More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ ψεύτης παππούς, της Άλκης Ζέη

    Ο ψεύτης παππούς, της Άλκης Ζέη

    Ένας ογδοντάχρονος συνταξιούχος ηθοποιός είναι ο παππούς του Αντώνη. Ένας παραμυθάς ολκής που αργεί πάντα και ακόμα πιο… πάντα έχει μια δικαιολογία έτοιμη, τόσο πιστευτή που την επόμενη μέρα τη γράφουν κάπως έτσι και οι εφημερίδες. Ένας πεισματάρης, ανεξάρτητος, με ζωή, ενδιαφέροντα και πρόγραμμα άνθρωπος, που δεν αφήνει με τίποτα το όμορφο σπιτάκι του στο Θησείο, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Ένας “παππούς” που διδάσκει τις Κυριακές στο σπίτι του 3 αγόρια και 4 κορίτσια.

    Ο Αντώνης, από την άλλη, είναι ο δεκάχρονος ανιψιός του, ετών δέκα, που αγαπά πολύ τον παππού του και τρελαίνεται με τις ιστορίες και τις δικαιολογίες του. Όλο κάτι του συμβαίνει. “Δεν το ξέρεις πως κάθε μέρα κάτι συμβαίνει; Φτάνει να έχεις μάτια να βλέπεις…”, του έλεγε ο παππούς σαν γκρίνιαζε. Μα πάντα περιμένει μια στιγμή με τον παππού. Κι ας είναι μια στιγμή με μια εξωπραγματική ιστορία, με υπερβολικές λεπτομέρειες που κάνουν όλο και πιο καχύποπτο τον Αντώνη για την καλπάζουσα φαντασία του παππού του. Και καθώς η μητέρα του είναι αρχαιολόγος και λείπει αρκετές μέρες και ο πατέρας του αρχιτέκτονας και γυρίζει αργά το βράδυ, οι στιγμές αυτές με τον παππού και την ρωσίδα οικιακή του βοηθό, τη Λαρίσα, αβγατίζουν. Εκείνη η καλόπιστη ρωσίδα τον πιστεύει πάντα τον “κύριο παππού. Ο Αντώνης πάλι όχι.

    Μα θα ‘ρθει εκείνη η φορά που θα πάνε ένα ταξίδι στο Παρίσι μαζί. Εκεί ο Αντώνης βλέπει το σπίτι του παππού και του πατέρα του, όταν παιδάκι 8 χρονών είχε φύγει μαζί με τον παππού για το Παρίσι ελέω δικτατορίας. Και στο επόμενο ταξίδι τους, στην Κω, το οικογενειακό μυστικό που θα έρθει στο φως θα αποκαλύψει πόσο ψεύτης και πόσο αληθινός ήταν ο παππούς, πόσο σιωπηλός για τη γιαγιά και πόσο απίθανες τελικά ήταν οι ιστορίες που έλεγε κάθε τόσο στον Αντώνη.

    Το Μεταίχμιο επανέκδοσε μόλις τον Ιανούαριο του τρέχοντος έτους ένα από 3 γνωστότερα και πολυαγαπημένα βιβλία της Άλκης Ζεή (μαζί με το Καπλάνι της Βιτρίνας και την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα). Ο Ψεύτης Παππούς αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά και νέους για την αμεσότητα και την απλότητα της αφήγησης, την αγωνιώδη μορφή της ιστορίας καθώς και τον απόλυτο ρεαλισμό που τη διακατέχει. Ρατσισμός, οικογένεια, σχέσεις παππού-εγγονού-παιδιού, η δικτατορία, ο Μάης του 68′, οι κοινωνικές ανισότητες αλλά και μια συνολική κοινωνική στάση ζωής κάνουν την εμφάνισή τους στον Ψεύτη Παππού καθιστώντας τον από τις πλέον αληθινές στιγμές της συγγραφέως.

    Διαβάζεται ευχάριστα, προβληματίζει, υπαινίσσεται, παραπέμπει διακειμενικά αλλά και ιστορικά σε μορφές και γεγονότα του περασμένου αιώνα. Για τα παιδιά του σήμερα ίσως γεγονότα όπως ο εμφύλιος και η χούντα να μην λένε και πολλά. Αλλά αν μπορείς αρνήσου τον καθοριστικό τους ρόλο στο σήμερα.

    Το υπέροχο εξώφυλλο ανήκει στην Μυρτώ Δεληβοριά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ψεύτης παππούς
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 14, 1 Χ 20,7
    ISBN: 978-618-03-0981-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular