More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠεριβάλλονΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ βιβλιοθήκη

    Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ βιβλιοθήκη

    Γράφουν 
    η Σοφία Πάχτα & η Μαίρη Μπιρμπίλη

    Η Βιβλιοθήκη μας δεν είναι μεγάλη…
    Η Βιβλιοθήκη μας δεν έχει πολλά βιβλία ακόμα…
    Η Βιβλιοθήκη μας δεν έχει βιβλιοθηκονόμο…

    Είναι όμως, η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ! Είναι η βιβλιοθήκη που έφτιαξαν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εθελοντές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Νέας Μάκρης και Τύμβου Μαραθώνα! Ήταν μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και κορυφώθηκε χθες, 1η Απριλίου 2017.

    Για τρία χρόνια τα παιδιά των σχολείων μας οργάνωναν δράσεις φιλαναγνωσίας στο χώρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνα με το ίδιο πάντα αίτημα: ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

    Πολλοί αγαπημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι υποστήριξαν τις δράσεις των σχολείων μας: Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Σοφία Μαντουβάλου, η Μαρία Αγγελίδου, η Ιωάννα Μπαμπέτα, η Έλενα Αρτζανίδου, η Κατερίνα Κρις, η Γιώτα Αλεξάνδρου, η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, η Μαρία Σκαμάγκα, η Ίρις Σαμαρτζή.

    Τα βιβλία μας προσέφεραν άπειρες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης αλλά και αφορμή για πολλές δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο. Μέσα από την ενημέρωση από φορείς, όπως το Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, και εθελονικές ομάδες τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της δικής τους αλλά και συμπολιτών τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

    Οι δράσεις μας άγγιξαν θέματα όπως:

    Η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ποτέ αχινό".

    Η διπολιτισμικότητα με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου "Το φουστάνι με τις πεταλούδες".

    H βία και ο εκφοβισμός με αφορμή το βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου "Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών" αλλά και το βιβλίο "Ψηλά τα χέρια" της Έλενας Αρτζανίδου.

    H υιοθεσία με αφορμή το βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα "Πριγκιπικά γενέθλια". 

    Η φιλαναγνωσία με αφορμή τα βιβλία της Κατερίνας Κρις "Τα Χμ των βιβλίων".

    Η ιστορία του τόπου μας με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου "Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος"

    Οι φόβοι μας με αφορμή το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου "Ζητείται ιππότης".

    Η τρίτη ηλικία με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Μεγαλώνω τη γιαγιά μου".

    Οι άστεγοι με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Σκαμάγκα "Ο σκύλος Κάρλος" και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Το σπίτι το δικό μας".

    Η δημιουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης στην ΚΕΔΜΑ ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των εθελοντών που πρόσφεραν έπιπλα, βιβλία και εργασία με κέφι και μεράκι. Απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς αλλά κάθε μικρό καρφί και ράφι, κάθε βιβλίο που τοποθετήθηκε και κάθε εικόνα που ζωγραφίστηκε έγινε με αγάπη και πίστη σε έναν κοινό στόχο. 

    Ευχαριστούμε θερμά:
    Tους Εκδοτικούς Οίκους Μεταίχμιο, Πατάκη, Martis, Καλειδοσκόπειο, Παπαδόπουλο, Susaeta, Ψυχογιό, Κέδρο, Νομική Βιβλιοθήκη, Mamaya για τα βιβλία που έστειλαν στηρίζοντας την προσπάθειά μας.

    Τους Μανόλη & Μιχάλη Αναργύρου και την εταιρεία Basehit & Emerson για τη δωρεά των Βιβλιοθηκών, τους Αναστάσιο Σαριδάκη, Σπύρο Νησιώτη και Μπάμπη Καμπούρη για τα υπόλοιπα έπιπλα και τις εταιρείες Σκλαβενίτη και Lidl.

    Τον Ζήσιμο Φώτη για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Τους Μιχαλη και Κώστα Ψαρομμάτη, μαθητές του Γυμνασίου Μαραθώνα, για τις υπέροχες ζωγραφιές που κοσμούν τουσ τοίχους της Παιδικής Βιβλιοθήκης μας.

    Τους υπαλλήλους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνα και φυσικά τον Πρόεδρο Γιώργο Νησιώτη γιατί έδωσαν "στέγη" στο όνειρό μας.

    Την εθελοντική ομάδα OPEN ART και τον Μάνο Εγγλέζο για τις συμβουλές στη διαμόρφωση του χώρου.

    Όλους τους εθελοντές που αφιέρωσαν κόπο και χρόνο κι ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε δύο εθελόντριες που έδωσαν την ψυχή τους σε αυτή την προσπάθεια, την Εύη Γιαννούλη και τη Μαρίζα Γενάλη.

    Το elniplex στηρίζοντας την προσπάθεια, δώρισε στην Παιδική Βιβλιοθήκη της ΚΕΔΜΑ 130 βιβλία!

    Στην Παιδική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί Παιδική Λέσχη ανάγνωσης με μηνιαίες συναντήσεις, βαλίτσα δανεισμού για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και οικογενειακές βαλίτσες δανεισμού με υλικό σχετικό με τη φιλαναγνωσία.

    Αφιερώνουμε την ανάρτηση στη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Αν. Αττικής Χρύσα Κουράκη γιατί ήταν δίπλα μας σε κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας!

    Χρόνια πολλά σε όλους τους μικρούς & μεγάλους βιβλιόφιλους!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular