More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ δασκάλα με μισεί, της Σάντρας Ελευθερίου

    Η δασκάλα με μισεί, της Σάντρας Ελευθερίου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-9) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Η εκπαίδευση είναι ένα σύστημα επιβαλλόμενης άγνοιας.
    Νόαμ Τσόμσκυ

    “Πάει, τέλειωσε! Η δασκάλα με μισεί! Δεν εξηγείται αλλιώς… Ακόμα κι ο Αντώνης πήρε χρυσό αστεράκι κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, γραμμένο με το κόκκινο στιλό της δασκάλας! Ο Αντώνης που είναι τελευταίος μαθητής και με το ζόρι έγραψε δυο γραμμές. Εγώ έγραψα ολόκληρη σελίδα! Και τι πήρα; Ένα τοσοδά μικρούλι μπλε Μπράβο. Μπλε παρακαλώ! Αχ, γιατί να με μισεί η κυρία; Έκανα ό,τι μας ζήτησε, και με το παραπάνω!”

    Η μικρή μαθήτρια αναζητά μετά μανίας ένα χρυσό αστεράκι κι ένα μεγάλο κόκκινο μπράβο. Παίρνουν όλοι αλλά εκείνη όχι. Και πιστεύει ότι η δασκάλα τη μισεί. Γι’ αυτό και γράφει τα πιο ευφάνταστα πράγματα προσδοκώντας να αρέσουν στην κυρία Λίζα. Αλλά εκείνη εκεί… Μπλε, μικρό μπράβο. Τελικά τη μισεί;

    Από μικρά ενθαρρύνουμε τα παιδιά να λένε γλυκανάλατες ανοησίες μόνο και μόνο επειδή μας αρέσουν εμάς. Και πάρε τα μπράβο και πάρε τους επαίνους μπροστά σε φίλους και γνωστούς. Και τα παιδιά παίρνουν το σήμα από νωρίς και αρχίζουν να αναπαράγουν άκριτα ό,τι ετοιματζίδικο ακούνε από εμάς, περιμένοντας τη σίγουρη αποδοχή μας. Έτσι, πηγαίνει περίπατο η φαντασία, η αθωότητα, η απλότητα, η ταυτότητα του παιδιού που πλέον προσπαθεί να γίνει κάποιος που αρέσει στους μεγάλους. Φαύλος κύκλος.

    Αυτήν την νοσηρή κατάσταση σημαδεύει έξυπνα και με χιούμορ η Σάντρα Ελευθερίου που εκτός από το ότι εικονογραφεί, αποδεικνύει ότι μπορεί να γράψει και τις δικές της όμορφες ιστορίες. Μάλιστα νομίζω ότι αυτή η φόρμα ταιριάζει πολύ σε αυτό το πνευματώδες, ανάλαφρο στυλ που επέδειξε.

    Το Η δασκάλα με μισεί δεν είναι απλώς μια πολύ ρεαλιστική ιστορία καθημερινής τρέλας και επίδοσης με έδρα το σχολείο μιας μικρής μαθήτριας, αλλά και ένα άνευ εμφανούς διδαχής (ορθότατα αφήνει ανοιχτό προς συζήτηση αυτό που συνέβη και δεν το επεξηγεί στα παιδιά) σχόλιο για τον τρόπο που μαθαίνουμε οι μεγαλύτεροι τα παιδιά να συμπεριφέρονται: βαθμοθηρικά, παπαγαλίστικα και σαν αντιγραφικά μηχανήματα.

    Να σημειώσω την ήρεμη δύναμη που λέγεται δασκάλα κυρία Λίζα η οποία καταλαβαίνει την προσπάθεια της μικρής αλλά δεν την κριτικάρει αρνητικά. Την αφήνει να βρει τον εαυτό της μόνη της.

    Τα τεράστια μάτια της ηρωίδας, σήμα κατατεθέν των γιαπωνέζικων κόμικ και animation και η μορφή του κοριτσιού είναι κυρίαρχα στην εικονογραφική προσέγγιση όπου συγκυβερνούν οι χρωματικές αντιθέσεις, η εναλλαγή ψυχρών και θερμών χρωμάτων και η κίνηση που εξωτερικεύει η βασική φιγούρα.

    Για αναγνώστες περίπου 6-8 ετών, ένα δύσκολο κοινό που οι δημιουργοί δεν προτιμούν εύκολα, καθώς είναι το ενδιάμεσο δυο μεγάλων κατηγοριών, των 4-7 και των 8-11.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Το Η δασκάλα με μισεί δεν είναι απλώς μια πολύ ρεαλιστική ιστορία καθημερινής τρέλας και επίδοσης με έδρα το σχολείο μιας μικρής μαθήτριας που κυνηγά το Μπράβο γράφοντας όσα πιστεύει ότι θα αρέσουν στη δασκάλα, αλλά και ένα άνευ εμφανούς διδαχής (ορθότατα αφήνει ανοιχτό προς συζήτηση αυτό που συνέβη και δεν το επεξηγεί στα παιδιά) σχόλιο για τον τρόπο που μαθαίνουμε οι μεγαλύτεροι τα παιδιά να συμπεριφέρονται: βαθμοθηρικά, παπαγαλίστικα και σαν αντιγραφικά μηχανήματα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μίμης Πλέσσας – Υπάρχει και φιλότιμο

    Έναρξη- Γιάννης Σπανός (Γλυκιά Ίρμα)

    Instrumental pizzica · Tarantamix

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η δασκάλα με μισεί
    Συγγραφέας: Σάντρα Ελευθερίου
    Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Διορθώσεις-Δραστηριότητες: Μάρω Ταυρή
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2631-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular