More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜαθαίνω τα πάντα: 30 συναρπαστικά θέματα για τον Πλανήτη Γη, το Διάστημα,...

    Μαθαίνω τα πάντα: 30 συναρπαστικά θέματα για τον Πλανήτη Γη, το Διάστημα, τις Εφευρέσεις

    Το 2020 ολοκληρώνεται σιγά σιγά με πολύ σημαντικά βιβλία γνώσεων από τις εκδόσεις Διόπτρα. Να θυμίσουμε τα εξαιρετικά Πορτρέτα ζωγράφων: Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Φρίντα Κάλο, της Λούσι Μπράουνριτζ, το υπέροχο Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, το Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα και το καταπληκτικό Εργαστήριο STEΜ για παιδιά με ρομποτική, ενέργεια, μηχανές, άτομα, κύτταρα γονίδια, στοιχεία. Κι ύστερα ήρθαν τα τρία πρώτα βιβλία (δείτε τα εδώ) της σειράς 30 seconds η οποία στα ελληνικά ήρθε ως Μαθαίνω τα πάντα και υπότιτλο “30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς …” εξερευνητές, ερευνητές, βιολόγους κτλ.

    Τώρα, η σειρά επέστρεψε με άλλα τρία βιβλία, με ακόμα πιο δημοφιλή θεματολογία: πλανήτης γη, διάστημα, εφευρέσεις, δημιουργώντας μια εξάδα βιβλίων που επιθεωρεί με ποιότητα τη σύγχρονη επιστήμη. Για να τα δούμε:

    Μαθαίνω τα πάντα

    Πλανήτης Γη

    ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
    30 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

    Ο πέντε δισεκατομμυρίων πλανήτης Γη στο πιάτο σας, παιδιά! Η θέση της στο ηλιακό μας σύστημα ως ένας από τους οκτώ πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, η περιστροφή της γύρω από τον άξονά της κάθε 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα (και όχι 24 ώρες όπως έχουμε παγιώσει οι άνθρωποι), αλλά και γύρω από τον ήλιο, η αλλαγή των εποχών, το εσωτερικό της γης από τον φλοιό ως τον πυρήνα, τα πετρώματα, ο ορυκτός πλούτος, η μετατόπιση των ηπείρων από την Παγγαία πριν 250 εκατ. χρόνια μέχρι σήμερα που έχουμε επτά ηπείρους, τα ηφαίστεια και οι σεισμοί, η ατμόσφαιρα και ο κύκλος του νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξήγησή τους (βροντές, αστραπές, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι) καθώς και οι κλιματικές ζώνες (πολική, τροπική, εύκρατη), οι ωκεανοί και οι θάλασσες, οι ποταμοί, οι λίμνες και οι παγετώνες, τα υπόλοιπα μοναδικά οικοσυστήματα όπως οι έρημοι, τα τροπικά δάση, οι πόλοι, τα νησιά και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και το μέλλον της γης όπως αυτό ορίζεται από την κλιματική αλλαγή, τα απορρίμματα και την προστασία της γης από απειλές και κινδύνους.

    Μια πραγματικά πλήρης ξενάγηση στον πλανήτη γη για παιδιά (και θα πω όχι μόνο για παιδιά) που συστήνει κάθε ψηφίδα του συμπαντικού σπιτιού μας χαρίζοντας περιεκτική γνώση που χρειάζεσαι ώρες επί ωρών στο διαδίκτυο για να συλλέξεις. Κι αυτό είναι το προτέρημα ενός καλού βιβλίου γνώσης: υπερβαίνει το πλεονέκτημα της αμεσότητας και απεραντοσύνης του διαδικτύου προσανατολίζοντας τη γνώση και αγκαλιάζοντας το ουσιώδες.

    Γιατί είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζεις από το πώς δημιουργούνται τα βουνά που βλέπεις γύρω σου, οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι που ακούς κάθε τρεις και λίγο στα δελτία ειδήσεων μέχρι το μικροκλίμα της περιοχής που ζεις και τον πλούτο που δημιουργεί το νερό στις διάφορες μορφές του.

    Μαθαίνω τα πάντα

    Διάστημα

    ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
    30 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

    Από το Βιg Bang πιάνει την ιστορία του διαστήματος το βιβλίο. Από το τίποτα! Και μας οδηγεί κεφάλαιο-κεφάλαιο στη δημιουργία του σύμπαντος, τη διαστολή του, τη γέννηση και τα είδη των αστεριών, τον ήλιο και τους εσωτερικούς πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης), τους εξωτερικούς (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας), τους γαλαξίες πέρα από τον δικό μας, τις μαύρες τρύπες, τους εξωγήινους και τους τρόπους χαρτογράφησης του σύμπαντος με τα τηλεσκόπια, την πυραυλική επιστήμη, τους πυραύλους και τις αποστολές.

    Πώς δουλεύουμε ένα τέτοιο βιβλίο;

    Υπάρχουν παιδιά που έχουν τρέλα με αυτά τα θέματα, που διαβάζουν οτιδήποτε αφορά π.χ. στο διάστημα, τους πλανήτες, τον ήλιο. Αυτοί είναι μικροί επιστήμονες. Δεν τους κόβουμε τη φόρα, δεν τους βάζουμε κάθε τρεις και λίγο μικροκανόνες. Το μόνο που θα τους βοηθήσει είναι να τους ανοίξουμε κι άλλους δρόμους: με περισσότερα βιβλία, με πηγές από το διαδίκτυο (βίντεο, άρθρα κ.α.), με ντοκιμαντέρ από το youtube ή άλλες τηλεοπτικές πλατφόρμες και κανάλια (discovery κτλ), με εύρεση πειραμάτων που θα κάνουν πιο διαδραστική την ενασχόλησή του με ένα τέτοιο βιβλίο.

    Έι! Φτιάξτε τους δικούς σας πλανήτες με πολύ απλά υλικά και… μπαλόνια. Δείτε πώς εδώ.

    Για τα παιδιά που δεν πολυδιαβάζουν, τα πράγματα τα ξεκινάμε από λίγο πιο κάτω. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να μελετάμε μαζί με το παιδί ένα κεφάλαιο. Πάνω σε αυτό το κεφάλαια αναζητούμε επέκταση. Παράδειγμα: στο παρόν βιβλίο (διάστημα) το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει τη μεγάλη έκρηξη και τη δημιουργία του σύμπαντος. Ένα μικρό βίντεο όπως αυτό, μια εύκολη προσομοίωση όπως αυτή,  ένα άρθρο της wikipedia και μια επιστημονική εξέλιξη όπως αυτή που αμφισβητεί και θα φανερώσει στο παιδί ότι η επιστήμη προχωρά, αμφισβητεί και ανακαλύπτει πάντα νέα γνώση, δίχως να διστάζει να παραμερίσει την προηγούμενη. Κι ύστερα ένα παιχνίδι, ένα μπαμ που κάποιος από εσάς θα το κάνει πιο δυνατά ή πιο εκκωφαντικά, ένα αστέρι που θα φτιάξετε ή θα κάνετε με κάποιον φακό. Τα όπλα υπάρχουν και πολλά από αυτά είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση να φτιάξετε…

    παιδιά με ανήσυχο πνεύμα!

    ***

    Μαθαίνω τα πάντα

    Εφευρέσεις

    ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΡΟΜΠΟΤ
    30 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

    Και τα έξι βιβλία της σειράς αποτελούνται από έξι κεφάλαια. Το σημαντικό είναι ότι κάθε κεφάλαιο ξεκινά με ένα γλωσσάρι στο οποίο περιλαμβάνονται οι πλέον βασικοί όροι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε δύο σελίδες έχετε κωδικοποιημένη μια βασική επισκόπηση του κεφαλαίου και της ορολογίας που μπορείτε αναζητήσετε και αλλού.ΣτδΚάθε εφεύρεση είναι η τελειοποίηση μιας μεγαλοφυιούς ιδέας. Για παιδιά με ανήσυχο πνεύμα! Κάθε σημαντική εφεύρεση κρύβει ανθρώπους που πειραματίζονται για ένα μεγάλο διάστημα για να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

    Σε αυτό το βιβλίο γίνεται ένα τεράστιο ταξίδι στην ανθρώπινη επινοητικότητα, εφευρετικότητα και ευρηματικότητα. Διαβαίνουμε το κατώφλι των σημαντικότερων εφευρέσεων και ανακαλύψεων της ανθρωπότητας, έτσι όπως την ώθησαν τα πιο κοφτερά μυαλά της. Υφαντουργία, άβακας, θέρμανση, καζανάκι, ηλεκτρικός λαμπτήρας και τεχνητές ίνες έκαναν τη ζωή μας τόσο μα τόσο άνετη που θα ήταν αδιανόητο να την σκεφτούμε δίχως αυτά. Η εξέλιξη της επικοινωνίας από τη γραφή και το τυπογραφικό πιεστήριο μέχρι το τηλέφωνο, τις ραδιοεπικοινωνίες και το ίντερνετ σήμερα. Τα ταξίδια και η εξέλιξη των μέσων τέλεσής τους από τον τροχό και την πυξίδα, στα ιστιοφόρα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα διαστημόπλοια. Τα τηλεσκόπια, οι ακτίνες Χ, οι υπολογιστές και οι δορυφόροι που μας άνοιξαν νέους δρόμους στην εξερεύνηση και την αναζήτηση της αχανούς γνώσης. Η επανάσταση της ιατρικής από τα εμβόλια και τα παυσίπονα μέχρι τα μικροβιοκτόνα και τα εμφυτεύματα και τέλος, η νέα βιομηχανική επανάσταση, από το τρανζιστοράκι και την πυρηνική ενέργεια μέχρι τα λέιζερ, τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

    Και τα τρία βιβλία έχουν πραγματικά ποιότητα, πληρότητα, περιεκτική γνώση και ωραία προσέγγιση.

    Συμπληρώστε ένα βιβλίο γνώσεων με:

    1. βίντεο από το YouTube
    2. ντοκιμαντέρ (ή ταινίες) από τηλεοπτικά κανάλια ή πλατφόρμες
    3. άρθρα ειδησεογραφικών/επιστημονικών σελίδων ή wikipedia
    4. πειράματα, προσομοιώσεις
    5. κατασκευές με απλά ή συνθετότερα υλικά
    6. εμψύχωση, δραματοποίηση, θεατρικούς διαλόγους
    7. νέα βιβλία πάνω στο θέμα

    Το Soundtrack του βιβλίου

    New World Symphony-Allegro con fuoco-Antonin Dvorak

    Thunderstruck-Ac dc

    Toccata e fuga in D minor-Sébastien BACH

    Once upon a time… Space – Opening Theme

    Space Oddity- David Bowie

    Zingaro – René Aubry

    Minor Swing – Django Reinhardt & Stéphane Grappell

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Πλανήτης Γη
    Διάστημα
    Εφευρέσεις
    ————-
    Κυκλοφορούν στην ίδια σειρά
    Ωκεανοί

    Θεωρία και Επιστήμη
    Ανθρώπινο Σώμα
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    30 seconds – Earth

    30 seconds – Space
    30 seconds – Inventions

    Συγγραφέας: Anita Ganeri, Clive Gifford Mike Goldsmith
    Εικονογράφηση: Melvyn Evans
    Σειρά: Μαθαίνω τα πάντα
    Μετάφραση:
    Τατιάνα Γαλάτουλα
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2020
    Επιμέλεια: Μαρία Παναγοπούλου
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 18 Χ 23
    ISBN:
    978-960-653-036-4
    978-960-653-037-1
    978-960-653-087-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular