More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ Άση ντύνει τους φίλους της, της Fu Wezheng

    Η Άση ντύνει τους φίλους της, της Fu Wezheng

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Οι φίλοι είναι τα μέλη της οικογένειας που δεν μας έδωσε ποτέ ο Θεός.
    Μένκιος, 372-289 π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

    Η Άση, η κίσσα με τα γαλάζια φτερά ζει ολομόναχη σε μια φωλιά. Όταν οι γείτονές της κάνουν πάρτι, η Άση μένει ήσυχη στην άκρη, είναι ντροπαλή, κανείς δεν της μιλάει.  Εύχεται να υπήρχε κάποιος κοντά της για να παίξει μαζί του.

    Οι μέρες περνούσαν. Μια βροχερή μέρα την πλησιάζει ένα θλιμμένος ελέφαντας. Θέλει ένα καινούριο πουκάμισο. Η Άση αναλαμβάνει να τον βοηθήσει. Το επόμενο πρωί εμφανίζεται με ένα μεγάλο, όμορφο εμπριμέ κόκκινο ύφασμα. Και του φτιάχνει ένα υπέροχο πουκάμισο. Ο ελέφαντας είναι πια πολύ ευτυχισμένος. Μιλάει σε όλα τα ζώα για την Άση. Και τότε αρχίζει το ταξίδι της Άση προς την αναγνώριση…

    Η αξία της δοτικότητας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, ακόμα και όταν είσαι μόνος, απόκληρος, σχεδόν παρείσακτος σε έναν κόσμο. Είναι νομοτέλεια. Αυτό που θα δώσεις, κάποτε θα γυρίσει πίσω με τη μορφή που θέλεις. Είναι ίδιον των ανοιχτών καρδιών και της γενναιοδωρίας.

    Η μοναχική, στα όρια του περιθωρίου, Άση αναδεικνύει αυτό το βασικό μήνυμα, την ίδια στιγμή που τη βλέπουμε να εκμεταλλεύεται πλήρως το διαθέσιμο κάθε φορά ύφασμα προσφέροντάς του νέες ευκαιρίες αξιοποίησης και χαράς προς τους συμπολίτες της. Θα το χαρακτήριζα υπέρτατη αξία του ανθρωπισμού.

    Η ιστορία είναι απλή. Εκείνο που πραγματικά σαγηνεύει είναι η εικονογράφηση της Fu Wensheng η οποία καθηλώνει με το παιχνίδι τριών χρωμάτων. Η Wensheng μεγάλωσε σε έναν ναό της Κίνας όπου ο παππούς της ήταν μοναχός, γεγονός που καθόρισε το ύφος και τον προσανατολισμό της εικονογράφησής της. Χρησιμοποιώντας μια ανατολικοασιατική τεχνική γνωστή ως Ink wash painting ή Literati painting και αναμειγνύοντας άλλα στοιχεία παραδοσιακής κινεζικής τέχνης και κουλτούρας με ορισμένες μη κινεζικές και πιο δυτικές επιρροές, η Wensheng με τρία μόλις χρώματα (κόκκινο, λευκό, γκρι) δημιουργεί ένα σύνολο πολυστρωματικών εικόνων που συμπλέκονται με τις λίγες λέξεις του κειμένου, αναδεικνύοντας κάθε φορά το κυρίαρχο, το σημαντικό, αγνοώντας τη λεπτομέρεια που διασπά το όλον. Το κόκκινο χρώμα, χρώμα της φωτιάς, της χαράς και της καλοτυχίας στην Κίνα, όχι μόνο τραβά την προσοχή στα σημεία που εμφανίζεται (ύφασμα, δέντρα κτλ) αλλά με έναν απίθανο τρόπο συναλλάσσεται με το λευκό φωτίζοντας τις αποχρώσεις του γκρι. Παράλληλα, συμβολίζει τη φιλία και τη δύναμή της, την καλοσύνη και την ευτυχία, γι’ αυτό και θα το δει κανείς σε εκδηλώσεις και τελετές χαράς όπως η Πρωτοχρονιά αλλά απαγορεύεται αυστηρά σε θλιμμένες μέρες όπως οι κηδείες. Είναι το χρώμα που αποτρέπει το κακό, όχι αυτό που το συνοδεύει.

    Το γκρι χρώμα από την άλλη είναι το χρώμα της ταπεινότητας, της απλότητας και της καλοσύνης. Είναι όσα εκπροσωπεί η Άση. Μάλιστα στην αρχαία Κίνα, οι άνθρωποι που θεωρούσαν την απλότητα ως μεγάλη αρετή ντύνονταν με απλά γκρι ρούχα ενώ και τα σπίτια τους είχαν το γκρι ως κυρίαρχο. Τέλος, το λευκό είναι το χρώμα της φωτεινότητας, της καθαρ(ι)ότητας, της αγνότητας, της αθωότητας, της εκπλήρωσης και το χρώμα του γιαν στον ταοϊσμό, ενώ είναι και το χρώμα του θανάτου και του πένθους, αν και νομίζω ότι εδώ δεν χρησιμοποιείται με αυτόν τον συμβολισμό αλλά με το πρώτο σκέλος.

    Η γνώση και το στυλ της Wensheng δεν καθορίστηκαν μόνο από τις παιδικές παραστάσεις και ερεθίσματα που αποκόμισε στον ναό του παππού, αλλά και από τις ποικίλες σπουδές της σε Σχολές Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού Εικόνων, καθώς και από μια συνεχή διαλεκτική αναζήτηση της κινέζικης κουλτούρας και του τρόπου που αυτή μπορεί να αναδειχθεί μέσα από έργα τέχνης όπως η εικονογράφηση ενός βιβλίου για παιδιά. Και τα κατάφερε περίφημα!

    Η Fu Wenzheng έχει λάβει πλήθος από εθνικά και διεθνή βραβεία για τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Εξαιρετικής Εικονογράφησης στη 2η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Σαγκάης στην Κίνα (CCBF). Εκτός από τη συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων, το παρόν διάστημα διδάσκει στο Τμήμα Πολιτιστικών Προϊόντων του Κολλεγίου Union του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Fujian.

     

    Υψηλής αισθητικής εικόνες, σκληρό εξώφυλλο, ωραία ποιότητα χαρτιού, μια πολύ προσεγμένη έκδοση.

    Μετάφραση από την Μαρίνα Τσέπη.

    Για αναγνώστες από 3 ετών.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις OASIS.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Η αξία της δοτικότητας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, ακόμα και όταν είσαι μόνος, απόκληρος, σχεδόν παρείσακτος σε έναν κόσμο μέσα από την απλή ιστορία της Άση που μαγεύει με την εικονογράφησή της Fu Wenzheng.
    • Χρησιμοποιώντας μια ανατολικοασιατική τεχνική γνωστή ως Ink wash painting ή Literati painting και αναμειγνύοντας άλλα στοιχεία παραδοσιακής κινεζικής τέχνης και κουλτούρας με ορισμένες μη κινεζικές και πιο δυτικές επιρροές, η Wensheng με τρία μόλις χρώματα (κόκκινο, λευκό, γκρι) δημιουργεί ένα σύνολο πολυστρωματικών εικόνων που συμπλέκονται με τις λίγες λέξεις του κειμένου, αναδεικνύοντας κάθε φορά το κυρίαρχο, το σημαντικό, αγνοώντας τη λεπτομέρεια που διασπά το όλον.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Chinese Twilight-Klaus Schønning

    雨碎江南 二胡版 Rain in Jiang Nan_Erhu Cover

    Pomegranate- Tai GekTou

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Άση ντύνει τους φίλους της
    Τίτλος πρωτοτύπου: 阿诗有块大花布 – Ashi you kuai da hua bu
    Συγγραφέας: Fu Wenzheng
    Εικονογράφηση: Fu Wenzheng
    Εκδόσεις: Oasis, Οκτώβριος 2020
    Μετάφραση: Μαρίνα Τσέπη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25 Χ 22
    ISBN: 978-618-84095-5-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular