More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΤελικές ΓιορτέςΕιρήνη του Αριστοφάνη, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ειρήνη του Αριστοφάνη, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    eirini11

    Η Ειρήνη του μεγάλου παππού Αριστοφάνη δια χειρός Φίλιππου Μανδηλαρά και Ναταλίας Καπατσούλια.

    Η ιστορία αυτή που θα διαβάσετε εδώ γράφτηκε στων αρχαίων τον καιρό. Πόλεμος είχε τότε παντού ξεσπάσει την Ειρήνη οι άνθρωποι την είχανε ξεχάσει. Μέχρι που ένας Αθηναίος αμπελουργός που ‘ταν πεισματάρης και δυναμικός, την Ειρήνη αποφάσισε πίσω στη γη να φέρει στα σύννεφα ν’ ανέβει και στον Δία να τα ψάλει ένα χέρι!

    Κάπως έτσι αρχίζει την ιστορία του ο Φίλιππος Μανδηλαράς για να μας ξεναγήσει σε μια από τις διασημότερες ιστορίες όλης της γης, την Ειρήνη του Αριστοφάνη.

    Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή σε όλους: ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο ανεβαίνει με ένα σκαθάρι, σωστό θρεφτάρι, στο Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι να έχει μείνει μόνο ο Ερμής καθώς οι υπόλοιποι έχουν θυμώσει με τους Έλληνες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος με ένα τεράστιο γουδί όπου προτίθεται να συνθλίψει όλες τις ελληνικές πόλεις. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και προσπαθεί να πείσει άπαντες να συστρατευθούν μαζί του για την ελευθέρωση της Ειρήνης.  Χάρη στη βοήθεια τους, κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη (και την Οπώρα και τη Θεωρία που ήταν μαζί της).

    Με το γνωστό του τρόπο, ο Φίλιππος Μανδηλαράς φέρνει στα αυτιά των παιδιών την περίφημη ιστορία της απελευθέρωσης της Ειρήνης. Όμορφοι στίχοι με ρίμα, μεστοί και η ιστορία που διαπραγματεύονται με αρχή, μέση και τέλος. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με το κείμενο: διασκεδαστική, χαρούμενη, γεμάτη χρώμα, προσιτή για τα μάτια των παιδιών, υπηρετεί το κείμενο, την ιστορία και αναδύεται στα μάτια των παιδιών με τρόπο φυσικό. Κι αυτό δεν το γράφω ως περισπούδαστος κριτικός, εικονογράφος ή κάτι άλλο (που δεν είμαι) αλλά ως αναγνώστης εκατοντάδων παιδικών βιβλίων και ως εκπαιδευτικός που έχει διαβάσει ισάριθμα βιβλία σε παιδιά.

    Οι δυο τους, Μανδηλαράς και Καπατσούλια, έχουν συνεργαστεί σε όλη αυτή τη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Παπαδόπουλου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Πλούτο του Αριστοφάνη (και πολλές ακόμα κωμωδίες του), το Έπος του ’40, Το ταξίδι του Οδυσσέα, Απόλλωνας και Άρτεμη, Ο Ηρακλής, ο Θησέας, Διόνυσος ο κεφάτος θεός, Η Αργοναυτική εκστρατεία, Κωνσταντίνος Κανάρης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και πολλά άλλα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ειρήνη
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN: 978-960-484-274-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular