More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔρ Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων, του...

    Δρ Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το κλασικό βιβλίο του Χιου Τζον Λόφτινγκ, που αποθέωσε η ταινία της Μπέττυ Τόμας του 1998, Doctor Dolittle (είχε προηγηθεί η ταινία του 1967 ενώ το 2020 έχουμε νέα δυνατή παραγωγή με Ρ. Ντάουνι Τζούνιορ και Αντόνιο Μπαντέρας στο καστ), είναι το τελευταίο αποτύπωμα της σειράς Μικρά Μεγάλα Κλασικά του Αντώνη Παπαθεοδούλου που εικονογραφεί η Ίρις Σαμαρτζή. Αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς που επιχειρεί να κάνει κάτι πέρα από τις συνήθεις διασκευές κλασικών βιβλίων για παιδιά και νέους: όχι απλώς να διασκευάσει στον ούτως ή άλλως περιορισμένο χώρο των τριάντα σελίδων ένα αρκετά εκτενέστερο λογοτεχνικό έργο, αλλά και να ανάψει με αυτό το διαζευκτικό “ή” του τίτλου και κυρίως με την ίδια την αφήγηση, το μεγαλύτερο φως του πρωτοτύπου, που άλλοτε είναι η παιδική φαντασία (Τομ Σόγερ) που βγαίνει από το δωμάτιο και εκτείνεται στον κόσμο και άλλοτε, όπως εδώ, η αυθεντική φιλοζωία που φτάνει μέχρι το να μιλάς τη γλώσσα των ζώων.

    Αγγλία. Μικρή πόλη Πάντλμπι. Εκεί ζει ο γιατρός Τζον Ντούλιτλ που αγαπά τα ζώα τουλάχιστον όσο τους ανθρώπους. Στο σπίτι του είχε μάλιστα πολλά, από μια λιμνούλα με χρυσόψαρα, σκίουρο και σκαντζόχοιρο, μέχρι πάπια, παγόνια, σκύλο και την παπαγαλίνα Πολυνησία. Αυτό, όμως, έκανε ολοένα και δυσκολότερη την επίσκεψη ασθενών στο σπίτι-ιατρείο του με αποτέλεσμα οι πελάτες και τα έσοδα να αραιώσουν αισθητά. Ώσπου η παπαγαλίνα Πολυνησία του πέταξε την ιδέα: θα σε μάθω τη γλώσσα των ζώων.

    – Σίγουρα θα γίνεις ο καλύτερος γιατρός για ζώα, δρ. Ντούλιτλ.
    – Μα υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι, Πολυνησία.
    – Ναι, αλλά θα σου πω ένα μυστικό. Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ, που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων… Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί Γιατρέ, θέλω κρακεράκι, κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως Η μπόρα πέρασε. Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τα αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια.

    Και του την έμαθε. Κι ο δρ. Ντούλιτλ άρχισε να μιλά και να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων. Έτσι όλα τα ζώα μπορούσα να του πουν πού πονούσαν και πώς ένιωθαν ώστε εκείνος να τα βοηθήσει να γίνουν καλά.

    Όταν ένα βράδυ η Τσι Τσι η μαϊμού τον πληροφορεί ότι στην Αφρική μια τρομερή επιδημία ξεπαστρεύει τις μαϊμούδες, ο δρ. Ντούλιτλ δεν το σκέφτεται και πολύ και σαλπάρει για την Αφρική. Όπου τον περιμένει μια συναρπαστική περιπέτεια…

    Ισορροπία στην επιλογή των βασικών γραμμών του πρωτοτύπου που φανερώνει καλή προεργασία και σεβασμό στην πηγή της διασκευής, χιούμορ και έμφαση στις δυναμικές ιδέες του βιβλίου, αποτελούν τα δομικά συστατικά και αυτής της μεταφοράς ενός ακόμα κλασικού έργου για παιδιά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου.

    Με τον πλούσιο σε χρώματα καμβά, τον λεπτοδουλεμένο σε όλες τις λεπτομέρειες κόσμο, την εναλλαγή από έντονες σε παλ αποχρώσεις και αντιθέσεις αναλόγως της βαθύτερης ατμόσφαιρας του κειμένου και αυτήν την παγιωμένη, ακατάβλητη “Σαμαρτζική” αισθητική που νοτίζει κάθε εκατοστό της δουλειάς της, η Ίριδα Σαμαρτζή συνοδοιπορεί με τον συγγραφέα συνθέτοντας αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που δείχνει σε κάθε πτυχή τον επαγγελματισμό με τον οποίο καμώθηκε.

    «Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ, που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων… Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί Γιατρέ, θέλω κρακεράκι, κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως Η μπόρα πέρασε. Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τα αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια».

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δρ Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σειρά : Μικρά μεγάλα κλασικά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιούνιος 2020
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-484-551-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular