More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε, της Ελένης Κατσαμά (εικ.: Βασίλης Σελιμάς)

    Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε, της Ελένης Κατσαμά (εικ.: Βασίλης Σελιμάς)

    Σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί. Βιβλίο τρίτο. Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε. Έχουν προηγηθεί τα “Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς” για τον Τσαρλς Ντίκενς και το “Οι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες” για τον συγγραφέα του περίφημου Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας.

    Στο τρίτο βιβλίο, λοιπόν, βιογραφούνται τα παιδικά και νεανικά χρόνια, όπως άλλωστε σε κάθε πρόσωπο της σειράς, του συγγραφέα ενός εκ των 4-5 κορυφαίων βιβλίων του περασμένου αιώνα σύμφωνα με πολλές λίστες. Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Μικρός Πρίγκιπας. Ίσως το λιγότερο “παιδικό” παιδικό βιβλίων όλων των εποχών ή για να αποφύγω την οξύμωρη απλούστευση που έγραψα, το πιο φιλοσοφικού βάθους βιβλίο για παιδιά 7-8+.

    Η γλώσσα της Ελένης Κατσαμά και σε αυτό το βιβλίο είναι απλή αλλά λεπτή. Η αφήγησή της είναι κοφτή, ξεκούραστη, οι προτάσεις βραχείες, μεστές, το σύνολο καλοχορδισμένο. Δίχως υπερβολές, συναισθηματικούς εκβιασμούς και μελό νοσταλγική ατμόσφαιρα, η συγγραφέας περιδιαβαίνει το άνθος της ζωής του Εξυπερύ εν προκειμένω, αντλεί από αυτόν την ουσία και την ανασυνθέτει σε μια ιστορία που απολαμβάνεις για την απλότητα, την ισορροπία και την ικανοποίηση που σου αφήνει στο τέλος.

    Θεωρώ αρετή, κατά την ταπεινή μου άποψη, σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά να μην γίνεται προσπάθεια να “δείξεις”. Με απλούστερα λόγια, να μην έχει άγχος ο συγγραφέας και οι λέξεις και άρα οι προτάσεις να αφήνονται στο βλέμμα και τον νου σου με φυσικότητα. Η Ελένη Κατσαμά έχει την ποιότητα και σε αυτή τη φόρμα (εκτός των εφηβικών βιβλίων) να αποτυπώνει την επιλεγμένη προσωπικότητα σε υψηλή λογοτεχνική πτήση.

    Ισορροπία και αρμονία διακρίνω, αρετή κι αυτή, και στη συνεργασία με τον εικονογράφο Βασίλη Σελιμά, το στυλ του οποίου φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στο ύφος και τον προσανατολισμό της σειράς. Εκφραστικός, με μεγάλες μορφές, εστίαση στα κυρίαρχα στοιχεία, αλλά κυρίως εικονογράφος που μεταβάλλει επιτυχώς το ύφος του αναλόγως εποχής, χώρας και ατμόσφαιρας.

    Για την ιστορία δυο λόγια: γεννήθηκε το 1900 στη Λυών. Έχασε γρήγορα τον πατέρα του και μετακόμισαν στο Σαιν-Τροπέ. Ο μικρός Αντουάν ήταν ο πιο ατίθασος και πεισματάρης της γειτονιάς, αρχηγός σε όλα ήθελα να είναι. Πρίγκιπα του ήλιου, τον έλεγε η μάνα του. Ευρηματικός, εφερευτικός, διαρκώς επινοούσε παράξενα πράγματα. Η πτήση τον γοήτευε από μικρό, το έψαχνε συνεχώς πώς να πετάξει. Το αυστηρό σχολείο που τον έγραψε ο παππούς του έβαλε φρένο προς στιγμήν στο όνειρό του. Εκεί αγάπησε τη λογοτεχνία, ενώ τα καλοκαίρια επέστρεφε στην ανεμελιά. Ένας θαρραλέος Γάλλος στρατιώτης θα τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει πιλότος και εκείνος δε θα το αμελήσει έκτοτε. Θα κατακτήσει τους αιθέρες και θα πετάξει πάνω από τα σύννεφα, μένοντας για πάντα στη μνήμη μας…

    Ο διακειμενικός διάλογος της Ελένης Κατσαμά με τον Μικρό Πρίγκιπα είναι και ευδιάκριτος και αξιόλογα δοσμένος, καθώς μικρές και μεγαλύτερες λεπτομέρειες (σύννεφα, τριαντάφυλλο, εξημέρωση, αλεπού κ.α.) του εμβληματικού βιβλίου τρυπώνουν ως νύξεις ή ως καθαρότερες δηλώσεις μέσα στην ιστορία της συγγραφέα δικαιολογώντας την παρουσία τους στον Petit Prince. Αυτή την συνδιαλλαγή θα την αγαπήσετε όλοι όσοι έχετε διαβάσει τον Μικρό Πρίγκιπα.

    Για παιδιά περίπου 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    THE LITTLE PRINCE – Opening

    Yannick Noah – Le Petit Prince

    Musique du film Le Petit Prince

    The Little Prince Soundtrack 2015 – 23 Escape

    Sahalé – Le Petit Prince /Antoine de Saint-Exupery/

    Δείτε

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε
    Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά
    Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς
    Σειρά: Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί
    Εκδόσεις: Πατάκης, Οκτώβριος 2020
    Διόρθωση: Βασίλης Τζούβαλης
    Εξώφυλλο-σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-8923-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular