More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα, της Ευαγγελίας Στάθη (εικ.: Απόστολος Καραστεργίου)

    Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα, της Ευαγγελίας Στάθη (εικ.: Απόστολος Καραστεργίου)

    Μια κόκκινη, πανέμορφη αλεπού έχασε τη μπλε της βαλίτσα. Έψαξε στο πατάρι, στο μπάνιο, στο μπαλκόνι, ματαίως. Και ξαφνικά της ήρθε αναλαμπή. Μα βέβαια! Την πήρε η Κίσσα τη βαλίτσα που κλέβει ο,τι της γυαλίσει κι αφού το κούμπωμα ήταν χρυσό, αυτή το έκανε! Αλλά για μισό λεπτό. Υπάρχει κι άλλο ζώο πονηρό. Η νυφίτσα! Βέεεβαια! Αυτή την πήρε σίγουρα!

    Κάνει να πάει στο σπίτι της βρόμικης νυφίτσας! Ουπς! Βρόμικη; Της ήρθε κι άλλη ιδέα! Μήπως την πήρε ο Ασβός που ήθελε τα αρώματά που είχε μέσα;

    Τους φώναξε όλους η αλεπού στο σπίτι, όλους τους κακωσόρισε και ευθέως τους κατηγόρησε πως της πήραν τη βαλίτσα. Ένας μικρούλης ποντικός που προσπαθούσε να παρέμβει συνεχώς τα άκουγε από την αλεπού. Όταν επιτέλους κατάφερε να μιλήσει, ο ποντικός είχε τη λύση.

    Με όμορφη, δουλεμένη ρίμα, η συγγραφέας φτιάχνει μια ευχάριστη, διδακτική, Αισωπική θα έλεγα ιστορία, που παραπέμπει σ’ εκείνη την αρχετυπική δομή των μύθων του μεγάλου παππού Αίσωπου.

    Στο κέντρο του μύθου η βιαστική κρίση, οι βεβιασμένες κατηγόριες προς πάσα κατεύθυνση, η διατάραξη των ήρεμων ατραπών της φιλίας, το συμπέρασμα πριν ακούσω την άλλη πλευρά. Μην το υποτιμάς. Σπουδαίο τούτο το χαντάκι, αναγνώστη μου. Άκου πρώτα την απέναντι άκρια. Ίσως κάτι σου ‘χει διαφύγει καθώς ξετύλιγες το δικό σου κουβάρι.

    Πολύ όμορφο το εξώφυλλο του Απόστολου Καραστεργίου και κοντά στην προσέγγιση του κειμένου κι η εικονογραφική δική του.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει σημείωμα προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το θέμα της εύκολης κατηγορίας από τον Ανδρέα Αρματά, κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα
    Συγγραφέας: Ευαγγελία Στάθη
    Εικονογράφηση: Απόστολος Καραστεργίου
    Εκδόσεις: Πατάκη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 28 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-6644-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular