραφία, καλλιγραφία, σχολικά βιβλία από όλο τον κόσμο) δ) παιδικά βιβλία ελληνικά και ξένα
    Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συλλογής είναι σχολικά βιβλία από άλλες χώρες (μια πλούσια συλλογή από παλαιά και νέα σχολικά εγχειρίδια από χώρες όπως Περού, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Τυνησία, Ζαϊρ, Κορέα. Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά ).Το μουσειακό της αποθετήριο έχει να παρουσιάσει ακόμα πλούσιο υλικό σχετικό με τη σχολική πράξη και ζωή.

    Η συλλογή του θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα και συχνά  η συλλογή έχει αποτελέσει θέμα για άρθρα στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, όπως και για τηλεοπτικές εκπομπές. Υλικό των συλλογών αξιοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα ενώ εξυπηρετούνται πολλοί ερευνητές, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ερευνητές.

    Σημαντικό τμήμα του είναι το Μουσείο Προφορικής Ιστορίας της Εκπαίδευσης με αρχείο βιντεσκοπημένων αφηγήσεων με σχετικές μαρτυρίες.

    Στη μόνιμη Έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από  σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν οι παλαιότερες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα ενώ στον 2ο όροφο παρουσιάζονται νεότερες εκδόσεις και σχολικά αντικείμενα καθώς και μια συλλογή σχολικών βιβλίων από όλο τον κόσμο. Η σχολική ποδιά τα μεταλικά πιάτα και ποτήρια που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά, το φαγητό σε κονσέρβες.

    Υπάρχει ακόμα προσομοίωση παλαιάς σχολικής αίθουσας όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό.

    Οι μεγαλύτεροι θα καθίσουν στα ξύλινα θρανία με τα παλιά αναγνωστικά και θα ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής που έγραφαν σε πλάκες με κονδυλοφόρους. Το παλιό αριθμητήρι, ο μαυροπίνακας, η παλιά βιβλιοθήκη με τα σχολικά βιβλία. Στους τοίχους υπάρχουν γεωγραφικοί χάρτες και πίνακες αναφοράς με εικόνες που μας δίνουν πληροφορίες για το Εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής.

    Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές, με τους συμμαθητές και το δάσκαλο, αποτελούν αναμνήσεις σαν ένα παλιό λεύκωμα που ξεφυλλιζεις μετά από χρόνια και αναπολείς στιγμές απο τα μαθητικά χρόνια στα θρανία.

    Μια αίθουσα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αποτελεί νέα ενότητα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι αντικείμενα, παιχνίδια, ενθύμια από το Νηπιαγωγείο. Η καρό ποδιά σε ροζ, σιέλ, πράσινο χρώμα, μπλε ναυτικό, ένα ξύλινο αλογάκι, παιδικά παραμύθια και επιτραπέζια παιχνίδια, γκρινιάρης, κάρτες αλφαβήτας, τόμπολες, αριθμοί, στένσιλ, ιχνογραφίες.

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής ανανεώνει διαρκώς τις εκθέσεις του και εμπλουτίζει με υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές επισκέψεις και γνωριμία με την ιστορία της Εκπαίδευσης στο πέρασμα του χρόνου. Σημάντική βοήθεια για την ενίσχυση του έργου του Μουσείου αποτελεί η δική σας συνδρομή, εάν υπάρχει υλικό από Νηπιαγωγεία (έργα παιδιών, εκπαιδευτικό υλικό που δεν χρησιμοποιείται) ή από Δημοτικά Σχολεία (τετράδια μαθητών, ενδεικτικά, βαθμολόγια, εργασίες μαθητών, φωτογραφίες) το οποίο δεν χρειάζεστε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί.

    Η αυλή του Μουσείου Σχολικής Ζωής αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για τους Εκπαιδευτικούς περιπάτους στη γειτονιά της Πλάκας και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τη Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, το Greek Cultural Institute  και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν περίπατο για όλη την οικογένεια με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων.  Υπάρχει η δυνατότητα σε όσα σχολεία επιθυμούν να αποστέλλεται υλικό προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
    Είναι όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχουν σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και μουσειοπαιδαγωγούς.

    Τα Σαββατοκύριακα εκπονούνται προγράμματα για παιδιά ή για παιδιά και γονείς μαζί τα οποία ανανεώνονται συνέχεια. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το facebook

    Ενδεικτικοί τίτλοι  προγραμμάτων 2015-2016
    Το παλιό σχολειό (για όλες τις τάξεις)
    Σχεδίαση: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη-Άντα Ευαγγέλου

    Παραμύθια του Μουσείου, ζωγραφιές του Βασιλείου! (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού)
    Σχεδίαση: Σπυριδούλα Χρόνη

    Η κουκουβάγια των παλιών αναγνωστικών : μια κουκουβάγια ξεπηδά απ’ τα παλιά αναγνωστικά και ζωντανεύει στα χέρια των παιδιών!  (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού)
    Σχεδίαση: Σπυριδούλα Χρόνη

    Ο παππούς Λυσικράτης στα στενάκια της Πλάκας! (Δημοτικό,Δ,Ε,ΣΤ και Γυμνάσιο)
    Σχεδίαση: Σπυριδούλα Χρόνη

    Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού)
    Σχεδίαση: Άλκηστις Γεωργούλη

    Εξερευνώντας το παρελθόν: παιχνίδι θησαυρού στο Μουσείο (τελευταίες τάξεις του δημοτικού)
    Σχεδίαση: Σταύρος Γρόσδος

    Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα (για όλες τις τάξεις)
    Σχεδίαση Κώστας Στοφόρος και Παραμυθοκουζίνα

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί εργαστήρια για παιδιά από 2 ετών
    Ενδεικτικοί τίτλοι:

    • Σβούρα! Ταξίδι στον κόσμο της δίνης
    • Η ιδιωτική ζωή των βιβλίων
    • Ελάτε να γνωρίσουμε την Πλάκα μέσα από το παραμύθι
    • Ανακαλύπτοντας την τέχνη μέσα από τη πορεία των σχολικών βιβλίων
    • Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
    •  Εμείς θα βρούμε την αλήθεια που’χουνε τα παραμύθια
    •  Οι μικροί ταξιδευτές
    • Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων
    •  Επιχείρηση Χριστούγεννα
    • Χριστούγεννα όπως παλιά
    • Μαγικά Πειράματα
    • Το εργαστήρι του Άη Βασίλη
    • Το Παλιό σχολειό

    Επίσης διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές:

    • Επιμόρφωση των νηπιαγωγών τριών  εκπαιδευτικών περιφερειών της Αθήνας σε θέματα Μουσειακής Αγωγής (σε συνεργασία με τις Σχολικές Συμβούλους της Προσχολικής Αγωγής)
    •  Επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Ανατολικής Αττικής σε θέματα Μουσειακής Αγωγής (σε συνεργασία με Υπεύθυνες Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)
    •  Αφιέρωμα με αφορμή την Ημέρα για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα (εργαστήρια και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς) (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ,  το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη).
    • Σεμινάρια δημιουργίας παραμυθιού (σε συνεργασία με την Παραμυθοκουζίνα)
    • Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέματα σχετικά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς
    • Σεμινάρια εξ αποστάσεως

    Συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    • Βιβλιοπαρουσιάσεις
    • Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού (σε συνεργασία με ΟΠΑΝΔΑ)
    • Μουσικές εκδηλώσεις
    •  Θεατρικές παραστάσεις

    Βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει:

    • Προσευχές για τα παιδιά από τα παλιά μας αλφαβητάρια
    • Παιδικά Παιχνίδια
    • O Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές
    • Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας!

    Το Μουσείο διαθέτει Πωλητήριο με μικροαντικείμενα, αφίσες, κάρτες εμπνευσμένα από τις Συλλογές του αλλά και εκδόσεις τόσο του ΕΚΕΔΙΣΥ όσο και άλλων εκδοτικών οίκων.

    Πληροφορίες-Κρατήσεις: info@ekedisy.gr Τηλ. 210 3250341
    Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού
    Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
    Τηλ:+30 210 3250341

    Web: http://www.ekedisy.gr  
    https://www.facebook.com/www.ekedisy.gr
    https:/twitter.com/ekedisy
    Email: info@ekedisy.g,
    ekedisy@gmail.com

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular