More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΖωγραφική... Όλα ξεκινούν με μία τελεία!, της Νίκης Κάντζου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ζωγραφική… Όλα ξεκινούν με μία τελεία!, της Νίκης Κάντζου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Όλα τα ξεκίνησε με μία Τελεία κάποτε ο Πίτερ Ρέινολντς, το αριστουργηματικής απλότητας βιβλίο που άλλαξε αντιλήψεις και απελευθέρωση τα “δεν μπορώ” και “δεν ξέρω” των παιδιών. Και ακολούθησαν πολλά. Βιβλία που ενθάρρυναν τα παιδιά, που έδιωξαν την διστακτικότητά τους, που έδειξαν τον δρόμο.

    Το βιβλίο της εκπαιδευτικού και εμψυχώτριας μουσειακών και άλλων προγραμμάτων τέχνης, Νίκης Κάντζου, αντλεί από την μαγική Τελεία του Π. Ρέινολντς και με ηρωίδα την Μυρτώ, οδηγεί σε έναν πολύ όμορφο δρόμο. Με τη σειρά όμως…

    Η Μυρτώ, ένα μικρό κορίτσι, αγαπά τα µουσεία και τις πινακοθήκες. Το φουλάρι που τύλιγε στο λαιμό της, όπως οι κάποιοι μεγάλοι καλλιτέχνες, τις ψιθυρίζει: “Όλα ξεκινούν με μια τελεία. Ν’ αγαπάς τη ζωγραφική”.  Ξεφυλλίζει λευκώματα, βλέπει χρώματα, τοπία, νεκρές φύσεις. Θέλει να γίνει κι αυτή καλλιτέχνης. Και έχει συμπαραστάτες πραγματικούς και όχι σαμποτέρ, όπως πολλά παιδιά. Τη γιαγιά της που της χαρίζει ένα καρό βαλιτσάκι µε σύνεργα ζωγραφικής και τους γονείς της που μετέτρεψαν την παλιά αποθήκη του κήπου σε εργαστήρι της Μυρτώς. Εκεί μέσα θα μεγαλουργήσει. Θα γνωρίσει μεγάλους ζωγράφους -Ντεγκά, Μονέ, Βαν Γκογκ, Ρενουάρ, Ματίς, Σεζάν, Καντίνσκι, Σερά, Κλάιν, Κλέε, Πόλοκ, Ντελονέ, Τιμπό, Μιρό- σε σημαντικές στιγμές τους, θα γνωρίσει τεχνοτροπίες και καλλιτεχνικά ρεύματα και θα αφήσει την αγάπη της για την ζωγραφική να την οδηγήσει στη δημιουργία και την ελευθερία.

    Ιμπρεσιονισμός, αφηρημένη τέχνη και Μπάουχαουζ, εξπρεσιονισμός, φωβισμός, μοντέρνα τέχνη, πουαντιγισμός, υπερρεαλισμός και άλλες σπουδαίες τάσεις και ρεύματα της ζωγραφικής παρελαύνουν στη ζωή της Μυρτώς και τις σελίδες με τρόπο αρμονικό, ισορροπημένο, μη διδακτικό και αποτελούν εξαιρετική γρατζουνιά να ψάξει το παιδί, μόνο ή με την συνδρομή ενηλίκου, τον κόσμο σπουδαίων ζωγράφων και των δημιουργημάτων τους.

    Είναι από τις λίγες φορές που ένα -κατά βάση- βιβλίο γνώσεων περπατά τόσο καλά με μια εικονογραφημένη ιστορία και το αποτέλεσμα είναι ελκυστικό, λειτουργικό και αξιόλογο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ζωγραφική… Όλα ξεκινούν με μία τελεία!
    Συγγραφέας: Νίκη Κάντζου
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Καλλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 24
    ISBN: 978-960-567-181-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular