More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜαντώ Μαυρογένους & Μπουμπουλίνα, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Μαντώ Μαυρογένους & Μπουμπουλίνα, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Διαβάζεται σε 4′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Βιβλίο γνώσεων

    Info: Η Μπουμπουλίνα είχε τεράστια περιουσία, την οποία ξόδεψε εξ ολοκλήρου για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση.

    Οι σύγχρονοί της ιστορικοί την αγνόησαν επειδή ήταν γυναίκα. Ο σάλιαγκας της εποχής, Κωλέττης, την πολέμησε όσο λίγο, την σπίλωσε, της έριξε όση λάσπη υπήρχε έξω από το σπίτι του. Το κοπάδι την περιφρόνησε, είχε σχέση με τον Υψηλάντη λέει, αστεφάνωτη. Αυτοί ήμασταν πριν 200 χρόνια. Από αυτόν τον βούρκο προσπαθούσαμε να βγούμε. Και να βγάλουμε από τη λάσπη και τις προσωπικότητες που προσέφεραν την τρέλα τους στον Αγώνα και όχι τα γυαλιστερά τους παπούτσια και την καρέκλα που επιθυμούσαν.

    Η Μαντώ είναι κορυφαία προσωπικότητα του Αγώνα. Ξόδεψε όλη την περιουσία της για να βοηθήσει με καράβια και όπλα στον πόλεμο της Ελλάδας έναντι των κατακτητών. Κατάφερε να πεθάνει φτωχή, μόνη και περιφρονημένη.

    Η άλλη μεγάλη του Αγώνα είναι η Λασκαρίνα Πινότση, γνωστή ως Μπουμπουλίνα. Με τεράστια περιουσία, η οποία αυξήθηκε και από δικές της εμπορικές δραστηριότητες μετά το θάνατο και του δεύτερου συζύγου της, η Μπουμπουλίνα ξόδεψε μέσα σε μόλις δύο χρόνια όλη της την περιουσία και τη διέθεσε στον Αγώνα. Έμεινε με ελάχιστα χρήματα, φιλοξενήθηκε σε ένα κτήμα στο Ναύπλιο το οποίο της το πήραν οι υπερπατριώτες επειδή υπερασπίστηκε τον Κολοκοτρώνη και επέστρεψε στο σπίτι του άντρας της όπου βρήκε τραγικό θάνατο από πυροβολισμό σε οικογενειακή αψιμαχία.

    Σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο, ας το καταλάβουν οι εκδόσεις που το υποτιμούν, όλα ξεκινούν από την εικονογράφηση. Πόσα αξιοπρεπή κείμενα (και παραπάνω από αξιοπρεπή) κάηκαν κυριολεκτικά από κακή εικονογράφηση!

    Η Κατερίνα Βερούτσου με το ταλέντο και την ποιότητα των εικόνων της σε προδιαθέτει θετικότατα απέναντι στην έκδοση και η Χρυσάνθη Καραϊσκου με το εύρημα του διαλόγου δυο παιδιών με την μητέρα τους για την Μπουμπουλίνα και το ακόμα πιο όμορφο του πρακτικού γιατρού που επισκέπτεται την βαριά άρρωστη Μαντώ και πιάνει την κουβέντα με δυο συμπολίτες του, ξεδιπλώνει εύληπτα μερικές από τις βασικές γραμμές της ζωής των δύο Ελληνίδων που στεφάνωσαν τον Αγώνα.

    Ωραίο κείμενο, στρωτό, με τους διαλόγους να διασπούν τις πληροφορίες και να τις δομούν μέσα από αυτή τη διαλογική μορφή ως μια φυσικά ρέουσα εξιστόρηση. Μαζί με τις εικόνες της Βερούτσου δημιουργούν μια καλή πρόταση στα πλαίσια της ατομικής ανθολόγησης ηρώων του 1821.

    Για αναγνώστες από 4-5 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Η Κατερίνα Βερούτσου με το ταλέντο και την ποιότητα των εικόνων της σε προδιαθέτει θετικότατα απέναντι στην έκδοση και η Χρυσάνθη Καραϊσκου με το εύρημα του διαλόγου δυο παιδιών με την μητέρα τους για την Μπουμπουλίνα και το ακόμα πιο όμορφο του πρακτικού γιατρού που επισκέπτεται την βαριά άρρωστη Μαντώ και πιάνει την κουβέντα με δυο συμπολίτες του, ξεδιπλώνει εύληπτα μερικές από τις βασικές γραμμές της ζωής των δύο Ελληνίδων που στεφάνωσαν τον Αγώνα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Μπουμπουλίνα – Μαντώ Μαυρογένους

    Κώστας Λεοντίδης – Η Μπουμπουλίνα

    Μαντώ Μαυρογένους Τίτλοι

    Μαντώ Μαυρογένους Φινάλε

    Κώστας Καπνίσης – Τίτλοι

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μαντώ Μαυρογένους
    Μπουμπουλίνα
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραϊσκου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Δεκέμβριος 2021
    Καλλιτ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-567-248-5
    978-960-567-247-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular