More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944), των Γιάννη Διακομανώλη-Βασίλη Κουτσιαρή

    Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944), των Γιάννη Διακομανώλη-Βασίλη Κουτσιαρή

    Η σειρά «Γνωρίζω την ιστορία» μας παρουσιάζει ένα ακόμη βιβλίο γνώσεων για παιδιά έως πέντε ετών   ώστε να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με βασικά γεγονότα της Ιστορίας.  Με τη μορφή αφήγησης περιγράφονται  ιστορικά γεγονότα για να γνωρίσουν τα παιδιάτο ένδοξο παρελθόν Των Ελλήνων. Τα παιδιά μαθαίνουν το οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο της χώρας, το θάρρος και την τόλμη των Ελλήνων, τα δύσκολα χρόνια του πολέμου αλλά και την έννοια της Ελευθερίας.

    Οι συγγραφείς Γιάννης Διακομανώλης και Βασίλης Κουτσιαρής έχουν δημιουργήσει μια ιστορία με σημαντικά γεγονότα του πολέμου, σκηνές που σημάδεψαν τους Έλληνες και αναβιώνοντας έντονα συναισθήματα όπως τη λαχτάρα για Ελευθερία.

    Όλα ξεκίνησαν τη νύχτα που ο Ιωάννης Μεταξάς, πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε το «Όχι» στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι που ζητούσε να περάσουν ελεύθερα οι Ιταλοί στρατιώτες τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τότε ήταν που ήχησε η σειρήνα του πολέμου. Οι στρατιώτες μας, πολέμησαν σκληρά στα βουνά της Πίνδου κάτω από δύσκολες συνθήκες, όταν το χιόνι σκέπαζε τα βουνά.

    «Δεν αισθάνομαι τα πόδια μου! Φώναζε ο ένας στον άλλο. Κάποιοι έκλαιγαν κρυφά». Κι εκεί που ο πόνος πήγαινε να τους λυγίσει, έρχονταν τα δέματα. Ένα γράμμα, ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα κασκόλ και μπόλικη ελπίδα. Τα μάτια τους ξανάπαιρναν τη λάμψη που είχαν αρχικά. Το πρήξιμο στα πόδια υποχωρούσε μαγικά. Η φλόγα από τη φωτιά τώρα έκαιγε πιο δυνατά»

    Οι συνθήκες του πολέμου ήταν δύσκολες και οι στρατιώτες έπρεπε να αγωνιστούν ξεπερνώντας τον εαυτό τους. Αλλά και οι γυναίκες είχαν τη δική τους συμβολή στον πόλεμο, δεμένες με κασόνια στην πλάτη γεμάτα τρόφιμα, ρούχα και σφαίρες ανέβαιναν στα βουνά για να στηρίξουν τον αγώνα και να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες στρατιώτες. Ήταν εκεί στην πρώτη γραμμή να δώσουν δύναμη και κουράγιο στους στρατιώτες. Με το χαμόγελο στα χείλη όπως λέει το γνωστό τραγούδι που υμνεί το θάρρος των Ελλήνων στρατιωτών. Πολλές φορές έφτασαν τα όρια της αντοχής τους, μα ποτέ δεν σκέφτηκαν να τα παρατήσουν. Μια χούφτα Έλληνες είχαν καταφέρει να νικήσουν τον εχθρό.

    Με κατάλληλο λεξιλόγιο και αποφεύγοντας σκληρές λέξεις, περιγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες στην Κατοχή, η εξαθλίωση από την πείνα, και τα συσσίτια, άνθρωποι να στέκονται σε ουρές και να περιμένουν για μια μπουκιά ψωμί, άνθρωποι να σωριάζονται στους δρόμους εξαντλημένοι από την πείνα. Λέξεις που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και δημιουργούν έντονα συναισθήματα…

    Η δράση κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με σκηνές όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και τα αντίποινα των Γερμανών. Στο τέλος ηχούν οι καμπάνες για να  μεταδώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ελευθερίας. Η ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι στην Ακρόπολη. Η ιστορική φράση: «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» γίνεται το σύνθημα για τις επόμενες γενιές.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τον Θάνο Τσίλη με έντονα χρώματα, αναπαριστά ανθρώπινες φιγούρες που εκφράζουν έντονα συναισθήματα, τονίζει σημαντικές λεπτομέρειες πάνω σε επιγραφές, φωτίζει με το κατάλληλο φόντο κάθε φορά σκηνές του βιβλίου.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια ενδεικτική θεατρική διασκευή του κειμένου για να αποτελέσει έναυσμα για άσκηση στη δημιουργία διαλόγων από τα παιδιά αλλά και αφηγηματικά μέρη που μπορεί να προσαρμόσει ο εκπαιδευτικός στην τάξη του.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ο μικρός στρατιώτης

    Μάνα θα τους περιμένει

    Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944)
    Συγγραφέας: Γιάννης Διακομανώλης, Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης
    Σειρά: Γνωρίζω την ιστορία
    Υπεύθυνη έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020
    Ατελιέ: Χαρά Κρουστάλη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-618-02-1560-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular