More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοί«Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» | Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου

    «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» | Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου

    «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!»
    Jella Lepman

    Το ELNIPLEX έχει τη χαρά να φιλοξενεί την Θεοδώρα Αραμπατζή, υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου| Internationale Jugendbibliothek, München σε μια μεγάλη συνέντευξη-αφιέρωμα στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, η οποία φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.

    © Internationale Jugendbibliothek

    Καλησπέρα, Θεοδώρα και ευχαριστούμε για την τιμή.
    Internationale Jugendbibliothek | Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου. Πόσο παλιά και σημαντική είναι αυτή η βιβλιοθήκη;
    Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman. Η ιδεαλίστρια Lepman πίστεψε βαθιά στο όραμά της, την άρση των προκαταλήψεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών με σημείο εκκίνησης τον κόσμο των παιδιών, δίνοντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από βιβλία απ’ όλο τον κόσμο, βιβλία που μιλούσαν τη δική τους παγκόσμια γλώσσα-ανάγκη, που η νωπή ακόμα φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούσε άκρως επιτακτική. «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» ήταν το σύνθημά της, όταν αμέσως μετά τον πόλεμο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του διεθνούς χώρου της παιδικής λογοτεχνίας για αποστολές βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο της πρώτης περιοδεύουσας Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου που εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1946, και μετέπειτα, το 1949 τη βάση για την ίδρυση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Στην πορεία αυτή θα τη συνοδεύσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι όπως ο Erich Kästner και η Eleanor Roosevelt. Η Lepman θα είναι επίσης εκείνη που θα ιδρύσει το 1953 τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα International Board on Books for Young People, τη γνωστή μας IBBY.

    Νεαρός αναγνώστης στη γωνιά της ισπανόφωνης λογοτεχνίας της παιδικής δανειστικής βιβλιοθήκης © Internationale Jugendbibliothek

    Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου αποτελεί αυτή τη στιγμή, με ένα δυναμικό άνω των 600.000 βιβλίων σε 130 γλώσσες, τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως και στεγάζεται από το 1983 στο παραμυθένιο καστέλο Blutenburg στο Μόναχο. Πιστή στην ιδέα της ιδρύτριάς της, έχει εξελιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας και διάδοσης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο. Οι αρχές της διέπονται από την πεποίθηση πως τα βιβλία για παιδιά και νέους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της κοινωνίας και πρέπει να διαφυλάσσονται, να τεκμηριώνονται και να προωθούνται. Για το λόγο αυτό μέλημά της αποτελεί η προώθηση των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών και η στήριξη της πολιτιστικής καλλιέργειας παιδιών και νέων. Η συλλογή της ανανεώνεται ετησίως με επίκαιρους τίτλους διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποστέλλονται ως δωρεές κυρίως από εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο και εν μέρει από ιδιώτες. Περιλαμβάνει επίσης θεωρητικούς τίτλους, που αποτελούν τον πλούτο του αναγνωστηρίου της και κέντρου μελέτης για ερευνητικά πονήματα, καθώς και εξαιρετικά σημαντικές, περιεκτικές και σπάνιες ιστορικές συλλογές.

    Έκθεση και συνοδευτικό εργαστήρι © Internationale Jugendbibliothek

    Σήμερα η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου στηρίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέας Γενιάς | Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend, το Βαυαρικό Υπουργείο Επιστημών και Τεχνών | Bayerisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst και το Τμήμα Πολιτιστικών Υποθέσεων του Δήμου του Μονάχου | Kulturreferat der Landeshauptstadt München. Το πρόγραμμα υποτροφιών της χρηματοδοτείται εδώ και πολλά χρόνια από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών | Auswärtiges Amt.

    Πρόγραμμα για εφήβους στη νεανική δανειστική βιβλιοθήκη © Internationale Jugendbibliothek

    Για τη διαχείριση και αξιοποίηση του τεράστιου και τόσο σημαντικού θησαυρού της, το προσωπικό της απασχολείται στα τμήματα βιβλιοθηκονομικής διαχείρησης του αρχείου της, το τμήμα εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων, τον δανειστικό βραχίονά της για παιδιά και νέους, το γραφείο τύπου, το γραφιστικό-εκδοτικό της τμήμα, το υπεύθυνο γραφείο για τις περιοδεύουσες εκθέσεις της, την επιμέλεια των ιστορικών συλλογών της. Στα τμήματα των γλωσσικών τομέων, κάθε υπεύθυνος, ως ειδικός στη γλώσσα και το γίγνεσθαι των χωρών του τομέα του επιμελείται το περιεχόμενο του τμήματός του, συμμετέχει στην επιλογή τίτλων για τις ετήσιες θεματικές εκθέσεις του ιδρύματος η προς συμπερίληψή τους στον ετήσιο κατάλογο με προτεινόμενους τίτλους διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας White Ravens, διατηρώντας παράλληλα επαφές με τους εκδότες, ειδικούς, δημιουργούς, φορείς και οργανισμούς του γλωσσικού τομέα του.

    Το μουσείο Michael Ende © Internationale Jugendbibliothek

    Η Βιβλιοθήκη υλοποιεί πλήθος δράσεων. Θέλεις να μας μιλήσεις για τις πιο σημαντικές; Τα παιδιά πώς επωφελούνται από τις δράσεις αυτές;
    Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου φροντίζει με συνέπεια να συμπεριλάβει στις δράσεις της οικογένειες και σχολικές τάξεις. Στη διάρκεια όλης της χρονιάς προσέρχονται παιδιά και νέοι με τους γονείς η τους δασκάλους τους στη στέγη της, στο καστέλο του Blutenburg, για να επισκεφθούν τις εκθέσεις της και να συμμετέχουν στα συνοδευτικά εργαστήρια. Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις της-το μουσείο Michael Ende, το cabinet της Binette Schroeder, το δωμάτιο του Erich Kästner, τον πύργο του James Krüss- η Διεθνής Βιβλιοθήκη διοργανώνει ετήσιες, εναλλασσόμενες και περιοδικές εκθέσεις, αξιοποιώντας τις πιο επιτυχημένες από αυτές ως περιοδεύουσες. Οι περιοδεύουσες εκθέσεις της ταξιδεύουν όλο το χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Ένας πύργος για το μουσείο του James Krüss © Internationale Jugendbibliothek

    Η προώθηση της φιλαναγνωσίας αποτελούσε πάντα καθήκον της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας. Αυτή επιτυγχάνεται αφ’ ενός με στοχευμένα προγράμματα για σχολεία και αφ’ ετέρου με προγράμματα για οικογένειες. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σα σπίτι λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, καθώς και για εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς και εικονογράφους, καθώς διοργανώνει εκθέσεις, αναγνώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, γιορτές για οικογένειες, φόρουμ ειδικών παιδικής λογοτεχνίας, ημερίδες και παρουσιάσεις.

    Κάτω από τη στέγη: Binette Schroeder Kabinett © Internationale Jugendbibliothek

    Το δανειστικό της τμήμα ανοίγει κάθε απόγευμα για τα παιδιά. Περιλαμβάνει περίπου 30.000 τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που εμπλουτίζονται συνεχώς, καθώς και dvd και cd σε πάνω από 20 γλώσσες. Εκεί τρέχουν προγράμματα όπως οι «βιβλιοσυναντήσεις» για παιδιά προσχολικής ηλικίας, απογεύματα κατασκευών, τμήματα εκμάθησης γλωσσών και ζωγραφικής, καθώς και ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για νέους.

    Επίσκεψη σχολείου © Internationale Jugendbibliothek

    Μέσα από τις δράσεις αυτές, έρχονται τα παιδιά διαπολιτισμικά σε επαφή με το βιβλίο, γνωρίζουν διαδραστικά νέους κόσμους και τους κατανοούν καλύτερα ενώ απολαμβάνουν τη δημιουργικότητά τους καθώς το περιβάλλον της Βιβλιοθήκης τους προσφέρει το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστούν ελεύθερα και να ανακαλύψουν δεξιότητες τους με τρόπους πρωτότυπους και ελκυστικούς σε αλληλεπίδραση με το κείμενο και την τέχνη του παιδικού βιβλίου.

    Παρουσιάσεις έργων στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για νέους © Internationale Jugendbibliothek

    Μία πολύ σημαντική δράση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου είναι το White Ravens Festival. Κάθε πότε πραγματοποιείται και τι εκδηλώσεις περιλαμβάνει;
    Το διεθνές φεστιβάλ παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας White Ravens πραγματοποιείται από το 2010 και κάθε δύο χρόνια ως διοργάνωση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας στο Μόναχο. Στις έξι ημέρες που διαρκεί, συγγραφείς (ενίοτε και εικονογράφοι) από όλο τον κόσμο διαβάζουν βιβλία τους, προσφέρουν εργαστήρια και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις και συζητούν με το κοινό για τη ζωή και το έργο τους. Κύριος χώρος διεξαγωγής του είναι το καστέλο Blutenburg στο Μόναχο, έδρα της Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα οι φιλοξενούμενοι δημιουργοί ταξιδεύουν σε όλη τη Βαυαρία για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας και πολιτισμού. Το επόμενο White Ravens Festival θα λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2020.

    White Ravens Festival © Internationale Jugendbibliothek

    White Ravens Festival, που παραπέμπει στον τίτλο “White Ravens” της ομώνυμης ετήσιας έκδοσης της Internationale Jugendbibliothek με διακεκριμένους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο. Τι αντιπροσωπεύει αυτός ο θεσμός και πως ξεκίνησε;
    Ας ξεκινήσουμε από την επιλογή του τίτλου, για να πούμε πως η ονομασία “White Ravens” χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να χαρακτηρίσει μεταφορικά κάτι ασυνήθιστο η σπάνιο, όπως σπάνια είναι και τα πουλιά που φέρουν αυτή την ονομασία και ζουν στον πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες ο τίτλος White Raven αποδίδεται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας ως διάκριση σε ιδιαίτερα αξιανάγνωστους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Από τη δεκαετία του’80 η Βιβλιοθήκη εκδίδει ετήσιες σχολιασμένες λίστες προτεινόμενων αξιανάγνωστων τίτλων, με τους White Ravens να αποκτούν τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα το 2014, περιλαμβάνοντας 200 διεθνείς τίτλους από περίπου 59 χώρες και σε 38 γλώσσες, με παρουσίαση πλέον και έγχρωμης εικόνας εξωφύλλων τους. “The White Ravens. A Selection of International Children’s and Youth Literature”, ο πλήρης τίτλος της έκδοσης. Μέλημα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας υπήρξε ήδη από τη στιγμή του προπομπού της ίδρυσής της, της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου από την ιδρύτριά της, Jella Lepman, στο Μόναχο το 1946 η προβολή αξιανάγνωστων τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο και η παράδοση αυτή αποτελεί βασικό και χαρακτηριστικό της άξονα μέχρι και σήμερα.

    White Ravens 2018 © Internationale Jugendbibliothek

    Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα βιβλία που παίρνουν αυτό το τιμητικό σήμα;
    Στον κατάλογο White Ravens συμπεριλαμβάνονται βιβλία που αποτελούν εξέχοντες τίτλους, λόγω της ευαισθησίας και πρωτοτυπίας στην επιλογή και απόδοση των νοημάτων τους, της υψηλής ποιότητας των σημειωτικών χαρακτηριστικών στους διαλόγους εικόνας και λόγου στα πολυτροπικά κείμενα, της καινοτομίας σε τεχνικές εικονογράφησης η εικονογραφικής αφήγησης, της ανάδειξης καίριων κοινωνικών ζητημάτων και της πρωτοτυπίας της προσέγγισής τους, του τρόπου ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων απέναντι σε αυτά, βιβλία που αναδεικνύουν κλασικές θεματικές η παραδόσεις με νέους, ευφάνταστους και ελκυστικούς για το νεαρό αναγνώστη τρόπους, βιβλία που προκαλούν με ρηξικέλευθο τρόπο προς την κατεύθυνση νέων οπτικών τολμώντας να μιλήσουν για ευαίσθητα ζητήματα που πλήττουν ζωές παιδιών σήμερα γύρω μας, βιβλία γνώσεων που επιστρατεύουν ευφάνταστους τρόπους προσέγγισης θεματικών καθιστώντας τες ελκυστικές για το μικρό αναγνώστη, βιβλία που καθρεφτίζουν ή αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πτυχές του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών χωρίς διδακτισμούς, απελευθερώνοντας τη φαντασία του και μιλώντας του στη δική του γλώσσα, βιβλία που συνδυάζουν το περιεχόμενο με μια εξίσου καλαίσθητη, προσεγμένη εκδοτική εμφάνιση, που συχνά αποδίδει στα νοήματά του μια επιπλέον διάσταση ή αναδεικνύει τις ήδη υπάρχουσές του – για να αναφερθούμε σε κριτήρια που επηρεάζουν. Μεταξύ άλλων, χαιρόμαστε επίσης να προβάλουμε προσεγμένες εκδόσεις νεοεμφανιζόμενων εκδοτικών οίκων.
    Εκτός από τους έντυπους καταλόγους των White Ravens που μπορεί κανείς να αποκτήσει και ηλεκτρονικά εδώ, υπάρχουν και οι ψηφιακοί κατάλογοι, με εκδόσεις από το 1996 μέχρι σήμερα, τους οποίους μπορεί να βρει κανείς εδώ.

    Είναι πληθυσμιακά μόνο τα κριτήρια του αριθμού των βιβλίων από κάθε χώρα;
    Τα κριτήρια του αριθμού των βιβλίων που αναλογούν σε κάθε χώρα στους White Ravens ετησίως, εξαρτώνται σίγουρα από μια μικρότερη ή μεγαλύτερη βιβλιοπαραγωγή των χωρών από τις οποίες προέρχονται, εξαρτώνται όμως επίσης από τη βάση του αριθμού των βιβλίων που παραλαμβάνουμε ετησίως από κάθε χώρα. Εδώ να σημειώσουμε, ότι δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στους White Ravens τίτλους, οι οποίοι δεν αποτελούν μέρος του δυναμικού της Βιβλιοθήκης. Οι White Ravens σαφώς και είναι αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά εκτεταμένου εύρους επιλογής, το οποίο όμως εξαρτάται από τους τίτλους που εισέρχονται στην ίδια τη Βιβλιοθήκη. Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας στηρίζεται από τη στιγμή της ίδρυσής της σε δωρεές, κυρίως από τους εκδότες, στους οποίους, όπως και σε κάθε πρόσωπο, οργανισμό η φορέα προσφέρει δωρεές στο ίδρυμα, είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες.

    White Ravens 2017 © Internationale Jugendbibliothek

    Είναι δύσκολη διαδικασία η επιλογή τους από τους ανθρώπους που το πράττουν για λογαριασμό της βιβλιοθήκης;
    Η ομάδα των επιμελητών γλωσσικών τομέων της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου υποδέχεται κάθε χρόνο 6.000 με 10.000 νέους τίτλους που αποστέλλονται ως δωρεές κυρίως από εκδότες, αλλά και από συγγραφείς και εικονογράφους, ιδιώτες, φορείς και οργανισμούς. Οι τίτλοι, προερχόμενοι από τόσες διαφορετικές γλώσσες του κόσμου, επεξεργάζονται ανά γλωσσικό τομέα πριν ακολουθήσει η τελική επιλογή τους. Η επιλογή των White Ravens αποτελεί σαφώς ένα έργο πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης μια που εισέρχονται πολλοί τίτλοι ετησίως από κάθε χώρα, οι οποίοι πρέπει να αναγνωσθούν και να αξιολογηθούν με την απαραίτητη φροντίδα από αυτούς, πριν καταλήξουν σε μια τελική επιλογή. Η τελική αυτή επιλογή επίσης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μια εύκολη διαδικασία, μια που ανάμεσα στα βιβλία αυτά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι τίτλοι ανά γλωσσικό τομέα, που είναι εξίσου κοντά στα κριτήρια ένταξης στον κατάλογό μας, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση οριστικής συμπερίληψής τους στους White Ravens, προκαλώντας μας να σκύβουμε πολλές φορές με οξυμένη προσοχή και δημιουργική συζήτηση πάνω από τα περιεχόμενά τους πριν την τελική τους αξιολόγηση.
    Αξίζει να αναφερθεί, πως από τους ετήσια εισερχόμενους τίτλους προβάλλονται επίσης βιβλία που, ανάλογα με τη θεματική τους, συμπεριλαμβάνονται στις εκθέσεις του ιδρύματος, τόσο σε εκείνες που φιλοξενούνται ως ετήσιες ή περιοδικές στους χώρους της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας, όσο και στις περιοδεύουσες εκθέσεις της.
    Επίσης, κάθε τίτλος μπορεί να αναζητηθεί, να μελετηθεί και να συμπεριληφθεί ως θεματικό αντικείμενο έρευνας στα πονήματα των πολλών υποτρόφων-ειδικών του χώρου της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στη Βιβλιοθήκη.

    White Ravens Festival © Internationale Jugendbibliothek

    Πόσο σημαντική διάκριση είναι η ένταξη στους καταλόγους White Ravens;
    Ο κατάλογος White Ravens δε συνδυάζεται με την απονομή κάποιου βραβείου. Αποτελεί ωστόσο ιδιαίτερη διάκριση για τους τίτλους που περιλαμβάνει, μια που πρόκειται για την έκδοση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ιστορία, πορεία, δράσεις και συνεργασίες που το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προβολής και διάδοσης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στον κόσμο.
    Οι White Ravens αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές λίστες προτεινόμενης διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, ανάμεσα στις πολύ λίγες που συντάσσονται ετησίως, προσφέροντας μια από τις ελάχιστες δυνατότητες παγκοσμίως στο να συμπεριληφθούν εξέχοντα βιβλία μιας χώρας σε έναν διεθνή κατάλογο ιδιαίτερου κύρους. Εκδότες, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες συμβουλεύονται κάθε χρόνο τους White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξειδικευμένη εικόνα για τις ποιοτικές εκδόσεις της επίκαιρης διεθνούς βιβλιοπαραγωγής.

    Τι συμβαίνει το φθινόπωρο στη Φρανκφούρτη και την άνοιξη στη Μπολόνια;
    Κάθε φθινόπωρο παρουσιάζεται η συλλογή της νέας ετήσιας έκδοσης των White Ravens στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης στην ειδική κεντρική εκδήλωση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης, ενώ οι νέοι κατάλογοι διατίθενται στο περίπτερό της, που περιβάλλουν γραφιστικά πάνελ παρουσίασης των διακριθέντων τίτλων. Ως αντικείμενα μπορεί κανείς να δει τα ίδια τα προτεινόμενα βιβλία, τους 200 δηλαδή τίτλους που περιλαμβάνει ο κατάλογος White Ravens, στο περίπτερο της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
    Τη φετινή χρονιά η Bologna Children’s Book Fair διεξάγεται από τη Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019 έως και την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019. Όπως κάθε χρόνο, η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας | Internationale Jugendbibliothek συμμετέχει με την ετήσια έκθεση των White Ravens που παρουσιάζει στο περίπτερό της, Hall 29 B 38, καθώς και με επιπλέον εκδηλώσεις της, όπως αυτές περιγράφονται στην πρόσκληση πιο κάτω και στις οποίες σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά!

    Μίλησες πριν για τα βιβλία ως αντικείμενα μελέτης από τους υπότροφους της Βιβλιοθήκης. Πες μας δυο λόγια για τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας ως ερευνητικό κέντρο.
    Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας έχει εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο μελέτης και έρευνας της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εργασίας για όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν. Στα πλαίσια του προγράμματος υποτροφιών της εκπονούνται ετησίως επιστημονικές ερευνητικές εργασίες στους χώρους της από μεγάλο αριθμό ειδικών του διεθνούς χώρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών | Auswärtiges Amt. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται 10 – 15 υπότροφοι από όλο τον κόσμο για έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Το σπουδαστήριο αποτελεί τον κύριο χώρο εργασίας τους, ενώ έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό της Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους και τους επιμελητές των γλωσσικών τομέων της Βιβλιοθήκης. Πόλο έλξης για αρκετούς επιστήμονες αποτελούν επίσης οι πολύτιμες ιστορικές συλλογές της.

    Μελέτη στο σπουδαστήριο © Internationale Jugendbibliothek

    Τι καθιστά τις ιστορικές συλλογές της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας τόσο σημαντικές;
    Τη βάση των ιστορικών συλλογών της αποτελεί η λεγόμενη Συλλογή της Γενεύης | Genfer Sammlung που συστάθηκε στα μέσα του 1920 από το Bureau International d’Education, περιλαμβάνει περί τους 30.000 τίτλους από 58 χώρες που εκδόθηκαν κυρίως στις δεκαετίες μεταξύ του 1910 και του 1960 αλλά και παλαιότερους τίτλους, με εκδόσεις που ξεκινούν από το 1835, και η οποία παραδόθηκε στη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας το 1969 από την UNESCO.
    Αργότερα προστέθηκαν και άλλες, πολύτιμες συλλογές σε αυτήν. Για παράδειγμα η συλλογή του γιατρού Karl-Heinz Schulz (1913-1982) με τους 11.400 τόμους της ιστορικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κυρίως περιπέτειες, όπως ο «Ροβινσώνας Κρούσος» του Daniel Defoe και άλλες Ροβινσωνιάδες, καθώς και μια από τις καλύτερες και περιεκτικότερες συλλογές έργων του Karl-May της Γερμανίας.
    Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμες ιστορικές εκδόσεις παραμυθιών και παραδόσεων, οι οποίες, αθροιστικά με τις υπόλοιπες διεθνείς εκδόσεις παραμυθιών της Διεθνούς Βιβλιοθήκης καθιστούν τη συλλογή παραμυθιών της μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία. Το παλαιότερο βιβλίο της Διεθνούς Βιβλιοθήκης είναι μια έκδοση “Reineke Fuchs” στα λατινικά από το έτος 1575.

    Από την ιστορική συλλογή της Βιβλιοθήκης Genfer Sammlung © Internationale Jugendbibliothek
    Από την ιστορική συλλογή της Βιβλιοθήκης Sammlung Schulz © Internationale Jugendbibliothek

    Υπάρχει και άλλη ετήσια πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ελκυστική έκδοση της Βιβλιοθήκης, το ημερολόγιο εικονογραφημένης ποίησης για παιδιά. Θα ήθελες να μας μιλήσεις με λεπτομέρειες για αυτό…
    Το ημερολόγιο εικονογραφημένης ποίησης για παιδιά εκδίδεται από το 2011 από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας | Internationale Jugendbibliothek, συγκεκριμένα από τη φετινή έκδοση για το 2019 σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο edition momente, ενώ μέχρι και την έκδοση του 2018 η παραγωγή του υλοποιούνταν σε συνεργασία της Βιβλιοθήκης με τον οίκο Arche Verlag. Πρόκειται για μια πλούσια, εξαιρετικά δημοφιλή και ευπώλητη ετήσια έκδοση, αποτελούμενη από 53 ολοσέλιδα εικονογραφημένα ποιήματα από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Τα ποιήματα παρουσιάζονται στη γλώσσα προέλευσής τους και σε παράλληλη μετάφραση στη γερμανική γλώσσα. Την ανθολόγησή τους αναλαμβάνουν κάθε χρόνο από οι υπεύθυνοι των γλωσσικών τομέων της Βιβλιοθήκης. Το ημερολόγιο της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας “Der Kinder Kalender” απέσπασε το αργυρό βραβείο των Gregor Publisher Calendar Award. Επίσης βραβεύθηκε από την επιτροπή ειδικών για το βραβείο ημερολογίου της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φραγκφούρτης | Kalenderpreis der Frankfurter Buchmesse για την κατηγορία “Bestes inhaltliches Konzept” | “καλύτερο σκεπτικό περιεχομένου”.

    © Internationale Jugendbibliothek

    Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το έργο της βιβλιοθήκης;
    Η Βιβλιοθήκη στηρίζεται σε δωρεές βιβλίων, δωρεές κυρίως από εκδότες, αλλά και από συγγραφείς και εικονογράφους, ιδιώτες, φορείς και οργανισμούς. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν το έργο της είτε με αποστολή βιβλίων είτε με άυλη συνεισφορά είτε με την κατάθεση κάποιου ποσού στον ειδικό λογαριασμό της η οποία, σε περίπτωση που το επιθυμεί ο δωρητής, μπορεί μάλιστα να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την επιλεκτική ενίσχυση ενός η περισσοτέρων από τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης.
    Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

    Λογοτεχνικό εργαστήρι © Internationale Jugendbibliothek

    Θα σταθώ για λίγο εδώ, για να εκφράσω ως υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα με την ευκαιρία αυτή δημόσια και για άλλη μια φορά τις θερμότατες ευχαριστίες μου κυρίως στους εκδότες του ελλαδικού, όσο και του κυπριακού χώρου για τις γενναιόδωρες δωρεές βιβλίων τους και την άψογη συνεργασία, αλλά και σε όσους φορείς και πρόσωπα στηρίζουν το έργο της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας με κάθε τρόπο.
    Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το elniplex για την πρόσκληση, για τη φιλοξενία και για τις τόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις της συνέντευξης. Ευχαριστώ επίσης πολύ, για τη φιλοξενία του αφιερώματος στη Jella Lepman, την πρωτοπόρο οραματίστρια και ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου και της ΙΒΒΥ.

    Η Θεοδώρα Αραμπατζή, υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου| Internationale Jugendbibliothek, München

    Πηγές:

    Internationale Jugendbibliothek
    www.ijb.de

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular