More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΗ γάτα του Χοσελίτο Περδόν, του Νίκου Παλαιολόγου (εικ.: Κωστής Σωτηράκος)

    Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν, του Νίκου Παλαιολόγου (εικ.: Κωστής Σωτηράκος)

    Εκατόν πενήντα περίπου λέξεις. Τόσες έβαλε στα 12 σαλόνια του Κωστή Σωτηράκου ο πρωτοεμφανιζόμενος στο εικονογραφημένο βιβλίο Νίκος Παλαιολόγος. Και με αυτές έφτιαξε μια σύγχρονη, πρωτότυπη, απλή στη δομή αλλά πυκνή σημασιολογικά ιστορία που εκπλήσσει ευχάριστα, ειδικά καθώς την βλέπεις να συνδιαλέγεται ευρηματικά με την εικονογράφηση που κυριαρχεί μέσα από τη δύναμη της απλότητάς και του μινιμαλιστικού σκίτσου της.

    Η ιστορία είναι απλή. Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν μπαίνει στο σπίτι του Κωστή. Εκείνος την καλωσορίζει, της βάζει φαγητό και της χαϊδεύει την κοιλιά. Εκείνη κοιμάται και ονειρεύεται. Μετά από λίγο ακούστηκαν κλειδιά από το διπλανό διαμέρισμα. Η γάτα σηκώθηκε και επέστρεψε στο σπίτι της. Και ο κύκλος της αγάπης ξαναρχίζει…

    Με κεφαλαία γράμματα σε μεγάλη γραμματοσειρά που αγκαλιάζει τα σκίτσα και διατάσσεται αναλόγως στη σελίδα και εικονογράφηση σε γραμμές αφίσας πόλης με κυρίαρχα το κόκκινο, το ροζ και το μπλε και δυναμικά οπτικά μηνύματα που μεταφέρονται από τη γάτα, ελάχιστα αντικείμενα και τμήματα του Κωστή που φιλοξενεί τη γάτα, αλλά και την χειροποίητη τυπογραφία με την οποία, όπως διάβασα, τυπώθηκε το βιβλίο, έχουμε ένα θαυμάσιο βιβλίο που, αν θες να δεις και απλά να σκεφτείς, μιλά για την άνευ όρων αγάπη που ζώα και άνθρωποι δίνουν ο ένας στον άλλον, τις μικρές, ευεργετικές για τη βαρετή ζωή μας ρουτίνες που διασπούν τις ευθύγραμμες ώρες μας, την αδιαφορία των ζώων αλλά και κάποιων ανθρώπων (αρκετών ας ελπίσουμε) για το από που κρατά η σκούφια των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται, την ήσυχη γειτνίαση ανθρώπων από διαφορετικές χώρες στο προάστιο κάποιας μεγάλης πόλης, της Κυψέλης ας πούμε απ’ όπου είναι εμπνευσμένη η ιστορία.

    Η αγάπη είναι βίωμα, είναι παντού, είναι άδολη, δεν έχει ταυτότητα. Η ζωή είναι απρόσμενα διαφορετική, δεν είναι φωτοαντίγραφο. Η ησυχία της ιστορίας και ο δυνατός αξιακός της κώδικας είναι ένα δώρο για το παιδί-αναγνώστη. Θεωρώ ότι θα αρέσει εξαιρετικά και σε μεγαλύτερους αναγνώστες που τους γοητεύει ο βραχύς λόγος και η ποίηση της απλότητας.

    Το βιβλίο είναι αυτό μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση που αξίζει να γνωρίσετε.

    Μεγάλο μέγεθος, σκληρόδετο εξώφυλλο.

    Για παιδιά 5+ ετών δίχως να είμαι σίγουρος, ομολογώ, για αυτό το χρονικό όριο.

    Εκδόσεις Key Books.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Cats’ Duet (Duetto buffo di due gatti)

    “Cats” Medley (Musical) – Andrew Lloyd webber

    Για λίγο μεγαλύτερους (μάλλον):

    Ερώτηση Κρίσεως – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

    (Ρώτησα τον σκύλο μου τον Ρίβα άμα νιώθει Έλληνας, αυτόχθονας ή κάτι σχετικό Εκείνος χασμουρήθηκε, επέστρεψε στον ύπνο κι η ανάσα του ήταν όμορφη σαν κύμα στον γιαλό Εο! Γαμώ το φασισμό)

    Στον σταθμό Λαρίσης

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν
    Συγγραφέας: Νίκος Παλαιολόγος
    Εικονογράφηση: Κωστής Σωτηράκος
    Εκ δόσεις: Key Books, 21 Οκτωβρίου 2020
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 33
    ISBN: 978-618-5265-29-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular